To κοκτέιλ Le Latin δημιουργούσε υπέροχους γαλαζοπράσινους κυματισμούς μέσα στο βαρύ κρυστάλλινο ποτήρι. Η εντυπωσιακής ομορφιάς οικοδέσποινα με το ασημένιο φόρεμα της φθινοπωρινής κολεξιόν Alexandre Delima καθόταν μπροστά από το εμβληματικό bar του mega yacht «Illusion V». Παρατήρησα ότι η γυναίκα με τα μακριά ξανθά μαλλιά έριχνε κλεφτές ματιές στα ογκώδη τιρκουάζ και χιλιάδες μικρά διαμάντια τα οποία στόλιζαν το βραχιόλι της σειράς Voyage a Samarkand του οίκου Piaget. Ενα ειρωνικό χαμόγελο ζωγραφίστηκε στα χείλη μου. Σκέφθηκα ότι ακόμη και αυτή η διάσημη interior designer μιας από τις ακριβότερες και πολυτελέστερες θαλαμηγούς του πλανήτη Lady Tina Green δεν θα ένιωθε καμία έκπληξη μπροστά στη συγκεκριμένη εικόνα. Το εσωτερικό του σκάφους «Illusion V» το οποίο είχε δέσει στο λιμάνι της Σύμης είναι γεμάτο από πανάκριβα κρύσταλλα Lalique. Το μεγάλο bar τραβάει αμέσως την προσοχή. Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από το πολύτιμο κρύσταλλο του παγκοσμίου φήμης γαλλικού οίκου. Το ίδιο και το τραπέζι του dining room με τις δώδεκα λευκές δερμάτινες πολυθρόνες. Τα μπάνια με τα σπάνια μάρμαρα, οι οροφές από τις κρεβατοκάμαρες, το «κάλυμμα» της πισίνας, η αίθουσα με το private cinema, ακόμη και οι «λεπτομέρειες» του beach club στο upper deck είναι «τυλιγμένα» στην εκτυφλωτική λάμψη των κρυστάλλων. Το σχεδιαστικό δίδυμο Tina Green – Pietro Mingarelli είχε σίγουρα μπροστά του τις «εικόνες» των ανθρώπων οι οποίοι μπορούν να νοικιάσουν το συγκεκριμένο yacht στην τιμή των 350.000 δολαρίων την εβδομάδα! Πρόκειται για κάποιον από τους 211.275 εκατομμυριούχους και 2.508 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Οι πάμπλουτοι αυτοί κύριοι και κυρίες γοητεύονται να περνούν τον χρόνο τους μέσα σε ένα περιβάλλον ατέλειωτης χλιδής και glamour το οποίο φθάνει στα όρια του κιτς. Αποτελεί όμως ορόσημο προσωπικής ισχύος.
Η Ελλάδα των yachts, των ελικοπτέρων και των χιλιάδων μεταναστών

Ανέβηκα στο beach club της θαλαμηγού η οποία είχε «περάσει» στη Σύμη από την περιοχή Μαρμαρίς της Τουρκίας. Τα νεαρά μέλη της οικογένειας που ναύλωσε το σκάφος των κρυστάλλων έκαναν party. Καλλίγραμμα κορίτσια με μικροσκοπικά μπικίνι και αγόρια με κοιλιακούς-φέτες χόρευαν στους ρυθμούς του big hit «The Hum» με την υπογραφή των διάσημων d.j. Vegas, Mike & Ozcan. Το yacht αρκετές ώρες αργότερα σήκωσε άγκυρα. Επόμενος σταθμός, η Μύκονος. Τα επίσης mega yachts «Seven Sins» και «Infinity» το ακολούθησαν. Στο λιμάνι του αγαπημένου νησιού των Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ντιέγκο ντε λα Βάλε παρέμεναν άλλες εντυπωσιακότατες θαλαμηγοί. Η «Tin-Tin» ζωγραφισμένη με ασημένια χρώματα, η «Condor» και η «Altair» του Ντε λα Βάλε στην παραλία Νάνου. Στη δημοφιλή ταβέρνα του «Μάνου» οι τούρκοι billionaires δημιουργούν για μία ακόμη χρονιά πραγματικό χαμό. Με εκατοντάδες μπουκάλια σαμπάνιας, αστακούς, σπάσιμο πιάτων και τσιφτετέλια στα τραπέζια. Τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα πετάνε συνέχεια πάνω από τα κεφάλια μας. Μεταφέρουν κόσμο από τα τουρκικά παράλια. Στη Σύμη επιμένουν ότι οι μετανάστες που φθάνουν εκεί δεν είναι τόσο πολλοί. Περνάνε και αυτοί κωπηλατώντας μπροστά από τα super yachts. Ακριβώς όπως στην Κω. Μοιάζουν να μη «βλέπουν» όμως τις πανάκριβες θαλαμηγούς των κρυστάλλων, τα χειροποίητα Riva, τα «ενσωματωμένα» υποβρύχια και τις καλλονές πάνω στα jet skis που βγαίνουν από τις καταπακτές σε στυλ ταινιών James Bond. Η καλοκαιρινή Ελλάδα των μεγάλων αντιθέσεων.
Το χρήμα ρέει στα… σοκάκια!

Η θαλαμηγός «Tales» πέρασε από τις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι. Οι επιβάτες της έκαναν τρελό shopping στα μαγαζιά. Οι κελεμπίες μπλέκουν με μίνι φορέματα Stella McCartney, λεοπάρ καφτάνια Cavalli και βερμούδες. Στο τέλος της μέρας όλοι συμφώνησαν ότι οι άνθρωποι χάρισαν ισχυρές τονωτικές ενέσεις στη σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας μας. Η ιταλικής καταγωγής φίλη μου Συλβάνα παρακολουθεί τα γεγονότα «κρυμμένη» πίσω από την «Corriere della Sera». Το ίδιο κάνουν γοητευτικές, υπέρκομψες Ιταλίδες σε πανέμορφες βεράντες των Σπετσών. Τα κορίτσια υποστηρίζουν ότι στα ελληνικά νερά «ταξιδεύουν» το εφετινό καλοκαίρι οι ωραιότερες θαλαμηγοί του κόσμου. Την πληροφορώ ότι ο σαουδάραβας πρίγκιψ Φάχαντ με την μπλε θαλαμηγό «Sarafsa» κατηφόρισε από τα νησιά του Ιονίου στη Σαρδηνία, επέστρεψε όμως και πάλι στις ελληνικές θάλασσες. Ο ίδιος ο κελεμπιοφόρος prince εξομολογήθηκε σε έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία ότι δεν πέρασε καλά στη Νότια Ιταλία των αστραφτερών spots, διάσημων tycoons και big stars.
Ροζ κοκτέιλ και συλλεκτικές σαμπάνιες

Το «Illusion V», το yacht των κρυστάλλων, θαμπώνει τώρα με τη λάμψη του τη Μύκονο. Οι εκτοξευτήρες συλλεκτικής γαλλικής σαμπάνιας πέφτουν με δύναμη στα μαυρισμένα σώματα νεαρών κοριτσιών που χορεύουν πάνω στα bars. Η Αλεσάντρα Αμπρόσιο παρακολουθεί ενθουσιασμένη. Η συνάδελφός της Μπαρ Ραφαέλι θα επισκεφθεί το νησί μετά τον γάμο της (24 Σεπτεμβρίου) με ισραηλινό επιχειρηματία. Η Ράνα Ζέιν επιλέγει κοκτέιλ σε ροζ χρώμα και πολλά-πολλά μικρά ποτηράκια γύρω του. Το κλείνει στον φακό της χαρίζοντας τρυφερά, pink μηνύματα αισιοδοξίας. Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου βρίσκεται με το σκάφος του στην Πάτμο. Στη μικρή Αντίπαρο των Τομ Χανκς, Τζιμ Γιαννόπουλου, Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης της SingularLogic Integrator, πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, παρέθεσε πριν από λίγες βραδιές private dinner για καλούς φίλους. Ο επιχειρηματίας Πάνος Μαρινόπουλος γιόρτασε επίσης με φίλους την ονομαστική του γιορτή. Η αντιπάριος βίλα του φυγόδικου Χρήστου Καραβέλα συνεχίζει να μου θυμίζει σκηνικό από τις «Μεγάλες προσδοκίες» του Ντίκενς.
Ενα ατέλειωτο πάρτι

Η Συλβάνα επιμένει ότι το ωραιότερο σημείο στις Σπέτσες για να απολαύσει κανείς τον καφέ ή το κοκτέιλ του είναι η βεράντα του «Poseidonion Grand Hotel». Παρακολουθεί τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο να «βολτάρει» με τη γοητευτική σύζυγό του Λάρα. Το ζεύγος έφθασε στο νησί με Flying Dolphin. Μαζί τους η Ειρήνη και η Δέσποινα Γερουλάνου. Ο Δημήτρης και η Σάντυ Κοπελούζου μόλις έχουν βγει από τη θαλαμηγό τους «Sunday». Ο Μίλτος Καμπουρίδης και η Μαρίνα Βερνίκου απολαμβάνουν το φαγητό τους στη δημοφιλή ταβέρνα «Τάκης» στη Ζογεριά. Η Μαρίνα έκλεψε τις εντυπώσεις μέσα από την τελευταία της έκθεση φωτογραφίας στην Γκαλερί Σκουφά της Μυκόνου. Ο Τίμος και η Μαργαρίτα Μελισσάρη βρίσκονται επίσης εκεί με τον μεγαλοεπενδυτή Μάθιου Μπεργκ και τη σύζυγό του. Η Μαρία Πεσμαζόγλου παρέθεσε private dinner στο σπίτι της στο Παλιό Λιμάνι με την ευκαιρία της ονομαστικής της γιορτής. Απέναντι στο Πόρτo – Beverly – Χέλι τα φώτα έχουν ανάψει στο σπίτι του ζεύγους Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή. Η κόρη τους Λούλα Χανδρή γιορτάζει τα γενέθλιά της κοντά σε στενούς φίλους. Η Συλβάνα παρατηρεί «κινητικότητα» και στο πανέμορφο κτήμα που έχει αγοράσει ο Νικόλας Γουλανδρής. Ο Ανδρέας και η Αλεξάνδρα Πεταλά βρίσκονται επίσης στην περιοχή. Μικρά γεύματα διοργανώνονται στο σπίτι του ιρανού μεγαλοεπιχειρηματία Χασέμ Χοσροβάνι, όπως επίσης και σε αυτά της Ζέτας Αντσακλή και του ζεύγους Καρολίν ΜαυρολέωνΠάολο Μαρτζότο.
Η βίλα της λαίδης Μέτκαλφ και ο εμίρης
Ο πρίγκιψ Φάχαντ δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιοι υψηλά ιστάμενοι Σαουδάραβες είχαν νοικιάσει στις περιοχές Κομμένο και Γουβιά της Κέρκυρας τις δύο privee Asian Spa βίλες που δημιούργησε η Αλίκη Βατίδη. Οι συμπατριώτες του απολάμβαναν treatments υψηλών προδιαγραφών από ινδούς θεραπευτές που καλούν συχνά ρώσοι μεγιστάνες στα yachts για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Η βίλα στο Κομμένο μάλιστα ανήκε στη λαίδη Μέτκαλφ. Στο λαμπερό mansion στα Γουβιά η κυπριακής καταγωγής, μόνιμη κάτοικος Λονδίνου Αναστασία Αχιλλέως, μία από τις διασημότερες facialists του πλανήτη, προσέφερε στον εαυτό της «quality time» λίγο πριν από τον γάμο της.
Η θαλαμηγός «Katara», η οποία μοιάζει με… το θωρηκτό Ποτέμκιν, έδεσε στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ο ελληνολάτρης πρώην εμίρης Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Θανί με τη Valentinoφορούσα εκρηκτική σύζυγό του Μόζα είχαν επισκεφθεί και πάλι πριν από δύο μήνες το Νησί των Φαιάκων. Ο Αλ Θανί, ο οποίος, ως γνωστόν, επιλέγει ο ίδιος από ντόπιους πωλητές τα ψάρια που θα βάλει στο τραπέζι του, κάτι άκουσε, λέει, για την… περιβόητη απόδραση α λα Prison Break από τις φυλακές της Κέρκυρας. Επόμενος σταθμός, η ιδιόκτητη -έρημη μέχρι στιγμής –Οξιά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ