Στο σπίτι του στο Όκλαντ, στην Καλιφόρνια, απεβίωσε πλήρης ημερών ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Τζακ Βανς την Κυριακή 26 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του www.jackvance.com. Ήταν 96 ετών.
Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο το 1916, ο Βανς μεγάλωσε στο ράντσο των παππούδων του στη Βόρεια Καλιφόρνια αφότου χώρισαν οι γονείς του. Μετά το κολέγιο, εργάστηκε σε ναυπηγείο στη Χαβάη και έφυγε μόλις λίγο πριν επιτεθούν οι Ιάπωνες στο Περλ Χάρμπορ. Αργότερα υπηρέτησε στο αμερικανικό εμπορικό ναυτικό.
Πρωτοδημοσίευσε ιστορίες του σε pulp περιοδικά. Στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας εμφανίστηκε το 1945 με το διήγημα «Αυτός που σκέπτεται τον κόσμο» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thrillion Wonder Stories. Έγραψε περισσότερα από 60 βιβλία επιστημονικής φαντασίας αλλά και μυστηρίου με το πλήρες όνομά του Τζον Χόλμπρουκ Βανς. Ήταν επίσης ένας από τους συγγραφείς που στρατολογήθηκαν για να γράψουν αστυνομικές ιστορίες υπό το ψευδώνυμο Έλερι Κουίν και έγραψε τρία βιβλία με αυτό το ψευδώνυμο.
Τιμήθηκε με το σημαντικό βραβείο επιστημονικής φαντασίας Hugo για τα βιβλία του Οι κυρίαρχοι των Δράκων (The Dragon Masters) το 1963 και για το Τελευταίο κάστρο (The Last Castle) το 1967. Από το 1980 ήταν σχεδόν τυφλός αλλά εξακολουθούσε να γράφει χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό.
«Είναι ένας συγγραφέας που αγαπώ πολύ και εκείνος για τον οποίο λυπάμαι περισσότερο που δεν αναγνωρίστηκε όσο του άξιζε» δήλωνε το 2009 στο New York Times Magazine o βραβευμένος Μάικλ Σάμπον.