Οι εκδόσεις «Αλφειός», στο πλαίσιο της εκδοτικής σειράς «Μαρτυρίες», παρουσιάζουν τη Δευτέρα το βράδυ στο Polis Art Cafe το χρονικό του αντισυνταγματάρχη Πεζικού «Γεωργίου Κωστόπουλου:Χρονικό 1942-1945: Το τμήμα Κωστόπουλου – Σαράφη και η Αντίσταση στη Δυτική Θεσσαλία.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
– Φοίβος Οικονομίδης, ιστορικός – δημοσιογράφος
– Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός – υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη
– Γιώργος Σιούλας, δικηγόρος – επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης

Το Χρονικό 1942-1945 αποτελεί τη σχολιασμένη έκδοση ενός δακτυλογραφημένου κειμένου 150 σελίδων, στο οποίο ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού ε.α. Γεώργιος Κωστόπουλος αφηγείται με πλούσιες λεπτομέρειες την περιπετειώδη διαδρομή του κατά την Kατοχή, την πρώιμη ένταξή του στην Aντίσταση ήδη από τα τέλη του 1942, την ίδρυση του Εθνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπάθειας (ΕΣΑΠ) στα βουνά της Δυτικής Θεσσαλίας, τη διάλυση του τμήματος και τη σύλληψή του από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ τον Μάρτιο του 1943, καθώς και τις εμπειρίες του στη Μέση Ανατολή, στα Δεκεμβριανά και τους πρώτους μήνες μετά την Απελευθέρωση.

Κεντρικό γεγονός στην αφήγηση αποτελεί ο αφοπλισμός, που ισοδυναμεί με μια χρονολογική και πολιτική τομή, καθώς θεωρείται (και είναι) η πρώτη κατά σειρά, οιονεί γενέθλιος πράξη των κατοχικών εμφύλιων συγκρούσεων στα ελληνικά βουνά. Εκτός από τις λεπτομέρειες που μας παρέχει γύρω από ένα καθοριστικό όσο και αφετηριακό γεγονός του κατοχικού εμφυλίου, η μαρτυρία του Κωστόπουλου μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τις κοινωνικές, πολιτικές και δημογραφικές ορίζουσες της ένοπλης Αντίστασης, να παρακολουθήσουμε τηδύσκολη ενηλικίωσή της και να κατανοήσουμε τη ραγδαία ιδεολογική και πολιτικήτης ριζοσπαστικοποίηση.

Δευτέρα 26 Μαρτίου, 8.00 μ.μ.
Polis Art Cafe
(Πεσματζόγλου 5, αίθριο Στοάς Βιβλίου)