ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ


Ο καινούργιος και άτακτος μαθητής του σχολείου της Αγίας Αγάθης αμέσως γίνεται ο αρχηγός. Εχοντας ανήσυχη φύση, το σκάει ένα βράδυ και περιπλανιέται στους αγρούς. Βρίσκει ένα κτήμα, ερωτεύεται άξαφνα και γοητεύεται από την ατμόσφαιρα. Θα είναι πολύ δύσκολο όμως να επιστρέψει αφού βρέθηκε εκεί εντελώς συμπτωματικά και κανένας δεν φαίνεται να γνωρίζει την ύπαρξη της μαγικής αυτής γωνιάς του κόσμου.


Αλαίν Φουρνιέ – Ο μεγάλος Μωλν


Μετάφραση Παύλος Μάτεσις,


Εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 298, τιμή 3.800 δρχ.




ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ


Ποιος κρύβεται πίσω από την κατασκευή ειδήσεων για την κίτρινη εκπομπή «Ζοφερά Δράματα» και ως ποιο σημείο μπορεί να φθάσει η φιλοδοξία του προβοκάτορα; Ο 30χρονος ήρωας, αδελφικός φίλος τηλε-δημοσιογράφου, φτιάχνει σενάρια, σκηνοθετεί καταστάσεις και κατευθύνει τα πρόσωπα σαν να ήταν ηθοποιοί στα γυρίσματα ταινίας. Το παιχνίδι του είναι να βάζει τους άλλους να πατούν τη σκανδάλη και το αποτέλεσμα των πράξεών τους τελικά θυμίζει σινεμά.


Μιχάλης Μιχαηλίδης – Η πισίνα των αναμνήσεων


Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 214, τιμή 2.800 δρχ.




ΠΟΙΗΣΗ


«…ανάρρυσις ρυθμών η προσμονή σου και / σε φωνάζω από τη θάλασσα / όταν η λαχτάρα μου κρουσταλλιάζει των / χρόνων την αναίρεσι / ιδού φως υετίζον οι ζέφυροι συνοδοί σου / ως εγγίζεις της έγνοιας τα έλυτρα». Από την τελευταία ποιητική συλλογή του Β. Ν. Μπόνου, που εμφανίστηκε στα γράμματα το 1966 με τη συλλογή «Η άλως» και έχει έκτοτε παρουσιάσει πέντε ακόμη ποιητικά βιβλία.


Β. Ν. Μπόνος – Η ερωδύφις


Εκδόσεις Ταμύναι, σελ. 45




ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ


Αντιπροσωπευτικοί θρύλοι και περιπέτειες ονομαστών ηρώων, ταξίδια στους γοητευτικούς κόσμους νεραϊδών και άλλων πλασμάτων της λαϊκής φαντασίας, καθώς και αστείες ιστορίες. Τα παραμύθια των Κελτών είναι τα απαράμιλλα πνευματικά δημιουργήματα μιας φυλής που έμελλε να επηρεάσει ολόκληρη την ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Η μοίρα των Κελτών στη βρετανική αυτοκρατορία θυμίζει την τύχη των Ελλήνων ανάμεσα στους Ρωμαίους.


Παραμύθια των Κελτών


Επιμέλεια Joseph Jacobs, Μετάφραση Δ. Κερεβάντη, Γ. Βαλούρδος, εκδόσεις Απόπειρα, σελ. 295, τιμή 4.000 δρχ.




ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Μια από τις διεισδυτικότερες αναλύσεις του παρόντος των δυτικών μεταβιομηχανικών κοινωνιών και συνάμα μια βαρύνουσα προσπάθεια πρόγνωσης του μέλλοντός τους, που απειλείται από τη σύγκρουση ασυμβίβαστων τάσεων στους κόλπους τους. Οι ίδιες οι επιτυχίες τους στον τεχνικό και οικονομικό τομέα τις οδηγούν σε μια βαθιά κρίση γιατί γεννούν τρόπους σκέψης, αξιολογήσεις και συμπεριφορές που έρχονται απευθείας σε αντίθεση.


Ντάνιελ Μπελ – Ο πολιτισμός της μεταβιομηχανικής Δύσης


Μετάφραση Γ. Λυκιαρδόπουλος, Εκδόσεις Νεφέλη, σελ. 425, τιμή 7.000 δρχ.




ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Δεύτερη έκδοση της μελέτης που κυκλοφόρησε το 1992. Πρώτη καινοτομία του έργου είναι ότι ο νεοελληνικός πολιτισμός εξετάζεται μέσα από το πρίσμα του κοινωνικού φύλου. Η δεύτερη, ότι ο νεοελληνικός πολιτισμός προσεγγίζεται από μια ανθρωπολογία του επί μέρους, μέσα από τολμηρές καταδύσεις σε επί μέρους όψεις της καθημερινής ζωής, σε ιδιαίτερα πεδία και θέματα (όπως η συγγένεια, η θρησκεία, η τελετουργία και η μητρότητα).


Ε. Παπαταξιάρχης, Θ. Θ. Παραδέλλης, – Ταυτότητες και φύλο στη σύγχρονη Ελλάδα


Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σελ. 410, τιμή 4.500 δρχ.