Τον προσέξαμε καλύτερα πριν από μερικά χρόνια στο «Hunger» του βρετανού σκηνοθέτη Στιβ Μακ Κουίν, ένα εξαιρετικό φιλμ που αναφερόταν στον ιρλανδό μαχητή του ΙRA Μπόμπι Σαντς.

Από τότε, η πορεία του Μάικλ Φασμπέντερ έχει υπάρξει μόνον ανοδική. Επαιξε στους «Αδοξους μπάσταρδους» του Κουέντιν Ταραντίνο, ήταν ο Μαγκνέτο σε νεαρά ηλικία στην τελευταία ταινία «X Men: Η νέα γενιά» και είναι ο πρωταγωνιστής του «Προμηθέα» την ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ που έχει γυριστεί.

Εφέτος όμως, στο φεστιβάλ της Βενετίας, ο 34χρονος Μάικλ Φασμπέντερ έχει την τιμητική του. Δυο ταινίες του διαγωνίζονται για τον Χρυσό Λέοντα και ο ίδιος έχει πια πολλές πιθανότητες να αποσπάσει το Βόλπι ανδρικής ερμηνείας.

«Ολα είναι θέμα τύχης» λέει σεμνά ο Φασμπέντερ. «Ορισμένες φορές η τύχη είναι το μόνον που μετράει σε αυτή την δουλειά. Και έχω υπάρξει πραγματικά τυχερός.»

Στην «Επικίνδυνη μέθοδο» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ ο Φασμπέντερ υποδύεται τον αυστριακό ψυχαναλυτή Καρλ Γιουνγκ δίπλα στον Βίγκο Μόρτενσεν (Φρόιντ) και την Κίρα Νάιτλι.

Ομως η ταινία που βρίσκεται πλήρως επάνω στις πλάτες του Φασμπέντερ είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Στιβ Μακ Κουίν, το «Shame» (Ντροπή).

Η «Ντροπή» που χάρηκε θερμότατης υποδοχής στην πρώτη προβολή της είναι το οδοιπορικό ενός άντρα που περνά την πιο κρίσιμη φάση της ζωής του. Αναζητεί το σεξ σε κάθε μορφή και δεν είναι ποτέ και από τίποτε ικανοποιημένος. Τον βλέπουμε στα μπαρ, με φίλους, με πόρνες, στο ίντερνετ – το σεξ είναι μια εμμονή που έχει αδειάσει πλήρως την ψυχή του.

Η κάμερα του Μακ Κουίν βρίσκεται διαρκώς επάνω στο πρόσωπο και το σώμα του Φασμπέντερ και εκείνος πετυχαίνει μια εσωτερική ερμηνεία που κυριολεκτικά σε συγκλονίζει.

Ηθοποιός που δίνει όλο το είναι του στους ρόλους που επιλέγει (έχασε 59 κιλά για να παίξει στο «Hunger»), ο Φασμπέντερ γεννήθηκε στη Χαϊδελβέργη στις 2 Απριλίου του 1977 αλλά μεγάλωσε στην Ιρλανδία. Ο πατέρας του είναι Γερμανός και η μητέρα του Ιρλανδή. Ο ίδιος μιλά άπταιστα γερμανικά και φυσικά αγγλικά.

Η καριέρα του Φασμπέντερ αρχίζει το 2001, όταν επελέγη για να συμμετάσχει στην πολεμική μίνι σειρά «Band of Brothers» σε παραγωγή Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο Φασμπέντερ έμεινε στην τηλεόραση για αρκετά χρόνια κάνοντας μικρά βήματα στον κινηματογράφο είτε παίζοντας μικρούς ρόλους σε υπερπαραγωγές όπως οι «300», είτε πρωταγωνιστώντας σε μικρά καλλιτεχνικά φιλμ όπως το «Fish tank» της Αντρέα Αρνολντ.

Οι ταινίες «Shame» και «A dangerous method» θα διανεμηθούν στην Ελλάδα από την ODEON