Στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων (21-02-1913) στο πολυσήμαντο κάστρο της πόλης, Ιτς Καλέ, με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών και με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, αναπτύσσεται από 18 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαρτίου 2015, η περιοδική έκθεση «Ιωαννιτών Μεταβάσεις».
Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς χώρους, καθώς στο Βυζαντινό Μουσείο, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό «Τα Πολύτιμα των Συλλογών» του Δήμου. Στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων, εκτίθενται «Τα Φυλαχτά της Μνήμης, Κειμήλια από την εποχή της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων», επίσης από τις Συλλογές του Δήμου και άλλων πολιτών. Στο Φετιχιέ Τζαμί, προτείνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ως σημείο παράλληλης αναφοράς, επιλογή από τα άγνωστα «Οθωμανικά τεκμήρια της Συλλογής Χρήστου Νικολάου». Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30 στους χώρους της ακρόπολης Ιτς Καλέ στο Κάστρο.
«Τα Πολύτιμα των Συλλογών» συμβολίζουν, στο πλαίσιο της κοσμικής τέχνης, τη μεταβατική εποχή των Ιωαννιτών. Ξεχωρίζουν τα δώρα του έκπτωτου Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Χαν στον Σόλωνα Ζωγράφο, τα οποία παραπέμπουν στην παράδοση των ανεκτίμητων εδαφών της Ηπείρου στους Ελληνες.

«Τα Φυλαχτά της Μνήμης, Κειμήλια από την εποχή της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων» ξεδιπλώνουν πτυχές της συλλογικής μνήμης αναφορικά με τους Βαλκανικούς Πολέμους και την ιστορική ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 1913.

Σπάνια λάφυρα και στρατιωτικά ενθυμήματα εκτίθενται μαζί με αυθεντικά προσωπικά είδη και λαϊκές ζωγραφιές, συναφή με την απελευθέρωση και κύριο άξονα την πόλη των Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, τα «Οθωμανικά Τεκμήρια από τη Συλλογή του Χρήστου Νικολάου» συμπληρώνουν την εικόνα των «Μεταβάσεων», με αντικείμενα από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία για τέσσερις αιώνες κυριαρχούσε στα Βαλκάνια, την Ηπειρο και τα Ιωάννινα. Οι υλικές μαρτυρίες φανερώνουν ομοιότητες και διαφορές, στον τότε κοινωνικό ιστό.

Παράλληλα, το Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου και η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, διοργανώνει έκθεση στην ΕΗΜ με τίτλο ΗΠΕΙΡΟΣ 1881-1945, ΑΡΧΕΙΑ και ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ, η οποία παρουσιάζει τεκμήρια που συνιστούν για την Ηπειρο ευκαιρία για εποικοδομητική προσέγγιση του παρελθόντος. Οι αρχειακές πηγές του 19ου αιώνα και των πρώτων δεκαετιών του 20ου συγκροτούν την κιβωτό των προδρομικών μορφών έρευνας, καταγραφής και προστασίας των αρχαιοτήτων της Ηπείρου, από την Οθωμανική κυριαρχία στην Ελληνική Πολιτεία. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 10 π.μ.