Μυθιστόρημα
Michel Faber

Το Βιβλίο των Παράξενων Νέων Πραγμάτων

Μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου.
Εκδόσεις Λιβάνη, 2015,
σελ. 672, τιμή 19,89 ευρώ

Στο νέο βιβλίο του Μισέλ Φέιμπερ, ο οποίος επέστρεψε με μια μεγάλη σύνθεση, πρωταγωνιστεί ένας ιεραπόστολος, ο Πίτερ Λι, που καλείται να κάνει το ταξίδι μιας ζωής. Αφήνοντας πίσω την πολυαγαπημένη σύζυγό του, την Μπία, πετάει σ’ έναν τόπο όπου οι ντόπιοι διψούν για τις διδαχές της Βίβλου, του «Βιβλίου των Παράξενων Νέων Πραγμάτων». Ο ήρωας παρασύρεται σε μια αναζήτηση που θα προκαλέσει τα πιστεύω του, την αντίληψή του για τα όρια του ανθρώπινου σώματος και, το κυριότερο, την αγάπη για τη γυναίκα του. Μια περιπετειώδης ιστορία για την πίστη και τους δεσμούς που μπορεί να ενώνουν δύο ανθρώπους όταν τους χωρίζουν ολόκληροι κόσμοι.

Μυθιστόρημα
Juan Gabriel Vasquez
Οι πληροφοριοδότες
Μετάφραση Αχιλλέας Κυριακίδης.
Εκδόσεις Ικαρος, 2015,
σελ. 400, τιμή 15,50 ευρώ

Οταν ο δημοσιογράφος Γκαμπριέλ Σαντόρο εξέδιδε το πρώτο του βιβλίο, τη βιογραφία μιας Γερμανίδας που εγκαταστάθηκε στην Κολομβία λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν πίστευε ότι η πιο εξοντωτικά αρνητική κριτική θα γραφόταν από τον ίδιο του τον πατέρα. Τι ήταν αυτό που έκανε τον τελευταίο να νιώσει προδομένος; Και τι κρυβόταν πίσω από τις φαινομενικά ανώδυνες εκμυστηρεύσεις εκείνης της γυναίκας; Το βιβλίο καταγράφει το εγχείρημα του ήρωα να ανακαλύψει την πικρή αλήθεια σε μια εποχή που καταστράφηκαν ζωές, διαλύθηκαν οικογένειες και σπιλώθηκαν συνειδήσεις.

Νουάρ
Walter Mosley
Little Scarlet
Μετάφραση Αλκηστις Τριμπέρη.
Εκδόσεις Πόλις, 2015,
σελ. 360, τιμή 16 ευρώ

1965. Σε ένα γκέτο του Λος Αντζελες ξεσπούν βίαιες φυλετικές ταραχές. Ενας λευκός άντρας ξεφεύγει από το πλήθος που απειλεί να τον λιντσάρει και με τη βοήθεια μιας όμορφης μαύρης κοκκινομάλλας, της Λιτλ Σκάρλετ, κρύβεται στο διαμέρισμά της. Μάρτυρες καταθέτουν ότι τον είδαν να το σκάει από εκεί λίγο προτού η άλλη βρεθεί άγρια δολοφονημένη. Ο λευκός άντρας είναι ο κύριος ύποπτος. Ο φόνος απειλεί να αναζωπυρώσει τη φωτιά της βίας. Η αστυνομία επιστρατεύει τον μαύρο ντετέκτιβ Ιζυ Ρόουλινς, ο οποίος, ακριβώς επειδή είναι μαύρος, μπορεί να κινηθεί μέσα στο γκέτο και να ανακαλύψει τον δολοφόνο.

Διηγήματα
Patrick Highsmith
Ιστορίες φυσικών και αφύσικων καταστροφών
Μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης.
Εκδόσεις Αγρα, 2015,
σελ. 368, τιμή 14,50 ευρώ

Δέκα αλλόκοτες και συναρπαστικές ιστορίες για το Κακό από την αμίμητη Πατρίσια Χάισμιθ, δέκα ιστορίες γεμάτες αγωνία και ανατροπές. Με το κοφτερό της βλέμμα η συγγραφέας περιγράφει έναν κόσμο που τα έχει χαμένα και όπου η καταστροφή (ή η αυτοκαταστροφή) είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης υπερβολής και τρέλας. Ο Λευκός Οίκος σε κατάσταση πολιορκίας από τους άστεγους από τη μία και από την άλλη μια γυναίκα 190 χρόνων που βρίσκεται διαρκώς στα πρόθυρα του θανάτου και εκπέμπει μια μουντή λάμψη – σε κάθε ιστορία εκτυλίσσεται η παράλογη ακραία συμπεριφορά της ανθρωπότητας στον όψιμο 20ό αιώνα.

Μυθιστόρημα
Γιγέν Λι
Αντίδοτο στη μοναξιά
Μετάφραση Τόνια Κοβαλένκο.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015,
σελ. 392, τιμή 19,08 ευρώ

Ενα παρ’ ολίγον θανάσιμο «ατύχημα», με θύμα τη Σαοάι, μια φοιτήτρια που συμμετείχε στην εξέγερση της πλατείας Τιανανμέν, σημαδεύει την εφηβεία της Μοράν, του Μπογιάνγκ και της ορφανής Ρουγιού. Το συμβάν χωρίζει τους δρόμους τους: οι κοπέλες μεταναστεύουν στις ΗΠΑ, σε διαφορετικές Πολιτείες, ενώ το αγόρι παραμένει στην Κίνα. Και οι τρεις προσπαθούν να συνεχίσουν αποστασιοποιημένα τη ζωή τους, το παρελθόν όμως τους στοιχειώνει. Είκοσι ένα χρόνια μετά τη μυστηριώδη δηλητηρίασή της, η Σαοάι πεθαίνει. Η είδηση θα φέρει στην επιφάνεια βαθιά θαμμένα συναισθήματα και θα κλονίσει επισφαλείς ισορροπίες.

Μυθιστόρημα

Kenneth Cook
Στη Νεκρή Καρδιά της ηπείρου
Μετάφραση Δημήτρης Κωνσταντίνου.
Εκδόσεις Εξάρχεια, 2015,
σελ. 240, τιμή 12 ευρώ

Σε απόσταση χιλίων μιλίων ανατολικά, βόρεια, νότια και δυτικά από τη Νεκρή Καρδιά της αυστραλιανής ηπείρου οι άνθρωποι διασώζονται από την παραφροσύνη εξαιτίας του μοναδικού στοιχείου προόδου που έχει ριζώσει βαθιά – η μπίρα είναι πάντα κρύα… Ο νομπελίστας Τζ. Μ. Κουτσί χαρακτήρισε αυτό το βιβλίο «ένα αληθινά σκοτεινό, κλασικό έργο της αυστραλιανής λογοτεχνίας». Ο Κένεθ Κουκ αφηγείται το οδοιπορικό του Τζον Γκραντ σ’ έναν αλκοολικό, σεξουαλικό και πνευματικό λαβύρινθο. Η σπουδαιότερη ιστορία τρόμου της αυστραλιανής ερήμου. Η Μπουντανιάμπα και οι κάτοικοί της θα σας στοιχειώνουν για πάντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ