Το υψηλότερο επίπεδο κρατικών ενισχύσεων στον βιομηχανικό τομέα ως ποσοστό της προστιθέμενης αξίας παρουσιάζει η Ελλάδα κατά την περίοδο 1997-1999 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά τη μείωση του ύψους τους σε σύγκριση με την περίοδο 1995-1997, όπως προκύπτει από την ένατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η χώρα μας με βάση τα δημοσιευόμενα στοιχεία χρηματοδοτεί με υπερτετραπλάσια ποσά την ελληνική βιομηχανία σε σύγκριση με άλλα κράτη, όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ολλανδία, γεγονός που υποδηλώνει αισθητά υψηλότερη χρηματοδότηση ως προς το παραγόμενο αποτέλεσμα.


Οπως τόνισε ο επίτροπος κ. Μάριο Μόντι, αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, η συνεχής κατά τα άλλα υποχώρηση των κρατικών ενισχύσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά το ότι το επίπεδό τους εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, «αποτελεί εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση, αφού αυτόματα περιορίζονται οι στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά και αυξάνονται τα οφέλη από την Οικονομική και Νομισματική Ενωση». Ειδικότερα, το συνολικό επίπεδο των κρατικών ενισχύσεων στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων κατά την περίοδο 1997-1999 υποχώρησε στα 90 δισ. ευρώ ετησίως έναντι 102 δισ. ευρώ ετησίως κατά την περίοδο 1995-1997. Το μεγαλύτερο δε ύψος των ενισχύσεων κατά την περίοδο 1997-1999 απορρόφησε ο μεταποιητικός τομέας με 28 δισ. ευρώ ετησίως έναντι 36 δισ. ευρώ ετησίως κατά την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο το μεγάλο ύψος της υποχώρησης των ενισχύσεων προς τη βιομηχανία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των κρατικών χορηγήσεων στην Ιταλία και στη Γερμανία, όπου το ύψος των σχετικών κονδυλίων μειώθηκε από 10,3 δισ. ευρώ σε 5,6 δισ. και από 13,1 δισ. σε 9,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα.


Τέλος, στην έκθεση διαπιστώνεται σημαντική μείωση των ad hoc ενισχύσεων, δηλαδή των ενισχύσεων που χορηγούνται σε ορισμένες επιχειρήσεις εκτός του πλαισίου των καθεστώτων οριζόντιων ενισχύσεων περιφερειακού ή τομεακού χαρακτήρα και οι οποίες χορηγούνται κυρίως για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων. Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων αυτών ανήλθε στα 7,5 δισ. ευρώ ύστερα από ιδιαίτερα αυστηρό έλεγχο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω των σημαντικών στρεβλώσεων που προκαλούν στον ανταγωνισμό.