Ναρκωτικά και «πρόδρομες» ουσίες


Το Συμβούλιο Υπουργών απευθύνει δύο συστάσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίες αφορούν τη βελτίωση της έρευνας και την καταπολέμηση του εγκλήματος που συνδέεται με το οργανωμένο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της διακίνησης των «πρόδρομων» ουσιών. Με τις συστάσεις, οι οποίες δημοσιεύονται στο τεύχος C 114 της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καλούνται τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων δικαστικών, αστυνομικών και των φορολογικών αρχών και των υπευθύνων των επί μέρους αρχείων, δημόσιων ή ιδιωτικών, προκειμένου να καταπολεμηθούν αποτελεσματικότερα οι εγκληματικές οργανώσεις λαθρεμπορίου ναρκωτικών και να διευκολυνθεί η έρευνα της οικονομικής κατάστασης και των περιουσιακών στοιχείων των οργανώσεων αυτών.


Προσωπικά δεδομένα


Το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησαν «κοινή θέση» για την κατάρτιση οδηγίας σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η «κοινή θέση» φέρει τον κωδικό 26/2002 και δημοσιεύεται στο τεύχος C 113/Ε/29 της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και αποβλέπει στην καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων μέσω της εναρμόνισης των νομοθεσιών των κρατών-μελών προκειμένου οι πολίτες της ΕΕ να διασφαλίζουν ισοτιμία στην προστασία αυτή ανεξαρτήτως σε ποια κοινοτική χώρα βρίσκονται. Οπως αναφέρεται, τα κράτη-μέλη κατοχυρώνουν μέσω της εθνικής νομοθεσίας το απόρρητο των επικοινωνιών εκείνων που διενεργούνται στα δημόσια δίκτυα επικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύεται η ακρόαση, υποκλοπή αποθήκευση ή άλλο είδος παρακολούθησης των επικοινωνιών και των συναφών δεδομένων κίνησης από πρόσωπα – πλην των χρηστών – εκτός αν υπάρχει συγκατάθεση από τους χρήστες.


Ερευνα και καινοτομία


Πολυετές (2002-2006) πρόγραμμα κοινοτικών δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης προωθεί το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις εξής θεματικές προτεραιότητες: Τις τεχνολογίες της πληροφορίας, τη νανοτεχνολογία και τις νανοεπιστήμες, τη γονιδιωματική και τη βιοτεχνολογία, την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες στο τεύχος C113/Ε της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.


Περιβαλλοντικές πληροφορίες


Η πρόσβαση του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που κατέχονται από τις δημόσιες αρχές ή για λογαριασμό τους απασχολεί το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το οποίο καλεί τα κράτη-μέλη να καθορίσουν τις πρακτικές ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα παρέχονται οι πληροφορίες αυτές. Στο σχετικό έγγραφο (2002/ C 113 Ε/01) αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι των δημοσίων αρχών είναι υποχρεωμένοι να βοηθούν το κοινό να έχει εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον (αέρας και ατμόσφαιρα, νερό, έδαφος, χώμα, τοπία και φυσικές τοποθεσίες συμπεριλαμβανομένων των υδροβιοτόπων των παράκτιων και των θαλάσσιων περιοχών). Τέλος, αναφέρεται ότι στην περίπτωση που η πληροφορία δεν ζητείται «επί τόπου», τότε η δημόσια αρχή θα μπορεί να επιβάλει τέλος «που να μην υπερβαίνει ένα εύλογο ποσό».


Προσλήψεις


Το ΕυρωπαΪκό Παρατηρητήριο Φαινομένων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας πρόκειται να προσλάβει υπαλλήλους για την κάλυψη κενών θέσεων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις θέσεις προϊσταμένου διοίκησης υπευθύνου για τον εσωτερικό έλεγχο, υπαλλήλου διοίκησης υπευθύνου για τον προϋπολογισμό και τον προγραμματισμό, υπαλλήλου υπευθύνου για τη διαχείριση συστημάτων τεχνολογίας πληροφοριών και υπαλλήλου αρμοδίου για τον τομέα της έρευνας. Το έντυπο για την υποβολή αιτήσεων χορηγείται από το Παρατηρητήριο (FAX + 43 1-580 30 91). Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στη διεύθυνση: European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia, Unit 1-Recruitment, Rahlgasse 3, Α – 1060 Vienna.