ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
HERBERT MARCUSE
Περί διαλεκτικής
Επιμέλεια, μετάφραση, επίμετρο Κωνσταντίνος Ράντης
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2013,
σελ. 93, τιμή 8 ευρώ

Τρία δοκίμια περί διαλεκτικής από την τελευταία περίοδο της φιλοσοφικής ανάπτυξης του Μαρκούζε. Στο πρώτο ο φιλόσοφος επιχειρεί μια ιστορικο-φιλοσοφική υλιστική ερμηνεία της ιστορίας της διαλεκτικής, για να αναδείξει αφενός την ιδιαιτερότητά της στον Εγελο και αφετέρου την αναθεώρησή της από τον Μαρξ. Στο δεύτερο ασχολείται με τη σημασία της άρνησης στην αρνητική διαλεκτική. Στο τρίτο επικεντρώνεται στο κατ’ εξοχήν περιεχόμενό της.

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
ΗΡΩ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ελληνιστί: ο γρίφος
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2013,
σελ. 174, τιμή 12,78 ευρώ

Είκοσι διηγήματα με κοινό παρονομαστή τις οικογενειακές σχέσεις. Πρόκειται για σχέσεις αίματος που πολλές φορές γίνονται αιματηρές. Η οικογένεια αφήνει το δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα σε κάθε μέλος από την πρώτη βρεφική ηλικία ως το τέλος της ζωής του. Η συγγραφέας καταγράφει απανωτά τραύματα που αρχίζουν από το ένα μέλος και επιστρέφουν σε άλλο μέλος της οικογένειας δημιουργώντας δύσκολες καταστάσεις.

ΞΕΝΗ
ROMAIN GARY
Ψυχικό φορτίο
Εκδόσεις Γκοβόστη, 2013,
σελ. 304, τιμή 15 ευρώ

Ο δύο φορές βραβευμένος με Γκονκούρ συγγραφέας ασχολείται εδώ με το ενεργειακό ζήτημα. Η ιδέα στην οποία στηρίζεται το μυθιστόρημα είναι ότι οι ανθρώπινες ψυχές μπορούν να γίνουν ένα προηγμένο καύσιμο –παγιδεύονται με ειδικούς «ανιχνευτές» και με την κατάλληλη «επανεπεξεργασία» χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν τις μπαταρίες. Η χρήση όμως αυτής της ενέργειας έχει μια μικρή παρενέργεια πάνω στην οποία στηρίζεται η εξέλιξη της ιστορίας.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Το δέντρο
Τεύχος 191-192,
Φεβρουάριος 2013,
σελ. 230, τιμή 10 ευρώ

Το τεύχος είναι αφιερωμένο σε δύο θέματα: τη λογοτεχνία και τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Στο τμήμα της λογοτεχνίας υπάρχουν κείμενα της νεωτερικότητας αλλά και νέων ελλήνων συγγραφέων –Ερνέστο Καρντενάλ, Αμπάς Κιαροστάμι, Φίλιπ Λάρκιν, Μάρτσιο Μιαν, Γιάννη Παλαβού, Μαρσέλ Προυστ κ.ά. Στο τμήμα για τον σύγχρονο κινηματογράφο διερευνάται το μέλλον του ελληνικού σινεμά. Γράφουν οι Στάθης Βαλούκος, Κώστας Βρεττάκος, Τάσος Γουδέλης κ.ά.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
BRIAN TOKAR
Κλιματική δικαιοσύνη
Μετάφραση Σταύρος Καραγεωργάκης
Εκδόσεις Αντιγόνη Κέντρο Πληροφόρησης, 2013,
σελ. 200, τιμή 14 ευρώ

Ο Μπράιαν Τόκαρ γράφει υπέρ της ανάπτυξης ενός κινήματος για την κλιματική δικαιοσύνη το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ισοκατανομή των πόρων, τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την αστική αναδιοργάνωση, τον αγροτικό μετασχηματισμό αλλά και την άμεση δημοκρατία. Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο υπεύθυνοι για τις οικολογικές καταστροφές.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΙΚΛ ΤΖ. ΚΕΣΕΪ
Η καταστροφή της μεσαίας τάξης
Μετάφραση Βιλελμίνη Σωσώνη
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013,
σελ. 566, τιμή 19,90 ευρώ

Ο δημοσιογράφος Μάικλ Τζ. Κέσεϊ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα και την Ινδονησία ως την Ισλανδία και την Αυστραλία, και αφηγείται απίθανες ιστορίες για συνηθισμένους ανθρώπους που υφίστανται τα δεινά της κρίσης. Ανιχνεύοντας τη ροή του χρήματος και των αγαθών, αναδεικνύει το πώς η ζωή ενός ιδιοκτήτη ακινήτου στην Αμερική επηρεάζεται από τις ίδιες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που καθορίζουν τη ζωή ενός χαμηλόμισθου εργάτη στην Κίνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ