Στη στροφή του 19ου αιώνα στα αστικά κέντρα της Ελλάδας ιδρύονται μια σειρά σύλλογοι με ψυχαγωγικό χαρακτήρα και κύρια δραστηριότητα ­ στο πλαίσιο του περιηγητισμού και της φυσιολατρίας ­ τις εκδρομές, στο πρόγραμμα των οποίων εντάσσονται αθλητικά παιχνίδια. Στο πρότυπο αυτό ανήκει ο Ποδηλατικός Σύλλογος Αθηνών, από τους πιο πρώιμα ιδρυομένους, το 1891. Το περιοδικό του, η Ποδηλατική και Αθλητική Επιθεώρησις της Ανατολής, κυκλοφορούσε από το 1898 ­ εποχή που επίτιμος πρόεδρος ήταν ο πρίγκιψ Γεώργιος και πρόεδρος ο Μιλτιάδης Νεγροπόντης ­ ως το 1901 (σε 3.000 αντίτυπα αρχικά, σε περισσότερα αργότερα).


Στο πρώτο τεύχος της «Επιθεωρήσεως» οι τάσεις και το στίγμα τόσο του συλλόγου όσο και του εντύπου διακρίνονται με σαφήνεια: «Ο Αθλητισμός, ο οποίος είναι μία ανάγκη, μία διασκέδασις, μία απαραίτητος υγιεινή του σώματος, είχε κοιμηθή επί αιώνας μετά την ένδοξον εποχήν του επί των Αρχαίων Ελλήνων…». «… Η αηδής εγκαταβίωσις εντός των πνιγηρών καφενείων θ’ αντικατασταθή διά της υπαίθρου ζωής. Χωρίς υπερβολήν και χάρις εις τους Ολυμπιακούς Αγώνας δυνάμεθα να είπωμεν ότι ο αθλητισμός κατήντησεν παρ’ ημίν μία κοινωνική ανάγκη. Εις οιανδήποτε τάξιν και αν ανήκης, προ πάντων όμως εις την λεγομένην καλήν, είναι αίσχος να ειπής ότι δεν ηξεύρεις να κάμης μιαν αναπτέρωσιν, ότι δεν ποδηλατείς, ότι δεν παίζεις κροκέτ ή tennis ή ότι αγνοείς να χειρισθής το ξίφος…».


Το κενό που προοριζόταν επομένως να καλύψει η «Επιθεώρησις» ήταν αυτό που θα κάλυπτε ένα δημοσιογραφικό όργανο «εξελέγχον την κίνησιν ταύτην, ποδηγετούν αυτήν και αναγράφον πάσαν εξωτερικήν αθλητικήν κίνησιν, θέτον εις επαφήν τον Ελληνικόν Αθλητισμόν προς τον ξένον». Ο ποιητής Γ. Σουρής υποδέχθηκε το έντυπο θριαμβευτικά: «Ιδού κι’ Επιθεώρησις τα μάλ’ Αθλητική και ποδηλατική, / και πρώτη των εικόνων της, πολλών και διαφόρων / ο Παρασκευαΐδης μας, στολή των πεζοπόρων, / και περπατεί και περπατεί σε κάμπους και βουνά / και ντούρος στην πρωτεύουσα μας έρχεται ξανά». Με ευχετήριες επιστολές προίκισαν τη διαδρομή του ακόμη ο Pierre de Coubertin, ήδη στο πρώτο τεύχος, και ο Δημήτριος Βικέλας, πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ, μερικά τεύχη αργότερα. Με ανταποκρίσεις από αγώνες ενός ευρέος φάσματος αθλημάτων το περιοδικό υπήρξε συνεπές προς τους σκοπούς του. Μεταξύ των συνεργατών του συγκαταλέγεται και ο διευθυντής του Γυμναστηρίου του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου Ι. Χρυσάφης, ο οποίος συνέβαλε στην αρθρογραφία ανελλιπώς εξηγώντας αγωνίσματα και κανόνες, με τη βοήθεια σκίτσων και σχεδιαγραμμάτων.


Στις συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου φυλάσσονται τεύχη των δύο πρώτων ετών.