Την πεποίθηση ότι μία συμφωνία για την Ελλάδα δεν απέχει πολύ εκφράζει σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Il Messagero αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη που είχαν την Παρασκευή ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Λουκάς Παπαδήμος.

«Η Ανγκελα Μέρκελ ήταν πιο μαλακή. Δήλωσε πως έχει επίγνωση του ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», γράφει η εφημερίδα.

Ακόμη φέρεται να δήλωσε ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω τον Σόϊμπλε» καθώς, ως γνωστόν, ο υπουργός Οικονομικών τηρεί σκληρή στάση για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας, δεν επανέλαβε την άποψή του «ότι οι θυσίες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι υπερβολικές», για να μην προκαλέσει εκνευρισμό στην καγκελάριο.

Ο Messagero, όμως, δεν παραλείπει να τονίσει ότι στενοί συνεργάτες του ιταλού πρωθυπουργού, δηλώνουν πως «το ίδιο το τηλεφωνικό ραντεβού, για να συζητηθεί το μέλλον της Ελλάδας- μια ιδέα του Μόντι- ήταν μια σημαντική εξέλιξη, διότι η Ανγκελα Μέρκελ, έως τώρα, δεν είχε κάνει ποτέ κάτι μετά από αίτημα και προτροπή ευρωπαίου συναδέλφου της».

Ο ιταλικός Τύπος, προσθέτει, τέλος, ότι «το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη, θα έβλεπαν ευνοϊκά τη δημιουργία μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και στην Ελλάδα, που να έχει, ως σημείο αναφοράς, την κυβερνητική εμπειρία του Μάριο Μόντι».