Η γλώσσα ως μέσο πολιτισμού και γνωριμίας με νέους κόσμους, η γλώσσα ως όργανο επικοινωνίας και διάδοσης ιδεών. Με τον τίτλο «Διδάσκουμε τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό: χτίζουμε κοινωνικο-ανθρωπιστικές γέφυρες» οργανώνεται στην Αθήνα το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο των καθηγητών της γαλλικής γλώσσας, από τις 20 ως και τις 23 Οκτωβρίου. Το συνέδριο οργανώνει ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας ΠΕ Ελλάδας, η Γαλλική Πρεσβεία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πάνω από διακόσιοι Έλληνες και ξένοι εισηγητές από τουλάχιστον 25 χώρες θα συμμετάσχουν για να παρουσιάσουν όλες τις εξελίξεις στον χώρο της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας. Με τον τρόπο αυτόν θα έχουν την ευκαιρία δάσκαλοι, παιδαγωγοί, καθηγητές και ερευνητές να ανταλλάξουν σκέψεις, απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία, την αξιολόγηση καθώς και οι νέες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα θα τονισθεί ο πολιτισμικός ρόλος της γλώσσας.
Υπολογίζεται ότι οι σύνεδροι θα ξεπεράσουν τους εξακόσιους εκ των οποίων το ένα τρίτο (200) θα παρουσιάσουν στοιχεία από τις μελέτες και τις έρευνές τους. Οι εργασίες θα κινηθούν γύρω από πέντε άξονες και συγκεκριμένα: «Η διαπολιτισμική εκπαίδευση χθες και σήμερα: από την αλληλοκατανόηση στη συνέργεια» – «Παράγοντες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τη συνεργασία των μαθητών στη γαλλική γλώσσα» – «Από τη γλωσσική και λογοτεχνική κατάρτιση των εκπαιδευτικών στη διαπολιτισμική και ψυχοπαιδαγωγική κατάρτιση με στόχο την αντιμετώπιση των νέων αναγκών» – «Η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και η συμβολή της ειδικής αγωγής» – «Εκπαιδευτικές και γλωσσικές πολιτικές»
Η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την Πέμπτη στις 18.00. Τις εργασίες θα ανοίξει ο Αριστείδης Μπαλτάς παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας και των ομολόγων του από τις γαλλόφωνες χώρες.
Ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, ως επίτιμος καλεσμένος, θα αναφερθεί στη δική του εμπειρία καθώς και στην επιρροή του ελληνο-γαλλικού στοιχείου στο έργο. Την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο ομότιμος καθηγητής του Παν/μιου Paris 3 –Sorbonne Nouvelle, Jean-Claude Béacco (Ζαν-Κλοντ Μπεακό).
Το Πανελλήνιο Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, εκ περιτροπής, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Πέμπτη (20/10) & Παρασκευή (21/10) στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας κ’ Θρησκευμάτων (Λεωφ. Παπανδρέου 37 –Μαρούσι)

Σάββατο (22/10) & Κυριακή (23/10) στη Σχολή Μωραΐτη, (Αλεξ. Παπαναστασίου κ’ Αγ. Δημητρίου, Παλαιό Ψυχικό).