Φορο – εισπρακτικά μέτρα «σοκ» που οδηγούν σε μεγάλες απώλειες εισοδήματος ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος προκειμένου όπως είπε να λάβει η Ελλάδα την 5η δόση του δανείου των 12 δισ. ευρώ από την ΤΡΟΙΚΑ και να μην μπει σε περιπέτειες. Με τα νέα μέτρα εξανεμίζεται ένας μισθός ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η επιβάρυνση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη (περίπτωση ελεύθερων επαγγελματιών).

Τα μέτρα είναι σκληρά καθώς μειώνεται το αφορολόγητο όριο σχεδόν για το σύνολο των φορολογουμένων, επιβάλλεται ειδική ετήσια εισφορά με συντελεστή από 1% έως 5% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος κατά μέσο όρο 300 ευρώ για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών, καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις, μειώνεται το αφορολόγητο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 23% από 13% στην εστίαση (καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες κτλ.), αυξάνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5 λεπτά το λίτρο, αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας κατά 10% κτλ.

Ειδικότερα, μειώνεται το αφορολόγητο στα 8.000 ευρώ για όλους. Αυτό σημαίνει ότι ετήσιο εισόδημα από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με 10%, δηλαδή πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση έως 400 ευρώ. Από τη μείωση του αφορολογήτου εξαιρούνται οι νέοι ηλικίας έως 30 ετών, οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 ετών με ετήσια εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και όλα τα άτομα με αναπηρία. Ετσι, από τους 1.300.000 φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ, οι 600.000 εξαιρούνται.

Σε ο, τι αφορά την ετήσια εισφορά αλληλεγγύης θα επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και κλιμακώνονται ως εξής:

– 1% για εισόδημα από 12.000 – 20.000 ευρώ

– 2% για εισόδημα από 20.000 – 50.000 ευρώ

– 3% για εισόδημα από 50.000 -100.000 ευρώ και

-4% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

-5% έκτακτη εισφορά σε δημόσια πρόσωπα (υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους

Για τα ακίνητα, το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα περιοριστεί στις 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα, για κάθε ιδιοκτήτη κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων ακινήτων. Από το ποσό αυτό και άνω, θα επιβάλλονται συντελεστές ανάλογα με την αξία της περιουσίας. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα επιβάλλεται συντελεστής 2 τοις χιλίοις για ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι αποσύρεται το ειδικό τέλος επί όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που είχε δρομολογήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η τρόικα επιμένει στην εξίσωση του φόρου με το κίνησης, όπως είχε συμφωνηθεί, και, για να το αποφύγει, ο κ. Βενιζέλος αντιπροτείνει αύξηση του ΕΦΚ, που θα επιβαρύνει την τελική τιμή κατά 5 λεπτά το λίτρο. Τέλος, επιβάλλονται κανονικά και ισχύουν όλες οι έκτακτες εισφορές που είχαν ανακοινωθεί, όπως σε ακριβά ακίνητα, αυτοκίνητα πισίνες και σκάφη αναψυχής, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η αύξηση του ΕΦΚ στα φθηνά τσιγάρα, η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο κτλ.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Βενιζέλος, θα έχουμε μία εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες για τις ανάγκες της παραγωγής τους χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης αλλά για τις ανάγκες της θέρμανσής τους πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται ριζικά

Σε ό,τι αφορά το ετήσιο τέλος των 300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι δεν θα αφορά τα «μπλοκάκια», δηλαδή φορολογούμενους που έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος και δουλεύουν σε επιχειρήσεις ουσιαστικά ως εργαζόμενοι αλλά αμείβονται ως επαγγελματίες. Επίσης θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εξαιρούνται αυτοί που έχουν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα αλλά είναι παράλληλα και μισθωτοί και τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες είναι υψηλότερα από αυτά του επιτηδεύματος.

Αξίζει να τονιστεί πάντως ότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε για τα όλα τα παραπάνω μέτρα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ότι ιδίως τα μεσαία εισοδήματα καλούνται να σηκώσουν και σηκώνουν εδώ και πολύ καιρό ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος και γι΄ αυτό σας είπα ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις οι οποίες έρχονται κάθε φορά να προστεθούν σε κάποιες άλλες παλαιότερες και έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και αποσπασματικό χαρακτήρα και χαρακτήρα απόλυτα συνδεόμενο με τη δημοσιονομική ανάγκη της περιόδου, πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους από κάθε πλευρά και αυτό πρέπει να γίνει και μπορεί να γίνει και θα γίνει αμέσως στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος. Αλλιώς δε θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη. Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι παραλλήλως θα έχουμε κάνει αυτά που δεν έχουμε κάνει επί χρόνια ως κράτος και ως πολιτικό σύστημα, για να συλλάβουμε πράγματι τη φοροδιαφυγή και να φέρουμε την παραοικονομία μέσα στην επίσημη οικονομία. Αυτό είναι δεδομένο».