Η Εθνική Τράπεζα τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 1999 θα είναι έτοιμη να μπει στη Wall Street. Η μετοχή της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας θα εισαχθεί αμέσως μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων την άνοιξη του νέου έτους.


Το ποσοστό μετοχών το οποίο θα δοθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο θα κινείται περίπου στο 4%-4,5% και θα είναι πιθανότατα αυτό που κατέχει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών διά της ΔΕΚΑ (πρόκειται για την κρατική επιχείρηση αξιοποίησης των κινητών αξιών του Δημοσίου). Αν το Δημόσιο διαθέσει το ποσοστό αυτό, δηλαδή 1.615.000 μετοχές, θα εισπράξει περίπου 80 δισ. δρχ. με τη σημερινή τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας. Φυσικά το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει στην κατοχή του ένα ακόμη 9% των μετοχών της Εθνικής και είναι πιθανό να διαθέσει ένα ακόμη μικρό ποσοστό από αυτό, ώστε τελικώς να διατεθεί στη Wall Street το 5%-6%.


* Με δημόσια εγγραφή


Η διάθεση θα γίνει με δημόσια εγγραφή και όχι με ιδιωτική τοποθέτηση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη διασπορά αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους μικροεπενδυτές να πάρουν και αυτοί μετοχές.


Εν τω μεταξύ όλα τα τεχνικά αλλά και κάποια ουσιαστικά προβλήματα για την εισαγωγή της μετοχής στο ισχυρότερο και μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου θα έχουν λυθεί ως τότε. Ηδη ο υποδιοικητής της τράπεζας κ. Θ. Πανταλάκης ασχολείται με τα ζητήματα αυτά, όπως το κλείσιμο των ισολογισμών των θυγατρικών αλλά και η φορολογική εκκαθάριση όλων των εκκρεμοτήτων που είχαν κατά το παρελθόν.


Ο σκοπός της διοίκησης είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σωστή απεικόνιση ολόκληρου του ομίλου για την εισαγωγή της μετοχής στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Αυτές τις ημέρες συνεργεία εφοριακών βρίσκονται στα γραφεία της Εθνικής και των θυγατρικών της και συνεργάζονται με αρμοδια στελέχη ώστε να ελέγξουν ό,τι από τις προηγούμενες χρήσεις έχει μείνει και να κλείσουν οι φορολογικοί έλεγχοι.


* Εκκαθάριση εκκρεμοτήτων


Η Εθνική Τράπεζα ήδη έχει εκκαθαρίσει σχεδόν όλες τις μεγάλες εκκρεμότητες του χαρτοφυλακίου της (παραμένει το πρόβλημα της Λάρκο, που τουλάχιστον τεχνικά δεν λύνεται, είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης)· η συγχώνευση με την Κτηματική έχει προχωρήσει πολύ και σύντομα ετοιμάζει την επίθεσή της στην παροχή μοντέρνων προϊόντων κυρίως, η ανακοίνωση των οποίων θα συνδυαστεί και με τη μείωση των επιτοκίων.


Αφού μειώσει τα επιτόκια η Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, η Εθνική θα μειώσει αμέσως και τα δικά της. Αν η κεντρική τράπεζα μειώσει τα επιτόκια 0,50%, τότε η Εθνική θα προχωρήσει σε μειώσεις από 0,50% ως και 1,50%, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι προετοιμάζεται για την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών που ως κύριο σκοπό θα έχουν την εξυπηρέτηση των πελατών και την παροχή όλων αυτών των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές μια πραγματικά μεγάλη τράπεζα.


* Οι νέες υπηρεσίες


Μία από τις υπηρεσίες που φιλοδοξεί σύντομα να λειτουργήσει η Εθνική Τράπεζα είναι να εξυπηρετεί τους μεγάλους πελάτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν πάνω από ένα λογαριασμό ή άλλη δραστηριότητα στην τράπεζα, με βάση το όνομά τους. Δηλαδή ο υπάλληλος της τράπεζας πληκτρολογώντας το όνομα μιας επιχείρησης να μπορεί να έχει μπροστά του ολόκληρο τον φάκελο με τις δραστηριότητές του για να τον εξυπηρετήσει και όχι να περιμένει από κάθε λογαριασμό ξεχωριστά.


Πάντως η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζει ιδιαίτερα στην υπόθεση της εισαγωγής της μετοχής της τράπεζας στην Wall Street, κυρίως γιατί αυτό καθαυτό το γεγονός αποτελεί την καλύτερη προβολή για τον όμιλο διεθνώς. «Πρόκειται ουσιαστικά για την επιβράβευση μιας προσπάθειας που έγινε τα τελευταία χρόνια για να βγει η τράπεζα δυναμικά προς τα έξω, να ξεφύγει από τον απομονωτισμό και μαζί με τις κινήσεις της εξυγίανσης να διεκδικήσει τη θέση της στη νέα αγορά της ενωμένης Ευρώπης» τονίζει ο κ. Πανταλάκης.


Ο ίδιος πιστεύει ότι η μείωση των επιτοκίων στην αγορά θα είναι πιο έντονη το δεύτερο εξάμηνο του 1999 και θα δημιουργήσει νέες συνθήκες στην ελληνική οικονομία. Πιστεύει ακόμη ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες το 1999 θα υπάρξουν θετικές προοπτικές για το Χρηματιστήριο, γεγονός που θα συμβάλει και στο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης. Το πιο βασικό όμως για την ανάπτυξη της οικονομίας, κατά τον κ. Πανταλάκη, είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων και να προσαρμοσθούν έτσι στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας.