θέατρο
Η Πειραματική στο Ρεξ


Mε «Το γήρας – Ενα χορικό» της Γεωργίας Μαυραγάνη συνεχίζεται το ρεπερτόριο της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Η πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο 28/11. Πρόκειται για τη συνάντηση ενός εξαμελούς «Χορού» νέων ηθοποιών με έναν ισάριθμο «Χορό» ηλικιωμένων. Στο Ρεξ, ως 27/12.
H «Μιράντα» της «Τρικυμίας»
Βασισµένη στην «Τρικυµία» του Γουίλιαµ Σαίξπηρ είναι η «Μιράντα» που διασκεύασε και σκηνοθετεί ο Οσκαρας Κουρσουνόβας για το θέατρο Πορεία. Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος. Σκηνικά – κοστούµια: Dainius Liskevicius. Μουσική: Antanas Jasenka. Φωτισµοί: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Παππά. Πρεµιέρα την Τετάρτη 25 Νοεµβρίου, στις 21.00. Παραστάσεις ως 10/1/2016, σε εναλλασσόµενο ρεπερτόριο µε τη «Μεγάλη Χίµαιρα» και από 11/2 µε τις «Τρεις αδερφές».
συναυλία



«Σουμπερτιάδα» με Καμεράτα


Με μια αλλιώτικη συναυλία, πιο «αυθεντική» κατά μία έννοια, αρχίζει ο κύκλος Σούμπερτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ενα πρόγραμμα φτιαγμένο με την ποικιλία και τις εναλλαγές που απολάμβανε το φιλόμουσο κοινό την εποχή του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και του Σούμπερτ: «Σουμπερτιάδα», λοιπόν, με τα όργανα εποχής της Καμεράτα και ένα αυθεντικό πιάνο Stodart του 1820. Μουσική διεύθυνση: Γ. Πέτρου. Συμμετέχουν: Χριστίνα Γιαννακοπούλου (σοπράνο), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Σέρτζιου Ναστάζα (βιολί), Γιώργος Πέτρου, Θανάσης Αποστολόπουλος (πιάνο). Στις 24/11 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (στις 20.30).

μετάδοση


«Λούλου» από τη Μετροπόλιταν


Η όπερα του Αλμπαν Μπεργκ «Λούλου» μεταδίδεται από τη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η μετάδοση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «The Met: Live in HD» που στηρίζει ο όμιλος ANT1. Μουσική διεύθυνση: Λόταρ Κένινγκς, σκηνοθεσία: Γ. Κέντριτζ/Λουκ Ντε Βιτ. Στον ρόλο της Λούλου η γερμανίδα σοπράνο Μαρλίς Πέτερσεν. Στις 22/11 στις 19.30.
μουσική

Το «21» στο Gazarte


O Αρης Μπινιάρης παρουσιάζει στις 22, 28 και 29 Νοεμβρίου στο Gazarte την παράσταση με τίτλο «21» (στις 21.00). Με αφετηρία κείμενα από πηγές της επαναστατικής περιόδου (αποσπάσματα από τα πρακτικά των Εθνοσυνελεύσεων και από απομνημονεύματα αγωνιστών, άρθρα της εφημερίδας του Μεσολογγίου «Ελληνικά Χρονικά», αλλά και από την επιστολογραφία της εποχής), χρησιμοποιεί ως όχημα το κλασικό ροκ τρίο –ο ίδιος στην κιθάρα, ο Τάκης Βαρελλάς στο μπάσο και ο Βασίλης Γιασλακιώτης στα ντραμς –και την ηλεκτρική ένταση του garage ήχου του, για να δημιουργήσει μια «διαφορετική» παράσταση.
Αρλέτα στο Half Note


Εναν μόλις χρόνο προτού κλείσει μισό αιώνα στον χώρο του τραγουδιού, η Αρλέτα εμφανίζεται στις 28/11 στο Half Note. Mε τη γλυκιά της μελωδική μελαγχολία θα μας μεταφέρει στο «Μπαρ το ναυάγιο», θα μας κεράσει «Batida de coco», θα μας διηγηθεί την ιστορία της «Σερενάτας», θα μας ταξιδέψει σε «Ησυχα βράδια». Το Σάββατο 28/11 μαζί της ο Λάκης Παπαδόπουλος. Την Κυριακή 29/11 μαζί της ο Γιάννης Ζουγανέλης.

εκδηλώσεις

«Η ζωή μου όλη…» κάθε Δευτέρα


Συναντήσεις-συνομιλίες στο Φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά θα έχει ο Θανάσης Θ. Νιάρχος με δέκα διακεκριμένες προσωπικότητες της πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Η αρχή γίνεται αύριο, Δευτέρα 23/11, με τον Δημήτρη Νανόπουλο. Ακολουθούν: Δημήτρης Παπαδημητρίου (30/11), Ελένη Αρβελέρ (7/12), Αλέκος Φασιανός (11/1/16), Θανάσης Βαλτινός (18/1), Βαγγέλης Χρόνης (1/2), Κική Δημουλά (7/3), Γιώργος Μπαμπινιώτης (21/3), Αλκη Ζέη (4/4), Λούκα Κατσέλη (11/4). Ωρα έναρξης 19.00. Διάρκεια ως τις 20.30. Είσοδος: 5 ευρώ. Πακέτα: 5 συναντήσεις = 20 ευρώ / 10 = 40 ευρώ.
Ημερίδα στο Μπενάκη


Επιστημονική ημερίδα διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων για την Αννα Αποστολάκι με τίτλο «Αντίδωρο στην Αννα Αποστολάκι –Η ζωή, το έργο και η συνεισφορά της». Εισηγήτριες οι Αμαλία Μάρκατζη, Ανδρομάχη Οικονόμου, Ελένη Πρωτοπαπά και Βασιλική Φλώρου. Την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Ωρα έναρξης: 09.00.
κινηματογράφος

Γαλλικό σινεμά στην Αλκυονίδα


Συνεχίζεται ως την Τετάρτη 25/11 το τιμητικό αφιέρωμα στον γαλλικό κινηματογράφο που περιλαμβάνει 20 ταινίες διαφορετικών περιόδων. Απόψε: 11.00: «Ψηλά τα χέρια» του Ρομάν Γκουπίλ, 12.30: «Τα παιδιά του παραδείσου» του Μαρσέλ Καρνέ, 16.00: «Η άγνωστη κυρία» του Μαξ Οφίλς, 22.00: «Το όνομα του ρόδου» του Ζαν Ζακ Ανό (Ιουλιανού 42-44, πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210 8220.008).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ