«Η Ευρώπη δικαίως απαιτεί από την Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, να προχωρήσει σε οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία της χώρας πιο ανταγωνιστική και πιο ικανή να αυξήσει τα έσοδά της και να πληρώσει τα τεράστια χρέη που την βαρύνουν», σημειώνουν στο κύριο άρθρο τους New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει, ωστόσο, ότι οι απαιτήσεις της Ευρώπης για όλο και περισσότερα μέτρα αύξησης της φορολόγησης και μείωσης των κοινωνικών δαπανών «εγγυάται την παράταση και επιδείνωση μιας ήδη σοβαρής ύφεσης», που στερεί τη χώρα από τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών της.
«Με τις απισχνασμένες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας να απειλούν τους ισολογισμούς των τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη νέα ένεση ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Αλλά το πρόγραμμά της να αγοράσει μετοχές αξίας 53,6 δισ. δολαρίων που έχουν εκδώσει τράπεζες και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί δεν είναι αρκετό. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας που αποτελούν ανάχωμα για την ανάπτυξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ισχυρότερες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής.

Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται τώρα ότι θα χάσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος που είχε υποσχεθεί στην ΕΕ και το ΔΝΤ ότι θα πετύχει εφέτος. Η Ευρώπη και το ΔΝΤ επεξεργάζονται νέους όρους που θα θέσουν στο επόμενο πακέτο βοήθειας που θα προσφέρουν στη χώρα. Αν η περαιτέρω βοήθεια έχει ως προϋπόθεση ανάλογες ασυνάρτητες οικονομικές πολιτικές, η Ελλάδα θα εξωθηθεί πιθανώς σε χρεοκοπία, δημιουργώντας μια ακόμη βαθύτερη τρύπα στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών και επιτείνοντας τους φόβους ότι και άλλες υπερχρεωμένες χώρες θα οδηγηθούν ομοίως σε χρεοκοπία.

Οι απαιτήσεις για σκληρότερη λιτότητα πρέπει να αποσυρθούν και να δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κινούνται τώρα προς την κατεύθυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους, οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να πιεστούν ώστε να δεχθούν συμφωνίες βαθύτερης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν.

Το ΔΝΤ και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να ωθεί την Αθήνα προς περαιτέρω απελευθέρωση των επαγγελμάτων, για περισσότερο αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες και για ένα πιο διευρυμένο, ενιαίο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Και πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν την Ελλάδα να περιορίσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα που είναι άνευ αντικειμένου, ώστε να απελευθερώσει κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Επί δεκαετίες τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας διηύρυναν το δημόσιο τομέα για να ανταμείψουν τους οπαδούς τους και για να εμφανίσουν πλασματική μείωση της ανεργίας. Η πρακτική αυτή που έσπρωξε την Ελλάδα βαθύτερα στο τέλμα του χρέους, πρέπει τώρα να αντιστραφεί. Οι επόμενες δόσεις της βοήθειας θα πρέπει να συνδεθούν με την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και όχι μόνο την κοινοβουλευτική έγκρισή τους.

Η αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας προϋποθέτει επιθετικές μεταρρυθμίσεις αλλά και περιθώρια που θα επιτρέψουν στην οικονομία να ανακάμψει και να αναπτυχθεί», καταλήγει το editorial των ΝΥΤ.