΄Ενα πολύ ουσιαστικό _ έως και τρομακτικό _ ζήτημα ταυτότητας: ποιοι είμαστε τελικά; Αυτό θέτει η έκθεση έργων – αφισσών 28 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που από την Τετάρτη 9 Μαΐου εμφανίζονται στους αθηναϊκούς τοίχους σε σημεία επιλεγμένα για την ιστορική και πολιτική βαρύτητα που έχουν αποκτήσει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των συντελεστών της έκθεσης, τα τελευταία δύο χρόνια οι Ελληνες έχουμε βομβαρδιστεί και με όλα τα (κυρίως κακόσημα) κλισέ, που πλέουν στο μυαλό των ξένων για μας. «Οι Εσθονοί, για παράδειγμα, νομίζουν ότι θέλουμε να δανειστούμε από την την Ευρώπη, απλά για να μπορέσουμε να πίνουμε με την ησυχία μας ούζα. Οι Αμερικανοί πάλι πιστεύουν ότι η ελληνική διαφθορά είναι χειρότερη από εκείνη στη Νιγηρία, άρα όλοι οι Έλληνες είμαστε διεφθαρμένοι. Οι Ολλανδοί θυμώνουν και που αναπνέουμε, επειδή είμαστε τόσο ασυγκρότητοι. Και η λίστα συνεχίζει να μακραίνει, όσο αντέχει να την συμπληρώνει κανείς…»

Σ’ αυτό το ερώτημα καθώς και στο πως διαμορφώνεται η άποψη των άλλων για εμάς καλούνται να δώσουν απάντηση οι καλλιτέχνες δημιουργώντας ο καθένας τους μία αφίσα βάσει των δικών του βιωμάτων ή φανταστικών συσχετισμών που συνδέονται με τη χώρα μας. Συνομιλίες, εικόνες, γεγονότα, συναισθήματα, αναμνήσεις και γενικότερα κάθε τι που για κάθε καλλιτέχνη θα ήταν πρόσφορο, αποτελούν τις πηγές έμπνευσης (και σκέψης) για τη δημιουργία αυτών των έργων.
Το καλλιτεχνικό αυτό πρότζεκτ ονομάζεται «a gathering» (σε ελεύθερη απόδοση «μια συνάντηση», για να μην πούμε «μια μάζωξη» που σαν λέξη ηχεί παράξενα). Πρόκειται για μια ιδέα των θεωρητικών τέχνης και επιμελητριών εικαστικών εκθέσεων Όλγας Χατζηδάκη και Μαρίας – Θάλειας Καρά, που προσδοκούν να διερευνήσουν τη διαχείριση και τον επαναπροσδιορισμό των αποδιδόμενων ταυτοτήτων σε ένα έθνος, στις περιόδους που τα σύμβολα και τα στερεότυπα, χρησιμοποιούνται προκλητικά.

Θα τις βλέπουμε λοιπόν, όλον τον υπόλοιπο Μάιο και ταυτόχρονα θα παρουσιάζονται σε διάφορα μίντια (έντυπα και ηλεκτρονικά). Τον επόμενο μήνα, οι αφίσες θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260) και τον Οκτώβριο, η έκθεση αυτή θα μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Αόρατες Πόλεις για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της πόλης.

Στο πρότζεκτ συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης (Ελλάδα), Πιέρ Μπισμίτ (Γαλλία), Στέφαν Μπρούγκεμαν (Μεξικό), Σάρα Κράουνερ (ΗΠΑ), Ειρήνη Ευσταθίου (Ελλάδα), Κλερ Φοντέν (Γαλλία), Ιβαν Γκρουμπάνοφ (Σερβία), Μπάνου Κανέτογλου & Σύλβια Κούβαλη (Τουρκία & Ελλάδα), Ιστβαν Λάσλο (Ρουμανία), Μίλτος Μανέτας (Ελλάδα), Κώστας Μασσέρας (Ελλάδα), Χάντλεϊ + Μάξγουελ (Καναδάς), Ρόμπερτ Μοντγκόμερι (Αγγλία), Τσιπριάν Μουρεσάν (Ρουμανία), Ολαφ Νικολάι (Γερμανία), Ανγια Κίρσνερ & Ντέιβιντ Πάνος (Γερμανία & Αγγλία), Μαρία Παπαδημητρίου, (Ελλάδα), Χρήστος Παπούλιας (Ελλάδα), Ευτύχης Πατσουράκης (Ελλάδα), Νταν Περτσόβσκι (Ρουμανία), Τόμπιας Ρεχμπέργκερ (Γερμανία), Πία Ρένικε (Δανία), Γιαν Σεραντούρ (Γαλλία), Νασάν Τουρ (Τουρκία), Βαγγέλης Βλάχος (Ελλάδα),Οριόλ Βιλανόβα (Ισπανία), Αλα Γιούνις(Ιορδανία), Κάρλα Ζακανίνι (Αργεντινή).