«Παράξενα, παραγνωρισμένα, παραμελημένα, παραπονεμένα». Με αυτές τις λέξεις η κινηματογραφική λέσχη της Ενωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου χαρακτηρίζει τις ελληνικές ταινίες που απαρτίζουν τον δεύτερο μήνα του αφιερώματος «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά» το οποίο πραγματοποιείται στον κινηματογράφο Αστορ.
Γενικός τίτλος του αφιερώματος είναι «Ξοδεμένα 80» αφού όλες οι ταινίες που θα προβληθούν προέρχονται από τη δεκαετία του 1980, «μιας εξίσου παράξενης, σίγουρα παρεξηγημένης και γι’ αυτό μάλλον παραπονεμένης, παρότι τόσο καθοριστικής δεκαετίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΣΠΕΚ.
Την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, η «Χαμένη Λεωφόρος» θα προβάλει τις ταινίες «Ρεβάνς» (1983) του Νίκου Βεργίτση, «Τα παιδιά του Κρόνου» (1985) του Γιώργου Κόρρα και «Λιποτάκτης» (1988) των Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα, ενώ στη δεύτερη μεταμεσονύκτια Παρασκευή της, λίγες νύχτες μετά, στις 13 του μηνός, σειρά θα έχει η ταινία «Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται» (1984), πρώτη και μοναδική του Ανδρέα Τσιλιφώνη.
Η «Ρεβάνς» του Βεργίτση –η καλύτερη των τεσσάρων ταινιών του αφιερώματος –ασχολείται με την περίπτωση του Γιάννη (Αντώνης Καφετζόπουλος): γιος κομμουνιστή, από τη σκιά του οποίου ακόμα δεν μπορεί να ξεφύγει, τυχοδιώκτης στην Αθήνα των «αγνώστων», περιπλανώμενος σε έναν κόσμο ονειρικό, τον κόσμο του κινηματογράφου.

Του αρέσει αλλά ταυτόχρονα ζητά πολύ «γήινα» πράγματα, όπως τη φιλία του Γιώργου (Πάνος Ηλιόπουλος) και τον έρωτα της Εύας (Γιώτα Φέστα). Ζητά πολλά και πολύ φυσικά κάποτε μπουκώνει…

Γλυκόπικρη σάτιρα γύρω από την απόγνωση στην οποία μπορεί να μας οδηγήσει το κλεινόν άστυ, την ασφυκτική ζωή του περιθωρίου, τις κωμικές όσο και τραγικές εκπλήξεις που επιφυλάσσει ο έρωτας, τη μοναξιά, την πολιτική, την ιδέα του θανάτου και τη… σινεφιλία!
Στο «Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται» ο Χρήστος Καλαβρούζος υποδύεται τον ναυτικό που ύστερα από εικοσαετή απουσία στο εξωτερικό επιστρέφει στην πατρίδα του και αναζητεί τα αίτια θανάτου του μικρότερου αδελφού του. Η νουάρ ατμόσφαιρα που έχει στο μυαλό του ο Τσιλιφώνης ενσωματώνεται εύπεπτα στη νυκτερινή Αθήνα του 1983 και η φωτογραφία του Χρήστου Τριανταφύλλου είναι αξιοζήλευτη. Συμπρωταγωνιστούν οι Ολια Λαζαρίδου, Τάκης Μόσχος αλλά και οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σάκης Μπουλάς.
Στα «Παιδιά του Κρόνου» δύο φίλοι που συγκατοικούν στο σπίτι που τους έχει παραχωρήσει ένας τρίτος φίλος ακολουθούν έναν ιδιότυπο ρυθμό ζωής, περνώντας τα βράδια τους με συζητήσεις και ερωτικές περιπέτειες. Η άφιξη μιας κοπέλας ανατρέπει τις ισορροπίες, αλλά ο Κόρρας εισάγει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία που ενώ είναι βέβαιο ότι εκτιμήθηκαν πολύ από την παρέα του, αυτό δεν έγινε από το κοινό που παρέμεινε παγερά αδιάφορο απέναντι στην ταινία στην οποία παίζουν επίσης οι Τάκης Μόσχος, Μηνάς Χατζησάββας, Τούλα Σταθοπούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινός και Γιώργος Νινιός.
Τέλος, ο «Λιποτάκτης» είναι η ιστορία ενός νεαρού Αθηναίου που μόλις απολύθηκε από τον στρατό και ζει σε λουτρόπολη, όπου γοητεύεται από έναν συνομήλικό του, τρεις φορές λιποτάκτη. Τους δύο βασικούς ρόλους της ταινίας κρατούν οι Στέλιος Μάινας και Λεωνίδας Νομικός.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

Παρουσίαση: Σοφία Εξάρχου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
17.15 Ρεβάνς
19.15 Τα παιδιά του Κρόνου
21.30 Λιποτάκτης

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου

Παρουσίαση: Αλέξης Αλεξίου
00.15 Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται

HeliosPlus