ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΩΣΤΑΣ Π. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το αόρατο και το ορατό χέρι


Πρόλογος Ευάγγελος Βενιζέλος,
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2011,
σελ. 296, τιμή 19 ευρώ

Εχοντας ως φόντο το περιλάλητο «αόρατο χέρι» (Aνταµ Σµιθ) και το µάλλον άγνωστο «ορατό χέρι» της διοίκησης (Aλφρεντ Τσάντλερ), τα κείµενα αυτά αναφέρονται στη χρηµατοπιστωτική κρίση, στις αγορές και οργανώσεις, στη διοίκηση και διαχείριση έργων, στην ανάπτυξη και ενσωµάτωση του τεχνητού στην κοινωνία και στις φυσικές καταστροφές. Ο συγγραφέας τονίζει ότι χρειαζόµαστε µεν τις θεωρίες, αλλά ουδέποτε θα πρέπει να πάψουµε να εµπιστευόµαστε τα µάτια µας.

∆ΟΚΙΜΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δοκιμές και αναγνώσεις.

Πολιτική, λογοτεχνία, φιλοσοφία

Εκδόσεις Opportuna, 2011,
σελ. 229, τιμή 18 ευρώ

Ασκήσεις ανάγνωσης στο ευρύ πεδίο της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας. Για συναρτήσεις µε στιγµές της ιδεολογίας και το βλέµµα του νεωτερικού συγγραφέα. Για ανταποκρίσεις στην εµπειρία της ποίησης και στα πάθη της κριτικής. Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται η δύσκολη και συχνά εχθρική επαφή της πολιτισµικής και της κοινωνικής κριτικής. Πού πρέπει να δοθεί προτεραιότητα; Στο ότι ο κόσµος µας είναι περισσότερο ρηχός ή στο ότι αποδεικνύεται καθηµερινά βαθύτατα άδικος και σκληρός;

∆ΙΗΓΗΜΑΤΑ


ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ

Το άχτι


Εκδόσεις Φαρφουλάς, 2011,
σελ. 160, τιμή 12 ευρώ

Ξεριζωµένοι από τα µικράτα τους, οι ήρωες των 16 διηγηµάτων διασταυρώνουν τη φωνή τους µε την «άλλη» φωνή που µιλάει µέσα τους, που τους αναγκάζει να συναντήσουν τους εφιάλτες τους, τους χαµένους γονείς τους, τον τόπο καταγωγής τους, την άγρια κατάσταση στη νέα πατρίδα, τη βίαιη ενηλικίωση και το χάος που τους χωρίζει από τους άλλους ανθρώπους. Το πρώτο βιβλίο του Νίκου Ξένιου µε µελαγχολικές ιστορίες καθηµερινής τρέλας και ήττας.

ΠΑΙΔΙΚΟ-ΕΦΗΒΙΚΟ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ

Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο
Εκδόσεις Πατάκη, 2011, σελ. 248, τιμή 11,70 ευρώ

Σε ένα ορεινό χωριό της Κεντρικής Πελοποννήσου τη δεκαετία του ’60 εκτυλίσσονται ιδιότυπες, σκληρές και πολλές φορές ανελέητες µάχες µε πρωταγωνιστές τα αγόρια της επάνω και της κάτω ρούγας. Ωσπου ο ερχοµός ενός πολιτικού εξόριστου µουσικοσυνθέτη φέρνει τα πάνω κάτω στη µικρή κλειστή κοινωνία. Θέµα του βιβλίου είναι η ζωή στην επαρχία του ’60 και η δικτατορία. «Ο πολιτικός εξόριστος µουσικοσυνθέτης» δεν είναι άλλος παρά ο Μίκης Θεοδωράκης.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

NELSON DEMILLE
Το Λιοντάρι
Μετάφραση Σαμάνθα Κωνσταντέα,
Εκδόσεις Bell, 2011,
σελ. 490, τιμή 8,80 ευρώ

Την τελευταία φορά που ο πράκτορας της Αντιτροµοκρατικής Τζον Κόρι βρέθηκε αντιµέτωπος µε τον Ασαντ Χαλίλ – γνωστό στον κόσµο της διεθνούς τροµοκρατίας ως «Το Λιοντάρι» –, ο Χαλίλ έσπειρε τον θάνατο σε αµερικανικό έδαφος. Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεµβρίου ο Χαλίλ επανεµφανίζεται στην Αµερική για να σκοτώσει αυτούς που θεωρεί τους πιο επικίνδυνους εχθρούς του. Εχει όµως αναλάβει και µια αποστολή για λογαριασµό των χρηµατοδοτών του.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Σύναψις
Τόμος 7
(Απρίλιος – Μάιος – Ιούνιος)
Τριμηνιαία Επιθεώρηση Ψυχιατρικής,
Νευροεπιστημών & Επιστημών του Ανθρώπου,
2011, σελ. 78, τιμή 10 ευρώ

Περιλαµβάνονται κείµενα για τη διπολική διαταραχή και την τέχνη, για το αν αντιλαµβανόµαστε πάντα αυτό που βλέπουµε, για τη µακροζωία και την εγκεφαλική γήρανση, για τη σηµασία της τηλεφωνικής υπηρεσίας ψυχικής υγείας, µια σύντοµη αναφορά στη θεώρηση των σχιζοφρενειών, όπως επίσης στη θεραπεία των ψυχικών νοσηµάτων στη µετα-ιπποκρατική ιατρική, στο πένθος, αλλά και το κείµενο του Τζον K. Γουίνγκ «Υστερία και κοινωνικά επινεµόµενη ψυχοπαθολογία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ