Ο συνθέτης – ερμηνευτής Περικλής Κανάρης, που έχει ήδη διακριθεί στην Αμερική, εμφανίζεται την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στην κεντρική σκηνή του Gazarte για μια και μοναδική εμφάνιση με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του σινγκλ με τίτλο «Για μια στιγμή».

Η μουσική παράσταση εκτός από τα τραγούδια του ίδιου, θα περιλαμβάνει και τραγούδια άλλων δημιουργών που τον έχουν εμπνεύσει, τόσο από την ελληνική όσο και από την διεθνή δισκογραφία, τα οποία θα παρουσιαστούν μέσα από την προσωπική του ενορχηστρωτική ματιά και τους αυτοσχεδιασμούς των μουσικών του.

Ο Περικλής Κανάρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε με υποτροφία μουσική και επικοινωνία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις. Σημαντικές καλλιτεχνικές του στιγμές αποτελούν το έργο του «Project Innocence» το οποίο παρουσιάστηκε, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και η παραγωγή της πρώτης συλλογής ελληνικής μουσικής «Music of Greece», που κυκλοφόρησε ποτέ το Metropolitan Museum of Art.

Τον Οκτώβριο του 2014 κυκλοφόρησε στην Αμερική το ντεμπούτο άλμπουμ του με τίτλο «Αόρατος», με επτά πρωτότυπα κομμάτια βασισμένα στους στίχους του Μάνου Ελευθερίου, τα οποία τραγούδησαν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μακεδόνας, Ρίτα Αντωνοπούλου και η Λαμπρινή Καρακώστα. Το άλμπουμ παρουσιάστηκε στο ιστορικό Tribeca Performing Arts Center της Νέας Υόρκης και αργότερα στο Θέατρο Παλλάς, στην Αθήνα, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Οι International New York Times έγραψαν ότι η μουσική του διαθέτει «ελληνική ταυτότητα με διεθνείς ήχους».

Οι νεοϋορκέζοι μουσικοί που θα συνοδέψουν τον Περικλή Κανάρη, μεταξύ των οποίων ο περίφημος Ben Butler στην κιθάρα, ο Gary Schreiner στη χρωματική φυσαρμόνικα, ο Richard Hammond στο μπάσο, ο Peter Douskalis στην κιθάρα και ο Giancarlo de Trizio στα κρουστά, αποτελούν τους μόνιμους συνεργάτες του στην Αμερική. Όλοι τους έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους στη μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης και έχουν συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Sir Elton John, Sting, Stevie Wonder, Bono & The Edge από τους U2, Annie Lennox, George Michael και Carlos Santana, όπως και με κεντρικές παραγωγές του Broadway (Hamilton, The Lion King, Spiderman, The Last Ship, Dear Evan Hansen).

Καλεσμένη του Περικλή Κανάρη θα είναι η ερμηνεύτρια Ρίτα Αντωνοπούλου η οποία συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στον «Αόρατο». Εκτός από τα τραγούδια του προσωπικού της ρεπερτορίου, η Αντωνοπούλου θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά ένα καινούργιο, ακυκλοφόρητο τραγούδι του συνθέτη σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Τον συνθέτη-ερμηνευτή θα συνοδεύσουν επίσης δύο επίλεκτοι συνεργάτες του από την Αθήνα, ο Δημήτρης Ρέππας στα νυκτά έγχορδα και στο τραγούδι και η Μαρίνα Κολοβού στο τσέλο. Ο Περικλής Κανάρης, με την εμφάνιση του, υποστηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS.

Πώς αποφασίστηκε, πώς υλοποιήθηκε η «Για μια στιγμή» στο Gazarte;

«Ήταν πάντα δεδομένη στο μυαλό μου Η επιθυμία μου να διατηρήσω την επαφή μου με τον τόπο. Μου. Η αρχή έγινε με την παρουσίαση της δουλειάς μου στο θέατρο Παλλάς το Νοέμβριο του 2016. Λίγο μετά γεννήθηκε η κόρη μου την πρώτη μου παρουσίαση στην Ελλάδα στο θέατρο Παλλάς το Νοέμβριο του 2016, αισθάνθηκα πως υπήρχε καλός λόγος να επιστρέψω το συντομότερο δυνατό. Στο μεταξύ γεννήθηκε η κόρη μου και ήταν δύσκολο τους πρώτους μήνες να λείψω από την οικογένειά μου. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου, υπήρχε και μια θετική κουβέντα με τους ανθρώπους του Gazarte, και το αποφάσισα χωρίς δεύτερη σκέψη.»

Τι θα δούμε τι θα ακούσουμε στις 22 Φεβρουαρίου;

«Ένα κομμάτι του προγράμματος θα έχει δικές μου συνθέσεις, κάποιες δισκογραφημένες και κάποιες σε πρώτη παρουσίαση. Θα ακούσετε όμως και πολλά γνωστά, αγαπημένα τραγούδια άλλων δημιουργών που αγαπώ πολύ και με έχουν εμπνεύσει, σε ερμηνείες δικές μου και της εξαιρετικής Ρίτας Αντωνοπούλου που έχω τη χαρά να έχω καλεσμένη μου επί σκηνής. Από τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι μέχρι τον Κατσιμίχα, τους Beatles και τον Sting. Θα ήθελα όμως να σταθώ και στη μπάντα που θα ακούσετε γιατί αποτελείται από την αφρόκρεμα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Οι μουσικοί αυτοί έχουν συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της διεθνούς μουσικής, όπως οι Sting, Elton John, U2, George Michael, Bono, Stevie Wonder και άλλοι.»

Ποια ήταν η αφορμή να ασχοληθείτε με την μουσική;

«Πολλά γεγονότα που από τα παιδικά μου χρόνια έδειχναν τη μεγάλη μου αγάπη γι αυτήν, όπως και μια ιδιαίτερη κλίση που άρχισε να διαφαίνεται από πολύ μικρή ηλικία. Τελικά ήταν η συνειδητοποίηση πως δε μπορούσα να μείνω μακριά από τη μουσική, παρά το γεγονός πως στα πρώτα μου βήματα υπήρξε σθεναρή αντίδραση από την οικογένειά μου.»

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τους Ben Butler, Gary Schreiner Richard Hammond, Peter Douskalis, Giancarlo de Trizio. Αποτελούν τους μόνιμούς σας συνεργάτες;

«Οι μουσικοί αυτοί είναι σαν μαργαριτάρια που ανακάλυψα στον βυθό της μουσικής σκηνής της Νέας Υόρκης, ζώντας εκεί τα τελευταία 15 χρόνια. Τους γνώρισα σταδιακά και δουλέψαμε μαζί τόσο στο στούντιο όσο και σε συναυλίες, μέχρι να φτάσουν σήμερα να είναι οι μόνιμοι συνεργάτες μου. Είμαστε πια μια πολύ αγαπημένη παρέα, εντός και εκτός μουσικής.»

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας; Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

«Θα χρησιμοποιήσω το πιο εύστοχο σχόλιο που έχω δεχτεί ποτέ από άλλον για τη μουσική μου: έχει ελληνική ταυτότητα με διεθνείς ήχους. Η αφετηρία μου και τα πρώτα μου ακούσματα ήταν από την έντεχνη, τη λαϊκή, τη βυζαντινή και την κλασσική μουσική, όπως και από τη ροκ της εφηβείας μου. Οι μουσικές σπουδές μου όμως και η θητεία μου στο εξωτερικό, μου άνοιξαν παράθυρα σε πολλές άλλες μουσικές του κόσμου.»

Η ζωή στις ΗΠΑ και δη στη Νέα Υόρκη πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει το έργο σας;

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’αυτό. Το έργο ενός καλλιτέχνη αντανακλά τη ζωή του και πιστεύω πως είναι αδύνατο να μην επηρεαστεί από τις συνθήκες που τον περιβάλλουν.»

Παρουσιάζετε την ελληνική μουσική στις ΗΠΑ ή την δική σας μουσική; Πώς την αντιλαμβάνονται οι αμερικανοί;

«Παρουσιάζω ελληνική μουσική, μαζί με δικά μου τραγούδια που έχουν και αυτά στην πλειοψηφία τους ελληνικό στίχο. Προσπαθώ πάντα να βοηθάω το μη ελληνόφωνο κοινό, μεταφράζοντας τους στίχους των ελληνικών τραγουδιών στα αγγλικά και παρουσιάζοντας τους ως κομμάτι της εμπειρίας των συναυλιών μου. Μέχρι στιγμής, το διεθνές κοινό γοητεύεται από τον ήχο της ελληνικής μουσικής και αυτές οι μεταφράσεις τους εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο την εμπειρία και την επαφή με το υλικό. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά και είναι κάτι για το οποίο είμαι πολύ περήφανος γιατί πιστεύω στη δύναμη της μουσική μας.»

Τι θέλετε να πάρουν μαζί τους οι θεατές του Gazarte;

«Θα εστιάσω σε δύο πράγματα. Το ένα είναι η ευχή μου να γοητευτούν από πράγματα που θα ακούσουν για πρώτη φορά. Θεωρώ την αξία αυτής της εμπειρίας ανεκτίμητη. Εύχομαι όμως να γοητευτούν εξίσου ακούγοντας πράγματα που έχουν ξανακούσει, μέσα από καινούργιες ενορχηστρώσεις και ερμηνείες μουσικών που δεν έχει κανείς συχνά την ευκαιρία να απολαύσει στην Ελλάδα.»

Ποιο είναι το όραμά σας σαν συνθέτης και άνθρωπος;

«Το όραμά μου ως συνθέτης και άνθρωπος είναι να καταφέρω αυτό που περιγράφει ο Γιάννης Ρίτσος σε ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι: “Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.”»

Μεταξύ καρδιάς και μυαλού τι επιλέγετε;

«Η εμπειρία μου έχει αποδείξει ότι καρδιά μου είναι πιο δυνατή από το μυαλό μου.»

Από την στιγμή που αρχίσατε να ασχολείστε με τη μουσική έως σήμερα είστε στους στόχους σας;

«Σήμερα αισθάνομαι πως είμαι στους στόχους μου. Πέρασαν όμως πολλά χρόνια για να το αισθανθώ. Πίστεψέ με όμως. Πέρασαν πολλά χρόνια για να το αισθανθώ.»

Αν αρχίζατε από την αρχή τι θα κρατάγατε και τι όχι;

«Έχω φτάσει πλέον σε ένα σημείο που πιστεύω πως ότι έγινε (ευχάριστο ή δυσάρεστο) μέχρι σήμερα είχε καλό λόγο. Ειλικρινά, δεν θα πέταγα τίποτα».

Τα επόμενά σας σχέδια;

«Ετοιμάζω καινούργιες ηχογραφήσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλος στόχος μου είναι να βρίσκομαι όσο πιο κοντά μπορώ στην οικογένειά μου.»

ΙNFO
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΝΑΡΗΣ
Gazarte Main Stage Βουτάδων 32-34, Γκάζι
210 3460347
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: A ζώνη: 25€ | Β ζώνη: 20€ | Γ ζώνη: 15€ | Όρθιοι: 10€
Ταμείο: A ζώνη: 28€ | Β ζώνη: 23€ | Γ ζώνη: 18€ | Όρθιοι: 13€
Ώρα έναρξης: 22:00