Προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης είναι η ψήφιση του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου για τις κλαδικές συμβάσεις, ξεκαθάρισε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, δηλώνοντας πάντως ότι «δεν τίθεται θέμα κατάργησης κατώτατου μισθού και εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερθείς στο επίμαχο άρθρο επί του οποίου εγείρονται διάφορες ενστάσεις από βουλευτές κάποιοι εκ των οποίων απειλούν ότι θα το καταψηφίσουν (όπως οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Σοφία Γιαννακά), «από την συνοπτική εκδοχή της έκθεσης της τρόικας που παρουσιάστηκε, το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Μιλώντας κατά την έναρξη της κατ’ άρθρον συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι:

1. Για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ που ανήκουν κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο, το οποίο και ασκεί την διοίκηση, η μείωση των αμοιβών θα είναι στο επίπεδο του 65% των αποδοχών της 31.12.2009.

2. Η αναστολή της επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων παρατείνεται μέχρι το τέλος του Προγράμματος Στήριξης το 2014. Επίσης, γίνεται σαφέστερος ο ρόλος, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, του σωματείου και η προτεραιότητά του στην σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων.

3. Με τροπολογία που θα καταθέσει αύριο, η είσπραξη της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται σταδιακά μέσω της παρακράτησης φόρου. Δεν συνιστά περαιτέρω παρακράτηση, είπε, αλλά ένα «τεχνικό θέμα».

4. Το Δημόσιο θα μπορεί να οργανώνει τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας του κρατικού λαχείου, η οποία είναι ψηφισμένη από το μεσοπρόθεσμο.

5. Προανήγγειλε ρύθμιση σχετικά με την διάκριση μεταξύ νεοπροσλαμβανομένων και ήδη εργαζομένων σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο.

6. Θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια για την προνοιακή στήριξη τριτέκνων και πολυτέκνων.

Νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης είχε δηλώσει ότι δεν καταργείται η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. «Αυτό είναι αποκλειστικό θέμα των κοινωνικών εταίρων», είπε σημειώνοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να καταργηθούν όλα και να παραδοθούν στην αγορά, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Κληθείς να πει ποιοι είναι αυτοί οι «κάποιοι» δεν διευκρίνισε ποιους εννοεί, λέγοντας: «Μπορείτε να βρείτε αυτούς τους κάποιους ως αντίληψη που υπάρχει». Παράλληλα τόνισε ότι «δεν συζητάμε για τον κατώτατο μισθό, δεν καταργούμε τις κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλουμε την επέκτασή τους και ενισχύουμε τις επιχειρησιακές γιατί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από αυτό που πάμε εμείς να νομοθετήσουμε όταν υπάρχουν ήδη ατομικές συμβάσεις όπως στον χώρο των ΜΜΕ και αλλού».

«Άρα όταν μπαίνει ως προϋπόθεση η επιχειρησιακή σύμβαση τότε έχεις όργανο που μπορεί να διαβουλευθεί με την επιχείρηση», κατέληξε.