«Η Μέρκελ ωθεί τους Έλληνες στην απόγνωση», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse» ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος Αριστερά (Die Linke) Όσκαρ Λαφονταίν.

Ο Όσκαρ Λαφονταίν αμφιβάλλει, εάν η Ελλάδα έχει πλέον τη δύναμη να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Ευρωομόλογα έπρεπε να είχαν εκδοθεί ήδη πριν από χρόνια, υποστηρίζει. «Με τον τρόπο αυτό θα διατηρούνταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και άλλων κρατών της Μεσογείου. Με το ένα πακέτο διάσωσης μετά το άλλο και ολοένα νέες εγγυήσεις δεν λύνεται το πρόβλημα.

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί διασώζουν έτσι μόνο τις τράπεζες και τους εκατομμυριούχους εις βάρος των φορολογουμενων. Η μοναδική διέξοδος είναι να υπάρξει δραστική επέμβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να αφαιρεθεί η ισχύς τους. Πέραν, αυτού, η ΕΚΤ πρέπει να χορηγήσει δάνεια απευθείας στα κράτη της Ευρωζώνης».

Η γερμανίδας καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος ωθούν τον ελληνικό λαό όλο και πιο βαθιά στην απόγνωση, καταγγέλλει ο πολιτικός της Αριστεράς. Η έλλειψη οικονομικής σύνεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επικίνδυνη, συμπληρώνει.

Τα χρήματα του Γερμανού φορολογουμένου θα σωθούν μόνο, εάν η Ελλάδα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια. Αυτό, όμως, μπορεί να συμβεί μόνο με ανάπτυξη, όχι με μία οικονομία που καταρρέει συνεχώς. Η λανθασμένη πολιτική των Μέρκελ και Σαρκοζί, εκτιμά, οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη. Αυτό που χρειάζεται είναι, κατά την άποψή του, η επιβολή φόρου στις μεγάλες περιουσίες (άνω του ενός εκατομμυρίων ευρώ) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αιτία της κρίσης εντοπίζεται στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με τον Λαφονταίν, ο οποίος εξηγεί: «Πρώτον, η διεθνής κοινότητα δεν έλαβε μέτρα μετά το 2008 για την απαγόρευση ριψοκίνδυνων συναλλαγών (τύπου καζίνο) και, δεύτερον, δεν αρκεί η εισαγωγή κοινού νομίσματος. Πρέπει να ενισχυθεί ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα στο επίπεδο των μισθών. Εάν κάποιοι κάνουν ντάμπινγκ στους μισθούς, όπως οι Γερμανοί, κάποιοι άλλοι προχωρούν σε γενναίες αυξήσεις, όπως οι Έλληνες, οδηγούμαστε μόνο σε καταστροφή».