Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», το οποίο θα διεξάγεται ως και την Κυριακή 15 Ιουλίου στην Πινακοθήκη Σύρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών του προγράμματος και συνεχάρη τους συντελεστές του για την πρωτοποριακή δράση. Προσέφερε επίσης ομιλία προς τους φοιτητές και τους καθηγητές με τίτλο «Από την επαλήθευση στην επιλάθευση. Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας», ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσίασε το βιβλίο του «Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.
Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων –Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου, και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πραγματοποιείται σε συνέργεια με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.
Με αφορμή την έναρξη ο γάλλος πρεσβευτής κ. Κριστόφ Σαντεπί έστειλε μήνυμα αναφερόμενος στις θεματικές του προγράμματος. Τόνισε ότι προσεγγίζεται τo ζήτημα του νοήματος, της γλωσσικής ασάφειας, του λάθους, καθώς και εκείνο των κοινωνικών και επίκαιρων συνεπειών αυτών των θεματικών. «Η συμβολή αυτών των θεμάτων στη νεωτερικότητα είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη» πρόσθεσε.
Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει εφέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης». Σε αυτό διδάσκουν κορυφαίοι καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων από την Ελλάδα, την Αμερική και τη Βραζιλία, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα παρακολουθούν 65 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και η κυρία Βίκυ Μαρινέλη, Senior Project Officerστο υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας στη Μελβούρνη Αυστραλίας.
Σε ό,τι αφορά το βιβλίο του Π. Παυλόπουλου «Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς», παρουσιάστηκε στο δημοτικό θέατρο της Ερμούπολης «Απόλλων» από τους κ.κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη, πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’, Ιωάννη Πετρόπουλο, καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διευθυντή Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλα Πρεβελάκη, λέκτορα Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και Γιάννη Μαμάη, υπεύθυνο των εκδόσεων Gutenberg. Την παρουσίαση συντόνισε η κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Μαραγκός, δήμαρχος Σύρου, και ο νυν αν. πρύτανη και νεοεκλεγείς πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

HeliosPlus