Η ιδέα της συνύπαρξης εξωγήινων και άγριας Δύσης σε ένα κοινό περιβάλλον είναι τόσο αξιοπερίεργη που προτού καν κυκλοφορήσει το κόμιξ «Cowboys and aliens» του Σκοτ Μίτσελ Ρόζενμπεργκ το 1997, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για μια κινηματογραφική μεταφορά του.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα η ταινία είναι γεγονός με σκηνοθέτη τον Τζον Φαβρό και πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Κρεγκ και τον Χάρισον Φορντ σε μια ταινία που συνδυάζει μοναδικά το κλασικό γουέστερν με την επιστημονική φαντασία.
Το φιλμ που ανοίγει στις αίθουσες την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου διαδραματίζεται στο Νέο Μεξικό του 1875, όπου ένας περιπλανώμενος με απώλεια μνήμης θα βρεθεί ξαφνικά στη σκληρή, έρημη πόλη της Άφεσης, με μόνο στοιχείο αναφορικά με το παρελθόν ένα μυστηριώδες περικάρπιο που φορά. Αυτό που ανακαλύπτει άμεσα είναι πως πρόκειται για μια πόλη που ζει μέσα στο φόβο και πως, οι κάτοικοι της Άφεσης δεν υποδέχονται με χαρά τους ξένους και πως κανείς δεν κουνιέται στους δρόμους της αν δεν το διατάξει ο σκληροτράχηλος Συνταγματάρχης Ντόλαρχαϊντ, δηλαδή ο Χάρισον Φορντ.
Αλλά η απομονωμένη αυτή πόλη πρόκειται να αντιμετωπίσει μια ασύλληπτη απειλή καθώς, δέχεται την επίθεση εισβολέων από τον ουρανό, με αγνώστου προέλευσης τέρατα να απειλούν τους κατοίκους και όλα όσα μια ζωή γνωρίζουν οι κάτοικοι.
Και αν η επιλογή του βρετανού Ντάνιελ Κρεγκ για τον ρόλο του κάουμποι δεν φαίνεται να είναι η πρώτη στις προτεραιότητες, ο Φαβρό εξαρχής θεώρησε πως ο ηθοποιός είναι ο ιδανικός Τζέικ Λόνεργκαν, καθώς τον παρομοιάζει με τον τύπο του Στιβ ΜακΚουίν, όπου αυτό που «μιλάει» είναι η δράση! {{{ moto }}}

Σχολιάζει ο ηθοποιός: «Βάσισα το χαρακτήρα μου πάνω στη σιωπή του Κλιντ Ίστγουντ, ενώ παρακολούθησα πολλά γουέστερν με πρωταγωνιστή τον Τζον Γουέιν».

Και ο Χάρισον Φορντ; «Για τη γενιά μου» είπε ο 46χρονος σκηνοθέτης: «Ο Φορντ είναι κάτι ανάλογο του Τζον Γουέιν. Έχει μια μοναδική ποιότητα. Είναι γοητευτικός αλλά και απρόβλεπτος. Δεν ξέρεις ποτέ σου τι θα κάνει. Εμπεριέχει τον κίνδυνο και τον βρήκαμε ιδανικό για το ρόλο».