Για 22η φορά στην ιστορία του το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας είναι το σεπτεμβριανό πολιτιστικό γεγονός της Αθήνας προσφέροντας στο κοινό του παραπάνω από 100 μεγάλου μήκους ταινίες και αρκετές μικρού. Εμείς εδώ επιλέγουμε μια ταινία ανά κάθε ημέρα ανάμεσα στη σημερινή και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου (λήξη) ώστε κάποιος που δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθήσει όλες τις ταινίες να μη χάσει ορισμένες πραγματικά εκλεκτές.

1. Κυριακή 25/9

Ανακαλύψτε όσοι δεν έχετε δει σε μεγάλη οθόνη το αριστούργημα του Γουόρεν Μπίτι «Οι κόκκινοι» («Reds», 1981), ένα συγκλονιστικό έπος που μας μεταφέρει στην εποχή που ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζον Ριντ (Μπίτι) είχε εμπλακεί στην Οκτωβριανή Επανάσταση γράφοντας αργότερα το κλασικό βιβλίο «Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Οσκαρ σκηνοθεσίας, Β’ γυναικείου ρόλου (Μορίν Στέιπλετον) και φωτογραφίας. Ideal, 21.30 (Πανεπιστημίου 46).

2. Δευτέρα 26/9

Πρεμιέρα για την ελληνική ταινία «Πέντρο Νούλα» (2016), τρίτη μεγάλου μήκους του Κάρολου Ζωναρά («Ο γιος του Τσάρλι», «Μπιγκ χιτ»), ένα θρίλερ μυστηρίου, με τους Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Κάτια Λεκλέρκ Ο’ Γουίλις και Μελέτη Γεωργιάδη. Ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε τη μουσική. Δαναός 1, 22.15 (Κηφισιάς 109).

3. Τρίτη 27/9

Δεν είναι πολλά τα βιβλία του Φίλιπ Ροθ που βρήκαν τον δρόμο τους για τη μεγάλη οθόνη και η «Αγανάκτηση» («Indignation», 2016) του Τζέιμς Σέιμους θεωρείται μία από τις καλύτερες. Στη σκηνοθεσία ο σεναριογράφος του «Μυστικού του Brokeback Mountain» Τζέιμς Σέιμους και με τον Λόγκαν Λέρμαν στον ρόλο του νεαρού που θα πιάσει τον εαυτό του απροετοίμαστο βγαίνοντας στη συντηρητική κοινωνία της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική. Δαναός 2, 21.15.

4. Τετάρτη 28/9

Η Αντζελα Ισμαήλου παρουσιάζει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας «Η πόλη της σιωπής», ένα δράμα με κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα βυθισμένη στη σιωπή. Η συνάντησή της με δύο άντρες θα είναι καταλυτική (η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτριας). Odeon Opera 1, 19.45 (Ακαδημίας 57).

5. Πέμπτη 29/9

Κανένας φαν των Beatles (και υπάρχουν πολλοί) δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στην παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ «The Beatles: Eight days a week –The touring years» (2016) μέσω του οποίου ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ παρακολουθεί τα πρώτα βήματα των θρυλικών Σκαθαριών προσφέροντας πλούσιο και άγνωστο υλικό (προλογίζει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης). Odeon Οpera 1, 20.30.

6. Παρασκευή 30/9

H ταινία «Επώνυμο Λακόμπ, όνομα: Λυσιέν» («Lacombe Lucien», 1974) που εντάσσεται στο αφιέρωμα στον Λουί Μαλ (1932 -1995) είναι μία από τις πρώτες του γαλλικού σινεμά που αντιμετώπισαν με τόλμη το ζήτημα της προδοσίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πολλοί Γάλλοι τάχθηκαν με τους ναζιστές. Τρομερά επίκαιρο στις ημέρες μας. Odeon Οpera 2, 21.00

7. Σάββατο 1/10

Ρατσισμός και προκατάληψη εναντίον μιας ανορθόδοξης ερωτικής σχέσης που έχει συνάψει μια μεσόκοπη χήρα και ένας νεότερος μετανάστης από το Μαρόκο. Μία από τις ουσιαστικότερες ταινίες του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ: «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» («Angst Essen Seele Auf», 1974) στο πλαίσιο του αφιερώματος «Το σινεμά αγκαλιάζει τις μειονότητες». Ταινιοθήκη της Ελλάδας, 18.00 (Ιερά οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134-36)

8. Κυριακή 2/10

Πόσο υψηλό μπορεί να είναι το τίμημα της τελειότητας μοιάζει να αναρωτιέται η ταινία «Χορευτής» («Dancer», 2016) που γύρισε ο Στίβεν Κάντορ με θέμα τον Σεργκέι Πολούτιν, το τρομερό παιδί του μπαλέτου που δύο φορές εγκατέλειψε τη θέση του σολίστ επαναστατώντας στο κατεστημένο του κλασικού χορού (παρουσία του Πολούνιν). Δαναός 2, 19.15.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ