Η πτωτική πορεία του τομέα υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, που ξεκίνησε λίγο πριν από τα τέλη του περασμένου έτους, κορυφώθηκε την εβδομάδα που πέρασε. Χάνει περισσότερο από το μισό των υψηλών κερδών (+80%) που είχε καταγράψει από τον «πάτο» όπου είχε βρεθεί στις 21 Σεπτεμβρίου του 2001. Πόσο ακόμη θα μειωθούν τα κέρδη του; Πόσες ακόμη από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών ετοιμάζονται να ανακοινώσουν πως η ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης, στην οποία είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους και το παιχνίδι τους οι επενδυτές, αναβάλλεται;


Αυξημένη είναι και η απογοήτευση των επενδυτών με τις ηγέτιδες εταιρείες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, των μίντια και των τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ) το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παρά την πληθώρα των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια βιομηχανική και καταναλωτική ζήτηση ανακάμπτει, οι εταιρείες του τομέα ΤΜΤ της Ευρώπης παρουσίασαν πτώση των αναμενόμενων κερδών για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ απογοητευτικές είναι και οι προβλέψεις για τις προσδοκώμενες πωλήσεις τους.


Η υψηλή αποτίμηση της τιμής των μετοχών των γιγάντων της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών έχει βασιστεί στην προϋπόθεση της επικείμενης επιστροφής τους σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Τα αποτελέσματα όμως πρώτου τριμήνου κυρίως από τη Nokia και τη SAP «έπνιξαν» την ουσιώδη αυτή προϋπόθεση. Ταυτόχρονα τα επιχειρηματικά αποτελέσματα αποκάλυψαν πως το τρέχον έτος δεν πρόκειται να είναι τόσο εύκολο για τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα πληροφορικής της Ευρώπης.


Η πρώτη στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία κινητών τηλεφώνων, η φινλανδική Nokia, είδε τη μετοχή της να κατρακυλά χάνοντας σε μία ημέρα το 13% της αξίας της, εξαιτίας τόσο της προειδοποίησης ότι θα είναι ασθενέστεροι οι ρυθμοί αύξησης των δικών της πωλήσεων όσο και της μείωσης στο ήμισυ των προηγούμενων προβλέψεών της για τις παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων. Και η κορυφαία εταιρεία παροχής λογισμικού, η γερμανική SAP, επίσης απογοήτευσε παρουσιάζοντας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των πωλήσεων αδειών λογισμικού, κυρίως στις ΗΠΑ. Στο σύνολο όμως οι πωλήσεις της SAP το πρώτο εξάμηνο ήταν σύμφωνες με τις αναμενόμενες, σημειώνοντας αύξηση κατά 9%.


Και οι επενδυτές στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης είχαν παρόμοιες απογοητεύσεις. Μεταξύ των άλλων μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μικροεπεξεργαστών, η KLA-Tencor, ανακοίνωσε πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα τριμήνου, απογοήτευσε όμως κυρίως προβλέποντας ότι οι παραγγελίες θα είναι ασθενέστερες των προσδοκωμένων. Επίσης η κυρία αντίπαλος εταιρεία της Intel, η Advanced Micro Devices, ανακοίνωσε απώλειες και μείωση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο και προέβλεψε ότι τα έσοδα δευτέρου τριμήνου θα σημειώσουν πτώση 5%-10%.


Φωτεινές εξαιρέσεις ήταν τα αποτελέσματα του ολλανδικού κολοσσού ηλεκτρονικών Philips και των ηγέτιδων αμερικανικών Intel, Motorola και ΙΒΜ. Τα στοιχεία για τη Philips έδειξαν επιστροφή στην κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μετά τις απώλειες ρεκόρ του 2001. Η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία παραγωγής μικροεπεξεργαστών, η Intel, ανακοίνωσε ότι τα έσοδα δευτέρου τριμήνου θα είναι καλύτερα από τα προβλεπόμενα. Η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευάστρια εταιρεία ασύρματων τηλεφώνων, η Motorola, δήλωσε ότι αναμένει κέρδη για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ ΙΒΜ παρουσίασε πολύ θετικότερη από την αναμενόμενη εικόνα της οικονομικής της κατάστασης.