Κάποτε η Ε. Λ. Τζέιμς ήταν κι αυτή μια απλή αναγνώστρια. Εντάξει, μια όχι και τόσο απλή αναγνώστρια, ας διορθώσουμε την πρόταση. Ηταν μια αναγνώστρια τόσο παθιασμένη με τη σχέση δύο ηρώων από τη βαμπιρική τετραλογία του «Λυκόφωτος» (εκδ. Πλατύπους) της Στέφανι Μέιερ που άρχισε να γράφει για τον Εντουαρντ Κάλεν και την Μπέλα Σουάν αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται «fan fiction»: ιστορίες γραμμένες από οπαδούς για οπαδούς, ιστορίες που πηγαίνουν τον μίτο της πλοκής πέρα και μακριά από τα χωράφια στα οποία αρχικά έβοσκε. Με μια διαφορά. Το «fan fiction» της Ε. Λ. Τζέιμς μεγάλωσε, ανδρώθηκε και εξελίχθηκε στις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» (εκδ. Πατάκης).
Ο απέθαντος έγινε επιχειρηματίας, ο Εντουαρντ Κάλεν μεταμορφώθηκε σε Κρίστιαν Γκρέι, η Μπέλα Σουάν έγινε Αναστάζια Στιλ, η βαμπιρική ερωτολαγνεία έγινε σοφτ σαδομαζοχισμός για νοικοκυρές σε απόγνωση, η τριλογία πούλησε 125 εκατ. αντίτυπα σε 52 γλώσσες, οι ταινίες απέφεραν 3,3 δισ. δολάρια και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Ωσπου η Ε. Λ. Τζέιμς γέννησε περισσότερες Ε. Λ. Τζέιμς και ακόμη περισσότερους φαν της αυθεντικής Ε. Λ. Τζέιμς που ήθελαν ακόμη περισσότερο Κρίστιαν Γκρέι, Αναστάζια Στιλ και τα παραφερνάλιά τους (χειροπέδες, σκοινιά, λάδι για μασάζ έχουν βγει στο διεθνές εμπόριο με τη σφραγίδα της σειράς). Γι’ αυτό και άρχισαν να γράφουν τη συνέχεια οι ίδιοι: το «fan fiction» γύρω από το γκρι ξεπερνά σήμερα κατά πολλές χιλιάδες σελίδες το αρχικό έργο, σύμφωνα με άρθρο των «New York Times» της 20ής Ιουνίου.

Αν πληκτρολογήσει κανείς τον όρο «Grey» στο Fanfiction.net, τον μεγαλύτερο δικτυακό τόπο που είναι αφιερωμένος στο είδος (2,2 εκατ. χρήστες με υλικό από 30 γλώσσες), θα βρει κάπου 2.400 ιστορίες εμπνευσμένες από τους ήρωες της Τζέιμς. Ή μάλλον από τον ήρωα, γιατί η πλειονότητα συμφωνεί ότι το μείζον ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ο Κρίστιαν Γκρέι.
Η Αγγλίδα Τζίλιαν Γκρίφιν, για παράδειγμα, 58 ετών και μητέρα τριών παιδιών, έχει ξαναγράψει και τους τρεις τόμους της τριλογίας από τη δική του οπτική γωνία, τους έχει αναρτήσει στο blog της και έχει ανταμειφθεί με 8,8 εκατομμύρια views –ένας σεβαστός αριθμός των οποίων σίγουρα θα έχει τα κότσια να έχει διαβάσει όλο το πόνημα.
Πιο δημοφιλής ακόμη είναι η δουλειά της 42χρονης Αμερικανίδας Εμίν Φουνιέρ, η οποία όχι μόνο έχει δημοσιεύσει στο δικό της blog περισσότερες από 3.500 σελίδες κατορθωμάτων του Γκρέι αλλά μπορεί να υπερηφανεύεται για 14 εκατ. views και για το γεγονός ότι παθιασμένοι εθελοντές έχουν μεταφράσει και την τελευταία λέξη σε έξι γλώσσες.
Ως έναν βαθμό η πλημμυρίδα αυτή είναι και η αιτία (μαζί με το οικονομικό κίνητρο, εννοείται) για την οποία η ίδια η Ε. Λ. Τζέιμς ξαναέγραψε από την οπτική γωνία του πρωταγωνιστή τα βιβλία της σειράς. Τα 1,6 εκατ. αντίτυπα του δικού της «Grey» είναι από τις 18 Ιουνίου στα ράφια των βιβλιοπωλείων του εξωτερικού και ο σκληρός πυρήνας των φαν, όπως κάθε σκληρός πυρήνας, διχάζεται. Για κάποιους, το αυθεντικό είναι αναντικατάστατο.
Για κάποιους άλλους, όπως η 32χρονη Αμερικανίδα Κρίσταλ Σορς Μπέιλι, η οποία πρόλαβε και καταβρόχθισε ήδη τον κατά Ε. Λ. «Grey», το αποτέλεσμα είναι «απογοητευτικό» σε σύγκριση με την παραγωγή της Φουνιέρ. Το υποκατάστατο κέρδισε το πρωτότυπο.

HeliosPlus