Επανέκδοση
Χόρχε Λουίς Μπόρχες
Το βιβλίο των φανταστικών όντων

Μετάφραση Γιώργος Βέης. Εκδόσεις Πατάκη, 2016, σελ. 304, τιμή 12,70 Ευρώ

Ενα ιδιότυπο συναξάρι περισσότερων από εκατό «παράξενων πλασμάτων που η ανθρώπινη φαντασία συνέλαβε στον χρόνο και στον χώρο». Εμποτισμένο με τον χαρακτηριστικό συνδυασμό ευρυμάθειας και σπιρτάδας του αργεντινού συγγραφέα, αυτό το μοναδικό έργο αντλεί μέσα από τις μυθολογίες και τις λογοτεχνίες του κόσμου υλικό για μια απολαυστική μπορχεσιανή εγκυκλοπαίδεια δημιουργημάτων της φαντασίας: από τον Ομηρο και τον Κομφούκιο ως τον Πλίνιο και τους καβαλιστές και από τον Σαίξπηρ ως τον Λούις Κάρολ. Η τελευταία έκδοση του βιβλίου, απ’ όπου έγινε η μετάφραση, είχε την έγκριση και του ίδιου του Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Μελέτη
Κίρκη Κεφαλέα
«Μη μου άπτου!» – Η εικόνα της Μαγδαληνής στη Νεοελληνική Ποίηση

Εκδόσεις Gutenberg, 2016, σελ. 296, τιμή 14 ευρώ

Καμία μορφή της Καινής Διαθήκης, πλην του Ιησού και της Θεοτόκου, δεν υπήρξε τόσο ισχυρός πόλος έλξης για τους ποιητές όσο η μορφή της Μαγδαληνής. Και καμιάς άλλης μορφής ιστορία δεν παραποιήθηκε τόσο όσο η δική της. Μείζονες, ελάσσονες και ασήμαντοι ποιητές βρίσκουν στο πρόσωπό της στοιχεία πρόσφορα για την έκφραση ορισμένων βασικών συναισθημάτων τους και, όταν δεν τα βρίσκουν, τα εφευρίσκουν. Η πλην ολίγων εξαιρέσεων απεικόνιση από τους έλληνες ποιητές της Μαγδαληνής ως μεταμεληθείσας αμαρτωλής οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην επίδραση των δυτικών λογοτεχνικών απεικονίσεών της.


Μυθιστόρημα
Γιούνας Γιούνασον
Ο Αντερς ο Φονιάς και οι φίλοι του

Μετάφραση Γρηγόρης Ν. Κονδύλης. Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016, σελ. 360, τιμή 15,50 ευρώ

Σε έναν παλιό οίκο ανοχής και νυν φθηνό ξενοδοχείο συναντώνται τυχαία τρεις εντελώς διαφορετικοί και άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι: μια πρώην ιερέας που έχει μόλις αποπεμφθεί από την Εκκλησία, ο κατεστραμμένος εγγονός ενός πρώην εκατομμυριούχου ο οποίος εργάζεται πλέον ως ρεσεψιονίστας και ο Αντερς ο Φονιάς, δολοφόνος που έχει μόλις αποφυλακιστεί. Οι συνέπειες της γνωριμίας τους θα είναι ξεκαρδιστικά ολέθριες. Βλέποντας στο πρόσωπο του Αντερς του Φονιά μια μοναδική εμπορική ευκαιρία, η αταίριαστη τριάδα ιδρύει μια ασυνήθιστη επιχείρηση. Το τρίτο μυθιστόρημα του σουηδού συγγραφέα που μεταφράζεται στην ελληνική γλώσσα.

Αστυνομικό
Michael Connelly
Το φλεγόμενο δωμάτιο

Μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου.
Εκδόσεις Bell, 2016, σελ. 448, τιμή 7,60 ευρώ

Δεν είναι πολλά τα θύματα δολοφονίας που πεθαίνουν σχεδόν δέκα χρόνια μετά το έγκλημα. Ετσι, όταν ένας άντρας υποκύπτει εξαιτίας των επιπλοκών ενός παλιού τραυματισμού του από μια αδέσποτη φαινομενικά σφαίρα, ο ντετέκτιβ Χάρι Μπος έρχεται αντιμέτωπος με μια υπόθεση όπου το πτώμα είναι ακόμη φρέσκο αλλά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ξεκινώντας από τη σφαίρα που βρισκόταν για πολλά χρόνια σφηνωμένη στη σπονδυλική στήλη του θύματος, ο Μπος και η νεαρή ντετέκτιβ Λουσία Σότο θα ανακαλύψουν ότι ο πυροβολισμός εκείνος κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν.

Διηγήματα
Θόδωρος Φέστας
Ο γέρος που φορούσε ένα καπέλο

Πρόλογος Θωμάς Κοροβίνης.
Εκδόσεις Αγρα, 2016, σελ. 224, τιμή 15 ευρώ

Παλιές ιστορίες, αναμνήσεις, αστεία, πειράγματα, παραλίες του ’60, μηχανές, ταξίδια, οι γειτονιές, ο Εμφύλιος και τα θύματά του, οι εξόριστοι, άνθρωποι που έφυγαν, ταβερνάκια της αιωνιότητας, ποτά, τσιγάρα, στριφτά, Σαντέ άφιλτρα, άρωμα σκέτο, ωραίοι καφέδες, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, χοροί, γλέντια, χαμένα όνειρα, σπαράγματα, οι αδύνατες επαγγελίες, ήττες, πόνος, απογοήτευση, διάψευση και πάλι χαρά, ελπίδα. Πέφτεις, σηκώνεσαι, παίρνεις φόρα και συνεχίζεις. Ολα μαζί ένα κουβάρι. Τριάντα τρία διηγήματα που αποτελούν μια δημιουργική αναπαράσταση της πραγματικότητας μέσα από το φίλτρο της μνήμης.

Κοινωνία
Αρτέμης μ. Αθανασάκης
Περιβάλλον – Αγωγή και Εκπαίδευση: Μία διαλεκτική, διερευνητική και διεπιστημονική σχέση

Εκδόσεις Liberal Books, 2015, σελ. 318, τιμή 19,50 ευρώ

Ο συγγραφέας, ύστερα από 35 χρόνια μελέτης, προσωπικής εμπειρίας, διδασκαλίας, έρευνας και εποπτείας προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Π.Ε.) στην Ελλάδα, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο που πραγματεύεται τη διαλεκτική, βιωματική, διερευνητική και διεπιστημονική σχέση του οικο-περιβαλλοντικού προβληματισμού με την εκπαίδευση, δηλαδή τις παιδαγωγικές πρακτικές, μεθόδους και επιδιώξεις. Ο ίδιος παρουσιάζει τα νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικο-εκπαιδευτικά δεδομένα και στόχος του είναι να φανεί χρήσιμος σε επιστήμονες, ερευνητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την οικολογική αγωγή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ