Εκρηκτικά χρώματα. Πίνακες με διάσημες υπογραφές. Γλυπτά τα οποία στοιχίζουν εκατομμύρια δολάρια. Επιφανείς συλλέκτες, art dealers και αγοραπωλησίες με εξωπραγματικά αρκετές φορές ποσά να πέφτουν στο τραπέζι. Οι σημαντικοί οίκοι δημοπρασιών στο Λονδίνο, την Γενεύη, το Παρίσι και την Νέα Υόρκη να συγκεντρώνουν τους εκπροσώπους των κολλεξιοναίρ σε μία σκληρή μάχη για την απόκτηση του πολυπόθητου έργου τέχνης. Πίνακες και γλυπτά. Από τους Βαν Γκογκ, Γκωγκέν, Σαγκάλ μέχρι τους Πικάσο, Ματίς, Σεζάν και τον εκκεντρικό Τζέφ Κούνς. Μετά το τέλος των μεγάλων δημοπρασιών μαθαίνουμε τα αποτελέσματα. Έργα τέχνης τα οποία πουλήθηκαν σε αστρονομικές τιμές. Όλα αυτά γίνονται μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας. Τι γίνεται όμως όταν ένας billionaire ο οποίος λατρεύει την τέχνη και επενδύει σε αυτή πέφτει θύμα απάτης; Ο στενός μου φίλος κολλεξιοναίρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι υποστηρίζει ότι τέτοια φαινόμενα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αρκετοί από τους επενδυτές εμπιστεύονται λάθος ανθρώπους. Ο δισεκατομμυριούχος Ρώσος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ πιστεύεται ότι είναι ένας από τους ισχυρούς του χρήματος οι οποίοι έπεσαν θύμα υποτιθέμενης απάτης από Ελβετό επιχειρηματία ο οποίος συνελήφθη πριν λίγες μέρες στο Μονακό. Ο Βρετανικός τύπος γράφει ότι ο κ. Yves Bouvier θεωρήθηκε ύποπτος χειραγώγησης των τιμών κατά την πώληση έργων τέχνης.

Το ιστορικό της υπόθεσης, το cinema story και ο Ριμπολόβλεφ

Ο Yves Bouvier τέθηκε υπό κράτηση στο Πριγκιπάτο του Μονακό πριν μερικά 24ωρα μαζί με δύο ακόμα Ελβετούς υπηκόους για διερευνώμενη υπόθεση απάτης σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα Jean-Pierre Dreno στην εφημερίδα «Telegraph». Ο κ. Bouvier είναι ύποπτος για την πώληση δεκάδων έργων τέχνης (Πικάσο, Μοντιλιάνι, Γκωγκέν, Ντεγκά και Λεονάρντο Ντα Βίντσι) στην οικογένεια του Ριμπολόβλεφ με υπερτιμημένες τιμές και πλαστά έγγραφα.

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ ο οποίος πριν από τρία χρόνια αγόρασε το ιδιωτικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, τον θρυλικό Σκορπιό ενδέχεται να έχει εξαπατηθεί για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας είναι μόνιμος κάτοικος Μόντε Κάρλο. Ο κ. Ριμπολόβλεφ αγόρασε στο πανέμορφο Πριγκιπάτο το ακριβότερο διαμέρισμα του κόσμου. Ένα μυθικό πραγματικά σπίτι. Πολλά από τα έργα τέχνης με τις υπογραφές των μεγάλων αυτών καλλιτεχνών βρήκαν στέγη στο luxury apartment. Ο κ. Ριμπολόβλεφ περνάει άλλωστε σημαντικό μέρος του χρόνου του στο Μόντε Κάρλο. Ο «βασιλιάς της ποτάσας» είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό η οποία πραγματοποιεί μία εντυπωσιακή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Ο Yves Bouvier διαχειρίζεται το Luxembourg Freeport, έναν τεράστιο χώρο αποθήκευσης έργων τέχνης και άλλων θησαυρών αξίας δισεκατομμυρίων λιρών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια τεράστια απάτη. Οι Αρχές πιστεύουν ότι μεγάλος αριθμός πάμπλουτων ανθρώπων-επενδυτών σε έργα τέχνης έχουν εξαπατηθεί στην Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α. και την Ασία. Η υπόθεση θυμίζει κινηματογραφική ταινία.

Οι κινήσεις του Ρώσου μεγιστάνα

Η δικηγόρος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ Tetiana Bersheda (είχε αναλάβει και την πολύκροτη υπόθεση διαζυγίου του Russian Tycoon) εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι:

«Ξεκίνησε έρευνα από τις δικαστικές αρχές του Μονακό κατά του κ. Yves Bouvier, ενός από τους πιο διάσημους ανθρώπους στον κόσμο της τέχνης, ο οποίος είναι, μεταξύ άλλων, ο ιδιοκτήτης των freeports της Σιγκαπούρης, της Γενεύης και του Λουξεμβούργου.

Έπειτα από συνεργασία πέραν των δέκα ετών με τον κ. Bouvier, η οικογένεια Ριμπόλοβλεφ έλαβε κάποιες πληροφορίες για πιθανή απάτη και χειραγώγηση των τιμών στην αγορά έργων τέχνης από τον ίδιο και τους συνεργούς του. Η έκταση του θέματος και όλα τα θύματα της απάτης δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί σε αυτό το σημείο» δήλωσε.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας Ριμπολόβλεφ, ένας εκ των πλουσιότερων αντρών της Ρωσίας, κατέχει περιουσία που περιλαμβάνει συλλογή έργων τέχνης των Πικάσο, Βαν Γκογκ, Γκωγκέν και Μονέ.

Η αποθήκη με τα έργα τέχνης και τα διαμάντια

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Bouvier, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία μεταφοράς έργων τέχνης Natural Le Coultre με βάση τη Γενεύη, άνοιξε το Luxembourg Freeport δίπλα από το αεροδρόμιο του Μεγάλου Δουκάτου, μια θωρακισμένη αποθήκη αξίας €60 εκατομμυρίων (£44 εκ.) η οποία αυτή τη στιγμή στεγάζει έργα τέχνης, εκλεκτά κρασιά, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα.

Βαθύπλουτοι ξένοι επιλέγουν όλο και περισσότερο να φυλάσσουν τα έργα και τους θησαυρούς τους σε γιγαντιαίες αποθήκες υψηλής ασφάλειας, γνωστές ως freeports, ώστε να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους επί της αξίας τους.

Οι αποθήκες γενικά βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια και αποβάθρες σε οικονομικές περιοχές, στις οποίες στεγάζονται πλούσιοι ομογενείς, όπως η Γενεύη, η Ζυρίχη, το Μονακό και η Σιγκαπούρη. Ο επιχειρηματίας έχει παρόμοια δραστηριότητα και στη Σιγκαπούρη.

Η σύλληψη του κ. Bouvier ήταν μέρος μιας «διεθνούς έρευνας που κάλυψε διάφορες δικαιοδοσίες και πολλές ηπείρους», όπως ανέφερε πηγή με γνώση της υπόθεσης, στην Ελβετική εφημερίδα Le Temps.

Τι έλεγε ο Bouvier

Ο Yves Bouvier έλεγε σε πελάτες: «Βλέπω όλα αυτά που περνούν μέσω των freeports. Έχω πρόσβαση στις καλύτερες προσφορές στην αγορά τέχνης», ανέφερε άλλη πηγή στην εφημερίδα. «Το πρόβλημα είναι ότι τους έλεγε ψέματα για την τιμή των έργων τέχνης».

Δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση από το προσωπικό του κ. Bouvier. Εκπρόσωπος του Natural Le Coultre αρνήθηκε να απαντήσει στους ισχυρισμούς.

Τα freeports ήταν παλαιότερα γνωστά ως τελωνειακές περιοχές που είχαν αρχικά χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση πρώτων υλών και βιομηχανικών προϊόντων.

Οι τάσεις της δεκαετίας του ’70, το fashion crowd και το λαμπερό gathering

Ένα παγκόσμιο όνομα στο χώρο της μόδας, το λαμπερό opening και οι γοητευτικές παρουσίες. Η MANGO με τα 95 mega stores σε ολόκληρο τον πλανήτη «κατηφόρισε» στην Γλυφάδα. Αγόρια και κορίτσια με αστραφτερά χαμόγελα, μοντέλα, ηθοποιοί και επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Το φετινό καλοκαίρι οι σχεδιαστές του δημοφιλούς οίκου μας μεταφέρουν στην δεκαετία του ’70. Οι σιλουέτες είναι σίγουρα εντυπωσιακές. Τυλιγμένες σε εκτυφλωτικά χρώματα. Εφαρμοστά κοστούμια και βερμούδες με μακριά μπλέιζερ από υφάσματα όπως η νάπα. Καφτάνια, midi φούστες σε μποέμ στιλ αλλά και κλασικό λευκό που πολλές φορές γίνεται ρομαντικό με δαντέλες και διαφάνειες. Το πιο δυναμικό μέρος της κολεξιόν μεταφράζεται σε ροζ, μπλε, κόκκινα και πράσινα χρώματα. Ρίγες, διασκεδαστικές στάμπες και το…καλοκαίρι είναι ήδη εδώ!


Παιδικά χαμόγελα, μπαλόνια και αλογάκια-μινιατούρες

Τα παιδάκια στριφογύριζαν γύρω από τα πολύχρωμα παιχνίδια και τα αξιολάτρευτα μικροσκοπικά θεραπευτικά άλογα της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Gentle Carousel Greece». Εκεί λοιπόν κοντά στα αλογάκια – μινιατούρες που αναπτύσσουν ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου γιόρτασε τα γενέθλιά του ο μικρός, χαριτωμένος Φίλιππος Ντάβλας. Οι γονείς του Γιώργος και Έλενα επέλεξαν μία ειδυλλιακή περιοχή για να προσκαλέσουν τους φίλους του μικρούλη. Στο «Magic Garden» μέσα στο κτήμα Καραγιάννη στην Ραφήνα τα παιδάκια έφθασαν συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Παιχνίδια, χαμόγελα ο Φίλιππος να σβήνει τα κεράκια της τούρτας με την υπογραφή Frank Ze Raul. Ακολούθησε γεύμα με εδέσματα από το ξενοδοχείο «Metropolitan» του Ομίλου Χανδρή. Happy birthday λοιπόν!