Το προφίλ της ΜΜΒ, το ψηφιοποιημένο υλικό και πληροφορίες για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά της προγράμματα και στις εκδηλώσεις είναι προσβάσιμα στην ιστοσελίδα http://www.mmb.org.gr

Στις 18 Μαρτίου του 1882 η φιλόμουση κοινωνία προσέρχεται στο Ωδείο Αθηνών για να παρακολουθήσει ένα κοντσέρτο για πιάνο. Οι εισπράξεις, διαβάζουμε στο πρόγραμμα, θα διατεθούν στο νοσοκομείο που έχει υπό την αιγίδα της η βασίλισσα των Ελλήνων. Επρόκειτο για τη βασίλισσα Ολγα και το νεοσυσταθέν θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός». Το πρόγραμμα αυτό, ένα σπάνιο τεκμήριο για την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ανήκει στη συλλογή της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης (ΜΜΒ) «Λίλιαν Βουδούρη». Για την ακρίβεια, είναι το παλαιότερο από τα 2.160 προγράμματα της συλλογής που υπερβαίνει τα 135.000 τεκμήρια: βιβλία, περιοδικά, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις, μικροφίλμ, μικροφίς, πολυμέσα. Αναμφισβήτητα η ΜΜΒ, η οποία στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι η μόνη μουσική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, με συλλογές που δεν μπορούν να συναγωνιστούν οι αντίστοιχες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Στα αναγνωστήριά της προσφέρεται πρόσβαση σε πλήθος διεθνών περιοδικών και στη βάση δεδομένων της Naxos Video Library και της Naxos Music Library. Για τα παιδιά έχει δημιουργηθεί ειδική βιβλιοθήκη, στις αίθουσες πολυμέσων οι συσκευές ανάγνωσης μικροφίλμ και τα πικάπ δίνουν πρόσβαση στη γενιά του pdf και του mp3 στα πολιτισμικά προϊόντα άλλων εποχών και στην αίθουσα διδασκαλίας μαθητές σχολείων συμμετέχουν το πρωί σε εκπαιδευτικά προγράμματα, φοιτητές ωδείων δίνουν συναυλίες τα μεσημέρια και ενήλικοι παρακολουθούν μουσικά εργαστήρια τα απογεύματα. Στα βιβλιοστάσιά της δίπλα στην εντυπωσιακή πανομοιότυπη έκδοση του διακοσμημένου με χρυσό χειρόγραφου μουσικού κώδικα Squarcialupi του 15ου αιώνα και στη βιβλιογραφία για τη δυτική μουσική βρίσκεται το σημαντικό Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, μια ειδική συλλογή επικεντρωμένη στην ελληνική μουσική, αρχαία, βυζαντινή, δημοτική, ρεμπέτικη, λόγια. Στα αρχειοστάσια φυλάσσεται ένας ερευνητικός θησαυρός για την ελληνική μουσική, παρτιτούρες, χειρόγραφα, φωτογραφίες, αποκόμματα Τύπου και σπάνιο υλικό από τα αρχεία ελλήνων συνθετών (Θεόδωρου Αντωνίου, Μίκη Θεοδωράκη, Αργύρη Κουνάδη, Γιώργου Πονηρίδη, Αιμίλιου Ριάδη κ.ά.), λυρικών τραγουδιστών (Αλεξάνδρας Τριάντη, Νίκου Ζαχαρίου κ.ά.) και άλλων ιδιωτών.

Τον Φεβρουάριο του 2015 η ΜΜΒ, η οποία εγκαινιάστηκε το 1997, θα συμπληρώσει 18 χρόνια λειτουργίας. Εχει όμως ενηλικιωθεί προ πολλού. Συστάθηκε το 1995 από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής, βάσει μιας μεγάλης δωρεάς του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη, με σκοπό «να προσφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τη μουσική και τις υπόλοιπες τέχνες, που να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα». Στην πάροδο των χρόνων ο κόσμος άλλαξε, οι βιβλιοθήκες άλλαξαν και η «Λίλιαν Βουδούρη» εξελίχθηκε μαζί τους.

«Τα πρώτα χρόνια προτεραιότητα ήταν η ανάπτυξη των συλλογών της βιβλιοθήκης»
λέει στο «Βήμα» η μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της ΜΜΒ. «Στη συνέχεια, η δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση του κοινού. Το 2007, με τη μεταστέγασή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, απέκτησε χώρους που επέτρεπαν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων. Αρχικά επρόκειτο για διαλέξεις που απευθύνονταν σε ένα ειδικό μουσικό κοινό. Αργότερα η Βιβλιοθήκη ανέπτυξε δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μεγάλους και παιδιά με σκοπό να προσφέρει στο ευρύ κοινό που αγαπά τη μουσική αλλά δεν έχει ειδικές γνώσεις ορισμένα στοιχεία για να προσεγγίσει αυτή την τέχνη καλύτερα». Σήμερα, εξωστρεφής και δραστήρια, η ΜΜΒ έχει μετατραπεί από ερευνητική βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη για όλους.
Εξακολουθεί όμως να υπηρετεί τον ακαδημαϊκό σκοπό της. Στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας ψηφιοποίησε 264.385 τεκμήρια από το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, τα οποία είναι προσβάσιμα στους χώρους της ΜΜΒ ή μέσω Διαδικτύου, όταν το υλικό είναι ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων. Προσέφερε αρχειακό υλικό στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana, υλοποίησε την εκπαιδευτική εφαρμογή για την ιστορία της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής «ΜελΟδύσσεια» και τη διέθεσε ελεύθερα στο Διαδίκτυο και συνεχίζει την ψηφιοποίηση του υλικού της.
Εξοπλισμένη με ανακαινισμένους πολυλειτουργικούς χώρους από το 2013, και με την πρόσφατη απόκτηση ενός κομψού καφέ δίπλα στο Αίθριο των Μουσών, η ΜΜΒ είναι μια σύγχρονη μουσική βιβλιοθήκη διεθνώς αναγνωρισμένη. Αποτέλεσμα, να συγκαταλέγεται στους 24 φορείς του προγράμματος Europeana Sound, για τη διάσωση της ηχητικής κληρονομιάς της Ευρώπης, στο οποίο, υπό τον γενικό συντονισμό της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, η ΜΜΒ θα προσφέρει 9.000 ψηφιακά αρχεία από την ελληνική μουσική παράδοση.

Δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Τον Οκτώβριο αρχίζουν οι εφετινές δράσεις της ΜΜΒ. Για τους μεγάλους έχουν ξεκινήσει ήδη οι εγγραφές για το απογευματινό «Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας», στο οποίο ο πιανίστας Νίκος Λαάρης, ο σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πάρις Μέξης και η καθηγήτρια Μουσικής Εικονογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά θα διερευνήσουν τη σχέση της μουσικής με τον χορό, το θέατρο και τη ζωγραφική. Μεσημεριανές συναυλίες τελειόφοιτων φοιτητών ωδείων φιλοξενεί η ΜΜΒ την «Παρασκευή στις 3». Για τα παιδιά συνεχίζεται η κυριακάτικη μουσικοθεατρική παράσταση της ομάδας Κοπέρνικος «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» και μέσα στα Χριστούγεννα κάνει πρεμιέρα η παράσταση «Απαγορεύεται η μουσική» για παιδιά 4-9 ετών. Τα προγράμματα «Ακούω – Βλέπω – Παίζω» και «Ακούω – Βλέπω – Εξερευνώ» προσφέρουν διαδραστικές ξεναγήσεις στη βιβλιοθήκη και γνωριμία με τη μουσική σε μαθητές σχολείων, ενώ από τον Νοέμβριο πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Κυριακή το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τις Μούσες στους υπολογιστές» για παιδιά 9-12 ετών, μια γνωριμία με τη μουσική και την εξέλιξή της από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα, με προβολή οπτικοακουστικού υλικού, παιχνίδια, χορούς και κατασκευές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ