Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση Παπαδήμου είναι το επταήμερο που ξεκινά. Ολες οι προσπάθειες και οι θυσίες που έγιναν από τον περασμένο Νοέμβριο ως σήμερα αλλά και το προηγούμενο διάστημα εξαρτώνται από το πώς θα πάει το PSI που ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή. Κριτήριο το ύψος της συμμετοχής κατόχων ελληνικών ομολόγων. Στόχος είναι η συγκέντρωση 200 δισ. ευρώ. Τόσα είναι τα ομόλογα που πρέπει να «κουρευτούν» κατά 53,5% ώστε το ελληνικό χρέος να μειωθεί περίπου 107 δισ. ευρώ και να καταστεί βιώσιμο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας.
Με κομμένη την ανάσα τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα περιμένουν ως το τέλος της εβδομάδας να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός. Πάνω σε αυτόν έχουν γίνει όλοι οι υπολογισμοί για τη χρηματοδότηση της χώρας. Παρά την αισιοδοξία που μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου για το αποτέλεσμα του εγχειρήματος και τις θετικές εκτιμήσεις που εκφράζει ο γενικός διευθυντής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, η διαχείριση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους θεωρείται από ανθρώπους της αγοράς «δύσκολη άσκηση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς». Οι πιστωτές δεν είναι ένα μπλοκ. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ομολογιούχων, με διαφορετικά συμφέροντα, επιδιώξεις και σκοπούς.
«Ωσπου να μαζευτούν οι απαιτούμενες προσφορές κανένας δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα» αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Η συγκέντρωση 200 δισ. ευρώ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παράγοντες της αγοράς και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να συγκεντρωθεί εθελοντικά. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης των περίφημων CACs, που θα υποχρεώσει όλους τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», είναι πολύ μεγάλες.
Για ορισμένους είναι αναπόφευκτη. «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει εθελουσία συμμετοχή σε τέτοια επίπεδα που να ικανοποιήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας» αναφέρει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.
Για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα, θα πρέπει το 50% των κατόχων ομολόγων που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο να ζητήσει τη σύγκληση της συνέλευσης των ομολογιούχων. Αυτό θα γίνει ηλεκτρονικά. Για να αποφασίσει η συνέλευση την ενεργοποίηση των CACs, απαιτείται να συμφωνήσουν τα 2/3 των παρόντων.
Υπολογίζεται ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που συμμετέχουν στο «κούρεμα» συγκεντρώνουν περί τα 177 δισ. ευρώ. Δηλαδή για την ενεργοποίηση των CACs απαιτούνται περί τα 88,5 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 45 δισ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία απευθείας 8 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος διαχειρίζεται λεφτά Ταμείων πάνω από 20 δισ. ευρώ. Αν συγκληθεί η συνέλευση των μετόχων, τα παραπάνω ποσά αρκούν για την ενεργοποίηση των CACs.
Ωστόσο, ακόμη και αν ενεργοποιηθούν τα CACs, τα ομόλογα που θα συγκεντρωθούν δεν αρκούν για την επίτευξη του στόχου. Χρειάζεται να συμφωνήσουν και κάτοχοι ομολόγων που έχουν εκδοθεί με το βρετανικό δίκαιο. Αυτά υπολογίζονται σε 17-18 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα έχουν εκδοθεί την περίοδο 2004-2009, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Από αυτά κάθε έκδοση έχει, σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, τα δικά της CACs. Αρα η σύγκληση της συνέλευσης πρέπει να γίνει ξεχωριστά για κάθε έκδοση και απαιτεί συμμετοχή 75% των ομολογιούχων.
Στην περίπτωση των τίτλων αυτών η ενεργοποίηση των CACs θεωρείται δυσκολότερη υπόθεση. Και τούτο διότι είναι αρκετές διαφορετικές εκδόσεις και αρκεί η συγκέντρωση ομολογιούχων με τίτλους συνολικής αξίας της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ για το μπλοκάρισμα της απόφασης. Ακόμη και σε μία έκδοση να μπλοκάρουν την απόφαση, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το ομόλογο, διαφορετικά θα χρεοκοπήσει. «Είναι παιχνίδι για παίκτες που θέλουν να σύρουν τη χώρα στα δικαστήρια και ποντάρουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα ακολουθήσει» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, οι οποίοι προεξοφλούν δικαστικές περιπέτειες για το Ελληνικό Δημόσιο από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Για τη συγκέντρωση των 200 δισ. ευρώ θα χρειαστούν επίσης και δάνεια που έχουν δοθεί από τράπεζες προς ΔΕΚΟ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Τα δάνεια αυτά δεν έχουν CACs, άρα η συμμετοχή είναι σε εθελοντική βάση. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων αυτών έχουν χορηγήσει ελληνικές τράπεζες και ένα μικρότερο ξένες, όπως γαλλικές και γερμανικές. Οι ελληνικές τράπεζες προβληματίζονται ως προς τη συμμετοχή τους. Μπορεί το «κούρεμα» να είναι μεγάλο, όμως, αν δεν συμμετάσχουν, κινδυνεύουν να υποστούν μεγαλύτερες ζημιές.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος αισιοδοξίας ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Διότι οι πιστωτές γνωρίζουν πως στην επόμενη προσφορά ανταλλαγής ομολόγων η ζημιά τους θα είναι μεγαλύτερη από 53,5%.
Οσον αφορά τα περιβόητα CDSs, θεωρείται ότι θα ενεργοποιηθούν μαζί με CACs. «Τα CDSs θα πληρωθούν αν ενεργοποιηθούν τα CACs» εκτιμά με βεβαιότητα κορυφαίος τραπεζίτης. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες τράπεζες που είχαν πουλήσει CDSs θα γράψουν ζημιές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ