από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 
 

Δυο διαφορετικές ημερομηνίες για το Ε9

Η πρώτη για διόρθωση λαθών και η δεύτερη για την υποβολή του φετεινού εντύπου
Δυο διαφορετικές ημερομηνίες για το Ε9
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Δύο διαφορετικές προθεσμίες πρέπει να γνωρίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων Ε9.

Η πρώτη προθεσμία αφορά όσους έχουν λάθη, παραλείψεις ή διαπιστώνουν ότι άλλα στοιχεία έχουν αναγράψει στο έντυπο Ε9 προηγούμενων ετών και άλλα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr). H εν λόγω προθεσμία μετά από παράταση που δόθηκε πρόσφατα θα λήξει σε μερικές ημέρες (το υπουργείο δεν έχει προσδιορίσει με ακρίβεια το πότε θα είναι η τελευταία ημέρα ηλεκτρονικής διόρθωσης των δηλώσεων Ε9 ετών 2008 έως 2010).
Η δεύτερη προθεσμία έχει να κάνει με το έντυπο Ε9 που θα υποβληθεί εφέτος και αφορά τις μεταβολές στην περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση που σημειώθηκε πέρυσι και λήγει στις 31 Ιουλίου 2012.

Σημειώνεται ότι εφέτος για πρώτη φορά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποχρεωθούν να αναγράψουν στη φορολογική τους δήλωση τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που ρύθμισαν με το νόμο 3843/2010. Η αναγραφή των πρόσθετων τετραγωνικών σημαίνει αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης και κίνδυνο για τους φορολογούμενους να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους στην περίπτωση που ξεπερνούν τα τεκμήρια διαβίωσης τα πραγματικά τους εισοδήματα. Όμως στο έντυπο Ε9 δεν έχουν υποχρέωση να τους αναγράψουν.

Η δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις στην εφορία σε δύο αντίτυπα και υπογράφεται από τον υπόχρεο και τη σύζυγο, εφόσον έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ή από τον πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι' αυτό.

Στις παρατηρήσεις της δήλωσης στοιχείων ακινήτων υποχρεωτικά αναγράφεται:

- Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής του που έχει δηλωθεί σε προηγούμενα Εντυπα Ε9, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

- Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

- Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2011, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου κατά τον έλεγχο της δήλωσης, όταν το κρίνει απαραίτητο.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΓΠΣ | 05/04/2012 11:52
  1. σΤΗ ΔΙΚΉ ΜΟΥ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ το Ε9 του 2010 δεν μπορεί να περάσει αλλαγή στο πατρικό μου. Συγκεκριμένα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ και βγάζει "δεν υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού του ακινήτου" . Το παράδοξο είναι πως στο Ε9-2009 έχει δεχθεί τις αλλαγές. ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΙ ΚΑΝΩ ; 2.ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΥ έχει εκδοθεί και έχω πληρώσει ΕΤΑΚ 2009 αρκετά τσουχτερό λόγω λαθών της Υπηρεσίας. Δηλαδή ενώ χειρόγραφα έγραφα για ημιτελές ακίνητο ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ δεν απεστάλησαν απο την αρμόδια ΔΟΥ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΙΣΩ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΛΗΡΩΘΕΝ ΠΟΣΟ ; 3.Γιατί το σύστημα περιορίζει πολύ τις "Σημειώσεις Φορολογουμένου" ; 4.Γιατί δεν απαντά η αρμόδια υπηρεσία ,έγκαιρα , σε e-mails ? 5.Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα ΥΠΟΒΟΛΗΣ Ε9 για περιπτώσεις που ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ {ΠΕΡ.1 ΠΙΟ ΠΆΝΩ] Σας ευχαριστώ
  ΔΙΟΝΥΣΗΣ
  απάντηση100
   
-