«Αλλες εποχές…» εξηγεί σκωπτικά ένας αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης με πείρα στην υλοποίηση ολοκληρωμένων πολυετών βιομηχανικών επιχειρηματικών σχεδίων, που το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90 ήταν γνωστά ως «23α», βάσει του σχετικού άρθρου του τότε ισχύοντος αναπτυξιακού νόμου. Στους 14 μήνες από την εφαρμογή του ανάλογου άρθρου του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, δηλαδή από τον Μάιο του 2005 ως και τον Ιούλιο του 2006, οι αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τις 60, όταν σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα την περίοδο 1999-2000 ανέρχονταν σε εκατοντάδες.


«Οι επιχειρήσεις είναι πλέον πολύ πιο διστακτικές να επενδύσουν» προσθέτει, εκτιμώντας επίσης ότι αρκετές φοβούνται τις συνέπειες που θα έχουν, καθώς το παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον έχει καταστεί άκρως ανταγωνιστικό και οι σχετικές διατάξεις είναι πιο αυστηρές, αν δεν καταφέρουν να «πιάσουν» τους στόχους που θέτουν και να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν για να λάβουν τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις.


* 411 νέες θέσεις εργασίας


Οπως κι αν έχουν τα πράγματα, είναι γεγονός ότι οι βιομηχανικές επενδύσεις που «τρέχουν» βάσει πολυετών, ολοκληρωμένων business plans, σύμφωνα με αποφάσεις που έλαβε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι για τους επενδυτικά χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Αυτές που εγκρίθηκαν ως τον περασμένο Ιούνιο ανέρχονται σε 357,4 εκατ. ευρώ και με επιχορήγηση ύψους 131,6 εκατ. ευρώ θα αποφέρουν τουλάχιστον 411 νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας.


Στους 37 «δικαιούχους» δεν περιλαμβάνονται μόνο γνωστές, παλαιές και πλούσιες, ακόμη και πολυεθνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις, όπως η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος της πολυεθνικής Philip Morris, οι οποίες ενδεχομένως δεν έχουν ανάγκη τις επιδοτήσεις για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις που κρίνουν σκόπιμες. Ευχάριστα ακούγεται η συμμετοχή μικρών και σχετικά νέων ή και άγνωστων στο ευρύ κοινό επιχειρήσεων, όπως η ετερόρρυθμη εταιρεία K. Σκούτζος & Σία, η οποία παράγει στη Θεσσαλονίκη παιδικά καθίσματα ασφαλείας και άλλα είδη για βρέφη και παιδιά, η επίσης «σαλονικιά», ιδρυθείσα το 2004 βιομηχανία επίπλων οικιακής χρήσης Eurohouse και η ομόρρυθμη εταιρεία I. Μαυρόπουλος & Σία, η οποία πάλι στη συμπρωτεύουσα παράγει είδη ξυλείας.


* Εξαγωγικός προσανατολισμός


Στο σύνολό τους σχεδόν δεσμεύθηκαν ότι στο τέλος της υλοποίησης του συνήθως τριετούς διάρκειας business plan θα διαθέτουν ένα σεβαστό τμήμα της παραγωγής τους στο εξωτερικό, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν τουλάχιστον ένα τμήμα από την επιδότηση που θα έχουν λάβει. Αυτό είναι το αντίτιμο ακόμη και για την πλέον επιδοτούμενη εταιρεία, τη βιομηχανία Παπαστράτος, η οποία οφείλει να πραγματοποιεί ετήσιες εξαγωγές άνω των τριών δισ. τσιγάρων μετά το 2008, οπότε αναμένεται ότι θα θέσει σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο που κατασκευάζει.


* Νεωτερισμός και καινοτομία


Πέρα από τις εισηγμένες στη Σοφοκλέους επιχειρήσεις, οι οποίες λίγο – πολύ έχουν προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα επενδυτικά σχέδια υλοποιούν και εταιρείες που ξεχωρίζουν τα τελευταία χρόνια για τη νεωτερικότητά τους, τις καινοτομίες που εφαρμόζουν και την ορμητική διάθεσή τους για επέκταση στη διεθνή αγορά.


Νέες μονάδες, οι οποίες αποβλέπουν σε υποκατάσταση εισαγομένων προϊόντων και εν γένει σε κάλυψη νέων αναγκών της αγοράς, λέγεται ότι συμμετέχουν στις επενδύσεις επιχειρήσεων, όπως A. Χατζόπουλος, ΜΕΓΑ, Isomat, Veta, Μακεδονικές Πρωτεΐνες και Νεοκέμ. Υψηλή είναι εξάλλου η συμμετοχή εταιρειών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς η Demo δημιουργεί νέο εργοστάσιο, η Famar φιλοδοξεί να διευρύνει την κάλυψη αναγκών της διεθνούς αγοράς, η Elpen επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις ερευνητικές δραστηριότητές της για την παραγωγή νέων φαρμάκων, ικανών να υποκαταστήσουν πανάκριβα εισαγόμενα.


Τέλος η Boehringer Ingelheim Ελλάς, η οποία το 2005 πραγματοποίησε εξαγωγές φαρμάκων αξίας 193 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το 2004 κατά 142 εκατ. ευρώ, επεκτείνεται εξαγωγικά και στις ΗΠΑ.


Κάποιες εταιρείες υπόσχονται «εκπλήξεις», αρνούμενες για λόγους ανταγωνισμού να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους.


«Βασικά μεγέθη των επενδυτικών σχεδίων, όπως η αποδοτικότητα, οι αναμενόμενες χρηματορροές, η χρηματοοικονομική διάρθρωση και η ρευστότητα είναι σαφώς βελτιωμένα, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη κατά το παρελθόν» αναφέρει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σπ. Παπαδόπουλος, για να προσθέσει: «Τα εγκριθέντα επενδυτικά σχέδια διακρίνονται για την πληρότητα και την αρτιότητά τους, αφορούν αξιόλογες επιχειρήσεις με ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξης και βιωσιμότητας και μάλιστα σε δράσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών, ενώ συγκεντρώνονται σε σημαντικούς και βιώσιμους κλάδους και υποκλάδους της ελληνικής οικονομίας με θετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με προοπτικές εξωστρέφειας και ποιοτικής αναβάθμισης των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών».


* Νέες εγκρίσεις


Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκαν εξάλλου επενδυτικά σχέδια ύψους 3,8 εκατ. ευρώ της βιομηχανίας μηχανών για την παραγωγή τροφίμων Process και 5,2 εκατ. ευρώ της χημικής βιομηχανίας Καπαχήμ.


Οι εκδοτικές – εκτυπωτικές βιομηχανίες Χαϊδεμένος, Καθημερινή, Λιβάνη, Καρυδάκης και Σουλάκος περιλαμβάνονται επίσης στις εταιρείες που επιχορηγούνται για την υλοποίηση πολυετών, ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων.


Γενικότερα πάντως δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι οι αξιόλογου ύψους επενδύσεις που υλοποιούνται βάσει των διαφόρων προγραμμάτων του νόμου 3299/2004, οι οποίες εγκρίνονται κατά κύριο λόγο από τις αρμόδιες κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αναβαθμίζουν ουσιαστικά με προϊόντα έντασης γνώσης, ειδίκευσης και τεχνολογίας και διευρύνουν πραγματικά τον παραγωγικό ορίζοντα της χώρας.


Από την τελευταία αυτή άποψη, αν εξαιρέσει κανείς τις επενδύσεις που αφορούν μονάδες βιοντίζελ και αιολικής ενέργειας, ίσως η πλέον σημαντική νέα επένδυση στον μεταποιητικό τομέα είναι μία που ήδη υλοποιείται στην Πάτρα με φορέα τη νεοσύστατη εταιρεία Solar Cells Hellas.


Η εν λόγω επένδυση εντάχθηκε στον νόμο 2399/2004 με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, είναι ύψους 21,55 εκατ. ευρώ, επιδοτείται σε ποσοστό 50% και θα δημιουργήσει 116 μόνιμες θέσεις εργασίας, καθώς αφορά την ίδρυση και λειτουργία μονάδας φωτοβολταϊκών στοιχείων πολυκροταλικού πυριτίου, τα οποία επιτρέπουν την άμεση μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.


ΓΙΑ ΤΟ 2006 Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ


Για το σύνολο του τρέχοντος έτους το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προβλέπει, ως γνωστόν, ότι η συνολική επενδυτική δαπάνη του βιομηχανικού τομέα θα αυξηθεί κατά 15%. H αύξηση αυτή μπορεί φυσικά να θεωρηθεί αναιμική αν λάβει κανείς υπόψη τη σοβαρή μείωση των επενδύσεων τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ταυτοχρόνως για τον ίδιο λόγο είναι ενθαρρυντική, έστω και αν οφείλεται κυρίως στις επιχειρήσεις όπου διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο ο δημόσιος τομέας.


Στις αμιγώς ιδιωτικές η προβλεπόμενη αύξηση δεν ξεπερνά το 8,5%, προφανώς επειδή η άλλοτε συμπληρωματική και άλλοτε αναπληρωματική επενδυτική δραστηριότητα αρκετών ομίλων στο εξωτερικό θα έχει και πάλι τον πρώτο λόγο.