Αδιέξοδο ως προς την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης προβλέπει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ρωμανιάς, επικαλούμενος στοιχεία που θέλουν ώς το 2060 τη συμμετοχή του κράτους στο συνταξιοδοτικό να μην ξεπερνά τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ, όταν ο αριθμός των συνταξιούχων θα έχει αυξηθεί πάνω από 70%.

«Έτσι όπως έχει δομηθεί το σύστημα, με πυλώνες τη βασική και την ανταποδοτική σύνταξη, είναι καταδικασμένο να ακυρωθεί» εκτίμησε ο κ. Ρωμανιάς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό«Βήμα 99,5», προσθέτοντας ότι όταν ο μέσος όρος ασφάλισης στην Ελλάδα είναι τα 25 έτη και η ηλικία του νεο-εισερχομένου στην αγορά τα 29 έτη, δεν μπορεί παρά να βγει κανείς στη σύνταξη στα 70 του χρόνια.

«Τα 40 έτη εργασίας είναι βίαιη ανατροπή» επεσήμανε, εκτιμώντας ότι οι σημερινοί νέοι θα οδηγηθούν σε συντάξεις-επιδόματα φτώχειας.

Επίσης, ο κ. Ρωμανιάς χαρακτήρισε «προχειρότητα» την ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική μελέτη -όπως είθισται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι ορισμένες διατάξεις του Ασφαλιστικού παραβιάζουν άρθρα του Συντάγματος (άρθρο 4, άρθρο 28) αλλά και ευρωπαϊκών Συνθηκών, όπως αυτή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.