για παιδιά


* Στην άκρη του ουρανού, σε μια γωνιά στο απέραντο σύμπαν, ταξιδεύει ένας παράξενος πλανήτης με άσπρες και μαύρες γειτονιές. Ομως τα παιδιά βαρέθηκαν τα σύνορα και τις απαγορεύσεις και θα βρουν τον τρόπο να αλλάξουν τις παλιές συνήθειες και να ζήσουν σε μια εποχή όπου τίποτε δεν θα τα χωρίζει. Στο βιβλίο του Μιχάλη Κουντούρη Το παιχνίδι που ενώνει ­ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.


* Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφόρησαν τα βιβλία της Φίλιας Δενδρινού Μαρκ Σαγκάλ. Ο Ακροβάτης του Ονείρου και Χοάν Μιρό. Το Θαλάσσιο τσίρκο.


δοκίμιο


* Ενα ευρύτατο φάσμα κειμένων, από την αρχαία ελληνική και τη νεοελληνική γραμματεία ως την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια λογοτεχνία, καλύπτουν τα δοκίμια που στεγάζει ο Λουκάς Κούσουλας στο βιβλίο του Μετά τα φιλολογικά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.


μελέτη


* Με υπότιτλο «Η Οικολογία σε συναπόδειξη με τη Φυσική και τα Μαθηματικά» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University Studio Press το βιβλίο του Αντώνη Παπαγιανόπουλου Υλοχρηστική θεωρία.


* Ενα ταξίδι στο Αιγαίο Πέλαγος στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού μάς προτείνει η Αλεξάνδρα Τράντα-Νικολή στο βιβλίο της Κυκλαδικός Πολιτισμός που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.


* Σύγχρονα, πραγματικά παραδείγματα, γραμμένα με απλό και επικοινωνιακό στυλ περιέχει το βιβλίο των Ιαν Στιούαρτ και Βαν Τζόινς Η Συναλλακτική Ανάλυση σήμερα: Μια νέα εισαγωγή στη Συναλλακτική Ανάλυση που σε μετάφραση Ευδοξίας Ρέντα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Π. Ασημάκη.


* Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε το βιβλίο των Αννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη και Αγγελικής Ευθυμίου Οι στερεοτυπικές εκφράσεις και η διδακτική της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει ο Σπύρος Μοσχονάς.


* Λογοτεχνία, γλώσσα και εκπαίδευση τιτλοφορεί το βιβλίο της που κυκλοφορεί από τον Πατάκη η Ιωάννα Παπαβασιλείου-Χαραλαμπάκη.


* Τη σχέση δικαστικών τεχνικών και ελευθερίας του λόγου στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα ερευνά η Αλκμήνη Φωτιάδου στο βιβλίο της Σταθμίζοντας την ελευθερία του λόγου (εκδόσεις Σάκκουλα).


* Από τη σειρά των εκδόσεων Ισνάφι κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μοϊσέ Ποστόν Οι ιστορικοί και το Ολοκαύτωμα. Η μετάφραση είναι του Αχιλλέα Φωτάκη και το επίμετρο του Σάββα Μιχαήλ.


* Από τις εκδόσεις Παπαδήμα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Τζον Φίνλεϊ Θουκυδίδης (μετάφραση Τάσος Κουκούλιος).


* Τη σχέση των χαρακτηριστικών της επικοινωνίας με τη φιλοσοφία της οργάνωσης επιχειρήσεων αποκαλύπτει το βιβλίο της Καθρίν Μίλερ Οργάνωση και επικοινωνία που σε μετάφραση Μαρίας Κωνσταντοπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίαυλος.


* Με υπότιτλο «Η πολιτική μιας αμφίβολης επιβίωσης» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο της Βάλιας Αρανίτου Το μικρό εμπόριο στη μεταπολεμική Ελλάδα.


* Από τις εκδόσεις Π. Ασημάκη κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γεώργιου Μπουσούτα-Θανασούλια Η ερμηνεία του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. Η ανάλυση του συμβολισμού στο Ευαγγελικό κείμενο με βάση τη διδασκαλία του «Αγνώστου Φιλοσόφου».


θέατρο


* Σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ κυκλοφόρησε από τον Κέδρο το έργο του Σαίξπηρ Τίμων ο Αθηναίος.


ποίηση


* «Ο πόθος κατεβαίνει», «Ο Μποτιτσέλι γέρος αφηγείται», «Αρνητής της αγάπης», «Τραγούδι της έλξης». Τίτλοι ποιημάτων από τη συλλογή του Κώστα Υφαντή Αγρυπνος έρωτας που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιδμων.


Στην Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ιλ




Κόκκινη ουτοπία τιτλοφορεί ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κόντος το λεύκωμά του που κυκλοφόρησε από τον Καστανιώτη με θέμα τη Βόρεια Κορέα (η έκθεση όπου εκτέθηκαν οι φωτογραφίες εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο Φρυσίρα). Ο Κόντος με καθαρό μάτι εντοπίζει και απαθανατίζει στιγμές από την καθημερινότητα των Βορειοκορεατών, εστιάζοντας σε πρόσωπα και εκφράσεις που αναδεικνύουν την ατμόσφαιρα και το ύφος της κοινωνίας όπου ζουν. Ωστόσο ο θεατής θα πρέπει να διαπεράσει την επιφάνεια και να ψάξει στο βάθος της κάθε εικόνας. Οταν η συγκίνηση καταλαγιάσει θα μείνει η πεμπτουσία του ενσταντανέ, η πολυσημία και η πολυπλοκότητα, ο πυρήνας της ίδιας της ζωής. Μια αξιομνημόνευτη δουλειά.


* Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης (τεύχος 28). Χρ. Κωνσταντινίδου «Η πολιτική ταυτότητα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης στον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο». Τηλ. 210 3602.646.


* Πάροδος (τεύχος 12). Αφιέρωμα στον εκδότη της «Ευθύνης» Κώστα Ε. Τσιρόπουλο. Τηλ. 22310 67276.


* Ανευ (τεύχος 22). Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ. Τηλ. 22336752.


* Παναιγυπτία (τεύχος 133). Θεόδωρος Σπυρόπουλος «Η Ομηρική Λακεδαίμων». Τηλ. 210 8228.150.


* Ιατρική (τόμος 90, τεύχος 5). Αναιμία από Αγκυλόστομα. Τηλ. 210 6982.950.


* Γέφυρες (τεύχος 32). Ευαγγελία Κανταρτζή, Σταυρούλα Τσερτσή «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας καλός λύκος: Προσεγγίζοντας τη λογοτεχνία με αφορμή τα παραμύθια με λύκους». Τηλ. 210 3632.647.


* Νέα Εστία (τεύχος 1796). Σεργκέι Αβέριντσεφ «Ο Μπαχτίν και η στάση των Ρώσων απέναντι στο γέλιο». Τηλ. 210 3213.030.


* Centro (τεύχος 7). Συνέντευξη του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου. Τηλ. 211 7509.246.


* Highlights (τεύχος 26). Φάκελος «Καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα». Τηλ. 210 3821.222.


* Ραπόρτο (τεύχος 49). Ηλίας Μακρής «Ιδεολογικός προβληματισμός και προσανατολισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Τηλ. 6979 771519.


* Διαβάζω (τεύχος 471). Αφιέρωμα στον συγγραφέα Τάσο Αθανασιάδη και συνέντευξη της ελληνίστριας Σόνιας Ιλίνσκαγια. Τηλ. 210 3388.008.


* Strange (τεύχος 95). Αφιέρωμα στην τηλεόραση. Τηλ. 2310 886.480.


* Μετεξέλιξη (τεύχος 42). Μακάριος Λαζαρίδης «Σε τροχιά ανόδου η αμυντική διπλωματία». Τηλ. 210 7418.245.


* Νέα Αριάδνη (τεύχος 52). Ανδρέας Λίτος «Λόγος για την ποίηση». Τηλ. 210 3606.406.


* Ιστορία Εικονογραφημένη (τεύχος 464). Μέγας Αλέξανδρος. Εκστρατείες στα Βαλκάνια. Τηλ. 210 3611.880.


* Αβατον (τεύχος 68). Στελίνα Μαργαριτίδου «Ο Πάπυρος του Δερβενίου». Τηλ. 210 3810.565. Προθήκες


εκπαίδευση


Ο γνωστός πολιτικός διατυπώνει ένα πρόγραμμα 16 σημείων που δίνει, όπως τονίζει, απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία της εκπαίδευσης, χωρίς να κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό ότι το Σύνταγμα δήθεν παρεμποδίζει τις αναγκαίες αλλαγές ή ότι μόνο μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος μπορούν να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές αυτές.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – Ατζέντα 16. Για το ελληνικό πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα


Εκδόσεις Πόλις, σελ. 134, τιμή 9 ευρώ


ιστορία


Επί των ημερών του Αυγούστου γεννιέται στη Ρώμη ένας κρατικός μύθος που καθορίζει ολόκληρο τον κόσμο των εικόνων της εποχής εκείνης. Κρίνοντας από τα καθ’ ημάς, θα εικάζαμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μηχανισμό προπαγάνδας. Τι συνέβαινε όμως στην πραγματικότητα μας το λέει το πόνημα αυτό που μας εισάγει στα ήθη και στη νοοτροπία της εποχής.


PAUL ZANKER – Ο Αύγουστος και η δύναμη των εικόνων


Μετάφραση Μίλτος Πεχλιβάνος, Γιάννης Πάγκαλος, Εκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, σελ. 492, τιμή 28 ευρώ


μελέτη


Σε αντίθεση με μια σκέψη που βλέπει μόνο την ταλάντευση του σύγχρονου εργαζομένου ανάμεσα σε έναν αγχώδη ατομικισμό και μια συνθλιπτική κοινωνική μαζικότητα, το έργο της Τσιβάκου ανιχνεύει δυνατότητες για συνομολόγηση ισότιμων και αλληλέγγυων κοινωνικών σχέσεων. Η ανάλυση εστιάζει στην ώσμωση των εργαζομένων και στη συστράτευση στο κοινό έργο.


ΙΩΑΝΝΑ ΤΣΙΒΑΚΟΥ – Προσφορά και ανταπόδοση στις κοινωνικές σχέσεις


Εκδόσεις Νεφέλη, σελ. 478, τιμή 26,70 ευρώ


συμπόσιο


Τα πρακτικά είναι από το συμπόσιο για το έργο του Κάλας που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2005 με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, την Αγγλία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Στον τόμο συγκεντρώνεται όλη η σύγχρονη επιστημονική σκέψη ερευνητών και στοχαστών όπως οι Παν. Νούτσος, Σάββας Μιχαήλ, Αλ. Δεληγιώργη, Βασ. Πασχάλης κ.ά.


Νικόλαος Κάλας – Ξαναδιαβάζοντας το έργο του (1907-1988)


Εκδόσεις Μανδραγόρας, σελ. 285, τιμή 18 ευρώ


ποίηση


Στην πέμπτη της συλλογή η ποιήτρια κινείται στον οικείο χώρο του χαμηλόφωνου λυρισμού, που εξετάζει τα μεγαλύτερα της ζωής γαλήνια και απλά, χωρίς να παραγνωρίζει ούτε το βάθος ούτε την πολυπλοκότητά τους. Αφηγηματικά κυρίως τα ποιήματα, σκιαγραφούν έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η γραφή, ο έρωτας, ο θάνατος (καθημερινός και αδόκητος, εκούσιος και ακούσιος).


ΑΝΘΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ – Το ακόντιο


Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 56, τιμή 8,50 ευρώ


ιστορία


Ο Γκροσγιόχαν, επαγγελματίας στρατιωτικός που είχε καταταγεί το 1928, περιγράφει χωρίς μεγαλοστομίες, λεπτομερειακά και ρεαλιστικά τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε από την Πολωνική Εκστρατεία ως την ήττα του Γ´ Ράιχ. Η έκδοση εμπλουτίζεται με 28 χάρτες, 29 φωτογραφίες, 2 ευρετήρια στρατιωτικών μονάδων, ενώ υπάρχουν και διαφωτιστικά υπομνήματα.


GEORG GROSSJOHAN – Πέντε χρόνια πολέμου με τη Βέρμαχτ


Μετάφραση Π. Μούτουλας, Επιμέλεια Δ. Σταυρόπουλος, Εκδόσεις Ιωλκός, σελ. 384, τιμή 20 ευρώ