Μία νέα εποχή αρχίζει για το υπουργείο Πολιτισμού με την υλοποίηση των ψηφιακών προγραμμάτων, που υπόσχονται να φέρουν κοντά σε κάθε ενδιαφερόμενο τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας. Παράλληλα θα παρέχουν διευκόλυνση στους πολίτες δίνοντας πληροφορίες για ζητήματα που τους απασχολούν σε σχέση με τις αρχαιότητες.

Ψηφιακές ξεναγήσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, εικονικά μουσεία, παρακολούθηση ανασκαφών, τρισδιάστατες απεικονίσεις διαφόρων μνημείων, εκπαιδευτικά προγράμματα είναι μερικά από τα οφέλη της ψηφιακής σύγκλισης του ΥΠΠΟ για κάθε χρήστη του διαδικτύου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους επιστήμονες είναι το πρόγραμμα «Ψηφιακή Αρχαιολογία: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ανασκαφικών Ερευνών», που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟ και εκτός των άλλων θα συγκεντρώνει, θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον μεγάλο αριθμό των ευρημάτων αλλά και των εργασιών αναστήλωσης μνημείων και της συντήρησής τους. Παράλληλα ο πολίτης που θέλει να μάθει το καθεστώς ενός ακινήτου ή γενικότερα την εξέλιξη υπόθεσής του, θα μπορεί να ενημερωθεί μέσω των ανάλογων διαδικτυακών προγραμμάτων.

Τέσσερα είναι τα κεντρικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, συγκεκριμένα το αρχαιολογικό κτηματολόγιο, η καταγραφή μισού εκατομμυρίου κινητών ευρημάτων, η ψηφιοποίηση των πρακτικών των γνωμοδοτικών συμβουλίων και τέλος η απλοποίηση των διαδικασιών των διευθύνσεων του ΥΠΠΟ, που έρχονται σε επαφή με τον πολίτη.

Με συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ περίπου και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η ψηφιακή σύγκλιση άρχισε το 2010 και θα ολοκληρωθεί το 2014.

Οπως είπε εξάλλου στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη το πρόγραμμα επιδιώκει να κάνει τον πολίτη κοινωνό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γιατί μόνον έτσι θα μπορέσει να προστατευθεί αποτελεσματικά, ενώ θα συμβάλει και στη διαφάνεια και τη μείωση της γραφειοκρατίας.