νέα έκδοση
Gilles Deleuze – Felix Guattari
Καπιταλισμός και σχιζοφρένεια – 1. Ο Αντι-Οιδίπους
Μετάφραση Βασίλης Πατσογιάννης.
Εκδόσεις Πλέθρον, 2016,
σελ. 466, τιμή 28 ευρώ

Δημοσιευμένο στον απόηχο του Μάη του ’68, το κείμενο είναι ένα «κατηγορώ» εναντίον της ψυχανάλυσης και του οιδιπόδειου συμπλέγματος. Το τέχνασμα αυτό παγιδεύει το υποκείμενο μέσα στην οικογένεια, κάνει τη σεξουαλικότητα ένα βρώμικο μυστικό και αφαιρεί κάθε επαναστατική ισχύ από το ασυνείδητο. Αυτό όμως είναι ένα εργοστάσιο επιθυμίας που οι παραγωγικές του δυνάμεις διασπούν το οικογενειακό τρίγωνο και επενδύουν ολόκληρο το ιστορικό κοινωνικό πεδίο, παραληρώντας φυλές, ηπείρους, πολιτισμούς. Η επιθυμία γίνεται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα το ανορθολογικό στοιχείο κάθε ορθολογικότητας που καταστέλλεται διαρκώς διότι συνιστά απειλή.

συλλογή
Ανδρέας Λασκαράτος
Δημοτικά τραγουδάκια εθνικά μαζευμένα
από τους τραγουδιστάδες εις το Ληξούρι
Εκδόσεις Αγρα, 2016,
σελ. 224, τιμή 15,50 ευρώ

Τούτη η χειρόγραφη συλλογή, που έρχεται για πρώτη φορά στο φως, μας καλεί να απολαύσουμε ξανά την «ωραία απλότητα» των δημοτικών μας τραγουδιών, την ερωτική τους ευθύτητα και αμεσότητα, το σπιρτόζικο πνεύμα τους, τη διαυγή επιγραμματικότητά τους. Την αξία του μεταθανάτιου δώρου του κεφαλλονίτη συγγραφέα τη μεγεθύνει το γεγονός ότι ανάμεσα στα τραγούδια που αποθησαύρισε δεν είναι λίγα όσα δεν απαντούν σε κατοπινές συλλογές δημοτικών τραγουδιών. Για παράδειγμα, ένα σατιρικό τετράστιχο του 1833: «Αρχοντες, μεταλάβετε / και ξεμολογηθείτε κι εμάς τους μαύρους τους φτωχούς / να μας ξεφορτωθείτε».

δίκαιο
Ξενοφών Κοντιάδης, Αλκμήνη Φωτιάδου
Η ανθεκτικότητα του Συντάγματος

Εκδόσεις Σάκκουλα &
Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 2016,
σελ. 198, τιμή 15 ευρώ

Τα τελευταία χρόνια το συγκριτικό συνταγματικό δίκαιο γνωρίζει διεθνώς μεγάλη άνθηση. Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να αναδείξει την αλληλουχία και τη συναρμογή των θεματικών της ανθεκτικότητας του Συντάγματος και της συνταγματικής αλλαγής υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης. Η ανθεκτικότητα του Συντάγματος προϋποθέτει την ικανότητά του να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, αξιοποιώντας μηχανισμούς τυπικής και άτυπης συνταγματικής μεταβολής. Αντίστοιχα, η απάντηση στα ερωτήματα ποιος, πότε, πώς και γιατί αλλάζει το Σύνταγμα εμπλουτίζεται από τη διερεύνηση της ανθεκτικότητάς του υπό συνθήκες κρίσης.

πρακτικά
συλλογικό έργο
Δολοφονία Λαμπράκη –
Η ιστορική συζήτηση 50 χρόνια μετά
Επιμέλεια Παύλος Σούρλας,
πρόλογος Νίκος Βούτσης.
Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον
Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, 2016,
σελ. 240, τιμή 8 ευρώ

Ο τόμος περιλαμβάνει τις ομιλίες που εκφωνήθηκαν σε ομότιτλη ημερίδα που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2013. Η συζήτηση ξεκινά από το γεγονός της δολοφονίας, φωτίζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Αναδεικνύει δε το γεγονός στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο, με αναφορές και αναλύσεις για τις πολιτικές δυνάμεις της εποχής και για το πολιτικό σύστημα εν γένει. Εννοιες και αναφορές, όπως «πολιτικό έγκλημα», «εθνικοφροσύνη», «παρακράτος», «δωσιλογισμός», «εθνικός διχασμός», «εμφύλιος πόλεμος», «ψυχρός πόλεμος», κάνουν το πέρασμά τους στο βιβλίο, από διαφορετική κάθε φορά οπτική γωνία.

πολιτική
Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Αφήγημα ελευθερίας –
Κραυγή αγωνίας για το μέλλον
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2016,
σελ. 296, τιμή 16 ευρώ

Ο συγγραφέας αναλύει την ελληνική κρίση και προτείνει λύσεις. Η νέα πρόταση συνοψίζεται σε μια φράση: λιγότερο κράτος και περισσότερη ελευθερία. Μια τέτοια αντίληψη της πολιτικής ποτέ δεν μπόρεσε να ριζώσει στην Ελλάδα των ακατάσχετων και συχνά ακραίων κρατικών παρεμβάσεων στην κοινωνία και στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα χρεοκόπησε το κράτος, που είχε την πρωτοβουλία κάθε οικονομικής κίνησης, και όχι οι τράπεζες ή η ιδιωτική οικονομία, όπως έγινε σχεδόν παντού αλλού. Η δε δημόσια διοίκηση, που παραπαίει, δεν κατέστη ποτέ μηχανισμός διαμόρφωσης υποδομών για διευκόλυνση της δράσης της ιδιωτικής οικονομίας.

κριτική
Διονύσης Ν. Μουσμούτης
Αναγνώσεις: Κείμενα για συγγραφείς και βιβλία
Εκδόσεις Πάπυρος, 2015,
σελ. 192, τιμή 12 ευρώ

Είκοσι επτά κείμενα, δημοσιευμένα την τελευταία δεκαετία σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες αλλά και κάποια αδημοσίευτα. Διαβάζουμε για το έργο και την προσωπικότητα, μεταξύ άλλων, του Ανδρέα Κάλβου ή του Οδυσσέα Ελύτη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ή του Γιώργου Χειμωνά, χωρίς να παραλείπονται κατοπινοί ποιητές, πεζογράφοι, στοχαστές. Οι περιπτώσεις των διανοουμένων Ιωάννη Συκουτρή και Ανδρέα Ρηγόπουλου αλλά και σημαντικών μορφών των επτανησιακών γραμμάτων ειδικότερα, όπως ο Λεωνίδας Χ. Ζώης και η Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου, γίνονται αφορμή για μια διακειμενική περιδιάβαση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ