διηγήματα
Βασίλης Κατσικονούρης
Η ρωγμή των 7:45 μ.μ. και άλλες ιστορίες
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016,
σελ. 112, τιμή 9,54 ευρώ

Ο μοναχικός καθηγητής Ιάσων ανακαλύπτει ένα παράξενο παράθυρο βιτρό σε μία ξεχασμένη αίθουσα του σχολείου του. Ενας σαραντάρης νιώθει ότι τα όνειρα και οι αναμνήσεις του χάνουν τα πρίμα τους σαν γέρικες κασέτες, και το περιεχόμενο ακούγεται μουντό. Στην πλατεία Βάθης φέγγουν τα φώτα από το νυχτερινό γυμνάσιο· οι μαθητές αμίλητοι, με χέρια σκληρά και φαγωμένα. Στη λαϊκή ένας τσαντάκιας πιάνεται και παρακαλεί να μην το μάθειη μάνα του. Μακριά στο Βισμπάντεν οι Γερμανοί μαθαίνουν τον Μητροπάνο σε ένα βράδυ και πίσω στην Ομόνοια νοσταλγίες περασμένες από Φώτοσοπ. Αθήνα, νύχτα, η ώρα τρεις, χιονόνερο, αλλά ο Ντίνος βλέπει χιονόνειρο.

αφήγημα
Χρήστος Χρηστίδης
Αναποδογεννημένος
Εκδόσεις Εντευκτήριο, 2016,
σελ. 87, τιμή 9,50 ευρώ

Εβδομήντα οκτώ μικροϊστορίες της μιας σελίδας συνθέτουν μιαν αρθρωτή αφήγηση, όπου η αφέλεια, το παιχνίδι, το πένθος, η μοναξιά, ο έρωτας είναι οι μάσκες που φορούν ο πραγματικός και ο αφηγηματικός χρόνος για να εξιστορήσουν αυτά που λέγονται κι αυτά που δεν λέγονται. Χρονικές παλινωδίες και μυθοπλαστικές μεταμορφώσεις εμπλέκουν τον αναγνώστη σε μια συνθήκη που ισορροπεί ανάμεσα στην ακρίβεια της μνήμης και στη ρευστότητα του ονείρου. Βραχυπερίοδη, ενεστωτική φωνή, με σαρκαστική νοσταλγία, συλλέγει και ταξινομεί επεισόδια μιας επινοημένης βιογραφίας. Το πρώτο βιβλίο του Χρήστου Χρηστίδη.

ιδέες
Stephen Trombley
Σύντομη ιστορία της δυτικής σκέψης

Μετάφραση Γιώργος Μαραγκός.
Εκδόσεις Κέδρος, 2016,
σελ. 256, τιμή 19,90 ευρώ

Εξετάζονται οι χριστιανοί σχολαστικοί θεολόγοι του Μεσαίωνα, οι μεγάλοι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού, οι γερμανοί ιδεαλιστές από τον Καντ στον Χέγκελ, οι ωφελιμιστές Μπένθαμ και Μιλ, οι αμερικανοί πραγματιστές, οι αναλυτικοί φιλόσοφοι Ράσελ, Μουρ και Βιτγκενστάιν, ο Σοσίρ και οι στρουκτουραλιστές, ο Μπαρτ, ο Φουκό και οι μεταστρουκτουραλιστές και, τέλος, οι τέσσερις στοχαστές που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο μας: ο Κάρολος Δαρβίνος με τη θεωρία της εξέλιξης, ο πολιτικός θεωρητικός Καρλ Μαρξ, ο πατέρας της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόιντ και ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, ιδρυτής της μετανευτώνιας φυσικής.

μελέτη
Alex Callinicos
Η αποκρυπτογράφηση του Κεφαλαίου
Μετάφραση Αποστόλης Λυκούργος, Λέανδρος Μπόλαρης.
Εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, 2016,
σελ. 536, τιμή 21,20 ευρώ

Από τη «Συσσώρευση του κεφαλαίου» της Ρόζας Λούξεμπουργκ ως τις σημερινές διαλέξεις του Ντ. Χάρβεϊ για «Το Κεφάλαιο», υπάρχει μια μακρά πορεία αναμέτρησης με τις προκλήσεις που ανέδειξαν όχι μόνο οι θεωρητικοί της άρνησης του Μαρξ αλλά και η ίδια η εξέλιξη του καπιταλισμού. Ο Αλεξ Καλλίνικος, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, παρεμβαίνει δυναμικά σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση βουτώντας στα βαθιά με τα κεφάλαια του βιβλίου του που ερευνούν τη σχέση της μεθόδου του Μαρξ με τον Ρικάρντο και τον Χέγκελ και προχωρώντας στα θεμελιακά ζητήματα της Αξίας, της Εργασίας, των Κρίσεων.

αστυνομικό
Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ
Ταξιδιώτης δίχως αποσκευές
Μετάφραση Μαρία Γαβαλά
Εκδόσεις Καλέντης, 2016,
σελ. 960, τιμή 22 ευρώ

Ο ψυχίατρος Ματίας Φρερ. Η αστυνομικός Αναΐς Σατλέ. Ενα άγριο έγκλημα, μια σκηνοθεσία που παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία, ένας ασθενής που χάνοντας τη μνήμη του ενστερνίζεται νέα ταυτότητα. Ο ψυχίατρος διερευνά την ψυχική πάθηση που κάνει τον άνθρωπο «ταξιδιώτη χωρίς αποσκευές». Η αστυνομικός προσπαθεί να διαλευκάνει το έγκλημα. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται, το παρελθόν που ανασκαλεύουν αποδεικνύεται εφιαλτικό, είναι γεμάτο ψευδαισθήσεις και αίμα. Πού βρίσκονται οι ρίζες του Κακού; Κανένας δεν είναι αυτό που πιστεύει πως είναι. Ο κυνηγός και η λεία, ο φονιάς και το θύμα εναλλάσσονται.

ποίηση
Ομάρ Καγιάμ
Ρουμπαγιάτ
Απόδοση Αργύρης Ευστρατιάδης.
Εκδόσεις Πατάκη, 2015,
σελ. 176, τιμή 15 ευρώ

Η καγιαμική ποίηση, λένε πολλοί, είναι μυστικιστική. Μια άλλη άποψη που εξηγεί πιο πειστικά τη γοητεία που ασκούν τα Ρουμπαγιάτ (τετράστιχα), υποστηρίζει ότι ο φαινομενικά ανακρεόντειος ηδονισμός της δεν είναι αλληγορικός, αλλά εκφράζει έναν βαθύ σκεπτικισμό και μια απέραντη θλίψη για την «ανθρώπινη κατάσταση»: ο Χάρος μας παραμονεύει, κι όταν φύγουμε δεν θα γυρίσουμε· αυτή εδώ η ζωή, είναι ο Παράδεισος. Αδραξε λοιπόν τη μέρα, γιατί αυτή είναι η μόνη παρηγοριά για μια ύπαρξη δίχως νόημα: πιες το κρασί σου, βρες χαρά με την παρέα σου, και κάνε έρωτα. Η απόδοση φιλοδοξεί να ακούγονται οι στίχοι ως στρωτά ελληνικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ