«Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά θα ανοίξει τις παραστάσεις στο Παλλάς, τον προσεχή Οκτώβριο, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, το 1891, το δραματικό ειδύλλιο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1894 στην Οδησσό και έχει στο ενεργητικό κινηματογραφικές μεταφορές με έλληνες ηθοποιούς.
Με κεντρικό άξονα τον έρωτα και την πίστη, τις εναλλαγές ανάμεσα στο κωμικό και στο δραματικό στοιχείο, το έργο, όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης, «παλεύει ανάμεσα στην ορθοδοξία και στη δεισιδαιμονία, στο φως και στο σκοτάδι. Χωρίς φολκλόρ και ηθογραφική διάθεση», συνεχίζει ο Πέτρος Ζούλιας, «η παράσταση αναδεικνύει τη διαχρονική ποίηση του κειμένου του Κορομηλά και το μοναδικό και σπάνιο χαρακτηριστικό του, δηλαδή το ότι αυτή η ιστορία τα περιέχει όλα: έρωτα, ίντριγκα, φόβο, αναγνώριση, κάθαρση, περηφάνια, ενώ οι ήρωές του συνομιλούν κάθε λεπτό με τη ζωή και τον θάνατο».
Στον «Αγαπητικό» η δράση εξελίσσεται σε ένα 24ωρο, κατά τη διάρκεια της γιορτής της Αναλήψεως που είναι μία ξεχωριστή μέρα για τους ανθρώπους του κάμπου, τους τσοπάνηδες, τις βοσκοπούλες και τους τσέλιγκες. Στο επίκεντρο, μία μάνα-χήρα, η Μάρω, που ο μέλλων γαμπρός της ξυπνάει μέσα της την ξεχασμένη θηλυκότητά της και την καλεί να ξαναζήσει τον μεγάλο, παλιό έρωτά της.
Ο Δημήτριος Κορομηλάς


Γεννημένος στην Αθήνα το 1850, ο Δημήτριος Κορομηλάς, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και εκδότης, θεωρείται από τους ανανεωτές του ελληνικού θεάτρου της εποχής του. Είναι αυτός που καθιέρωσε το κωμειδύλλιο και το δραματικό ειδύλλιο στην Ελλάδα, με την «Τύχη της Μαρούλας» (1889) και τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» (1891) να ξεχωρίζουν στην εργογραφία του. Συνολικά έγραψε πάνω από πενήντα θεατρικά, πολλά από τα οποία ανέβασαν μεγάλοι θίασοι της εποχής (Ταβουλάρη – Παντόπουλου) καθώς και η Νέα Σκηνή του Χρηστομάνου. «Αποστολή της κωμωδίας είναι το να απεικονίζει, φωτίζουσα συγχρόνως υψόθεν διά του ιδανικού της τέχνης φωτός τον αληθή κοινωνικόν βίον» έλεγε ο ίδιος.
Στην οθόνη και στη σκηνή


Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά έγινε το 1932, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη και Ηλία Παρασκευά –είχαν προηγηθεί οι βουκολικές ταινίες με την «Γκόλφω» (1914) και την «Αστέρω» (1929). Συγχρόνως είναι και η πρώτη ομιλούσα ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα, ενώ ξεχώρισε και για τη μουσική της, την οποία υπογράφει ο επτανήσιος συνθέτης Διονύσιος Λαυράγκας. Ο Λαυράγκας μελοποίησε το ποίημα του Γιάννη Ζαλοκώστα «Μια βοσκοπούλα αγάπησα», που αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για τον Κορομηλά. Τα γυρίσματα της πρώτης αυτής ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Πολιτικά της Εύβοιας. Ακολούθησαν το 1955 η παραγωγή της Ολύμπια Φιλμ σε σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, καθώς και της Φίνος Φιλμ από τον Ντίνο Δημόπουλο, τον Γιώργο Φούντα και την Αλέκα Κατσέλη.
Τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» ανέβασε το 1974 ο Κωστής Μιχαηλίδης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (με Κρουστάλλω τη Λίνα Τριανταφύλλου) και ο Γιώργος Θεοδοσιάδης στο Εθνικό το 1992, με Κρουστάλλω την Τατιάνα Παπαμόσχου.
Στην παράσταση του Παλλάς ο 20μελής θίασος πλαισιώνεται από ζωντανή ορχήστρα.

HeliosPlus