«Η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσαν οι «Financial Times» στην Αθήνα, ενώ αναφερόμενος στις αγορές είπε ότι «ανατροφοδοτούν χωρίς λόγο το κακό κλίμα».

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015, το οποίο προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, ο υπουργός τόνισε ότι η υλοποίησή του δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ και στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, είπε ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας βαθιάς ύφεσης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο και εκτίμησε ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς.

Ο υπουργός έθεσε ως στόχους για την προσεχή τριετία τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα προκύψουν μέσα από την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε μία δυνατή οικονομία. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και οι Έλληνες πιο σίγουροι. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.