Οι φθαρμένες χρυσές λίρες «κρέμονται» από τη χρυσή αλυσίδα. Η Εσθήρ έχει επιλέξει να φορέσει το μακρύ κολλιέ, πάνω από ένα κατάλευκο outfit του Christopher Kane. Το vintage style είναι εντυπωσιακό. Εκτυφλωτικό λευκό, μυτερές γόβες με τακούνι στιλέτο και ολόχρυσα αξεσουάρ. Η στενή μου φίλη επιμένει ότι όσο πιο φθαρμένες, οι δυσεύρετες πλέον λίρες, τόσο καλύτερα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι λόγω έλλειψης, η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει μόνο φθαρμένες, οι οποίες είναι εξαιρετικές για το στυλ vintage. Τα «γδαρσίματα» στην επιφάνεια της λίρας την κάνουν περιζήτητη για εκείνες οι οποίες επιθυμούν να φορέσουν αυθεντικού τύπου μπιζού.

Δεν γνωρίζω τι θα έλεγε για την συγκεκριμένη επιλογή η Μάργκαρετ Θάτσερ η οποία εγκατέλειψε πριν λίγες μόνο μέρες τον μάταιο τούτο κόσμο. Η «σιδηρά κυρία» συνήθιζε να επισκέπτεται για τις συναλλαγές της την “Barclays Bank”, η οποία βρίσκεται στην Park Lane του Λονδίνου, δίπλα σχεδόν στο μυθικό ξενοδοχείο “The Dorchester”. Η Μάργκαρετ συνήθιζε να φοράει χοντρά χρυσά βραχιόλια στο δεξί της χέρι με τις λίρες να κρέμονται από την αλυσίδα. Η Θάτσερ άλλωστε λάτρευε τα ταγιέρ της Chanel, του Balenciaga, του Dior. Ξεφυλλίζοντας την βρετανική “Vogue” Απριλίου με το μοντέλο Έντι Κάμπελ μακιγιαρισμένη επίσης σε στυλ 70’s, ανακαλύπτω μια φωτό της Θάτσερ. Κομψότατη μέσα στο μπλε ελεκτρίκ φόρεμά της. Με μία από τις συνηθισμένες αγαπημένες της καρφίτσες πάνω στο φουστάνι η οποία έκανε «σετ» με το κολιέ, τα σκουλαρίκια και τα βραχιόλια της. Το περιοδικό είχε φωτογραφήσει τη Θάτσερ το 2008 για τις εσωτερικές του σελίδες. Η 82χρονη τότε Μάργκαρετ είχε δεχθεί να φωτογραφηθεί από τον μεγαλύτερο ίσως φωτογράφο μόδας της εποχής μας. Τον «πολύ» Μάριο Τεστίνο. Η Θάτσερ χαμογελούσε με φόντο την πόλη του Λονδίνου. Δεν μπορούσα να διακρίνω αν βρισκόταν στο σπίτι της στο Knightsbridge ή στη βεράντα κάποιου ξενοδοχείου.

Η ψυχρή κομψή Maggie και το εξώφυλλο Καραμανλή
Η Θάτσερ άφησε εποχή με τις πολιτικές επιλογές της. Ήταν σκληρή, αυταρχική με αναμφισβήτητο όμως χιούμορ. Διασκέδαζε αφάνταστα όταν οι παραγωγοί και σκηνοθέτες των ταινιών James Bond «είχαν πάντα μια θέση για αυτήν και τον σύζυγο Ντένις» δίπλα σε super stars πρωταγωνιστές.

Η Θάτσερ έκανε αυστηρές αλλά κομψότατες στιλιστικές επιλογές. Δεν γνωρίζω βέβαια τι σκεφτόταν… ο fashion icon Κωνσταντίνος Καραμανλής για τις ενδυματολογικές επιλογές της βρετανίδας Πρωθυπουργού. Ο Εθνάρχης είχε αφήσει εποχή με το ντύσιμό του. Θυμάμαι το εξώφυλλο με το κατάλευκο αψεγάδιαστο κοστούμι. Την εκπληκτική φωτογραφία από το παρελθόν σε black and white είχε δημοσιεύσει πριν λίγα μόλις χρόνια γνωστό ανδρικό περιοδικό (Status). Μέσα από ένα αφιέρωμα για τους ισχυρότερους άνδρες της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Άνδρες οι οποίοι έγραψαν ιστορία όχι μόνο για τις επαγγελματικές, προσωπικές αλλά και ενδυματολογικές τους επιλογές.

Ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ έφερε ως γνωστό στην επιφάνεια μικρές χαριτωμένες ιστορίες με ξένους ηγέτες οι οποίοι είχαν συναντηθεί μαζί της. Πληροφορούμαστε λοιπόν ότι ο Καραμανλής πριν επισκεφθεί την British prime minister στον αριθμό 10 της Downing Street έκανε shopping στα Simpsons και τα Burberry. Μμμ! Classic, σίγουρες επιλογές. Ίσως να είχε περάσει και από του Hermes. Είμαι σίγουρη ότι αν σήμερα ο Καραμανλής βρισκόταν στη ζωή, αν ήταν νέος και ωραίος θα επέλεγε κοστούμια Tom Ford , Gucci, Armani και χειροποίητα παπούτσια Berlutti. Στην ομώνυμη boutique του Knightsbridge, στην παράλληλο της Sloane Street πίσω από το “Harvey Nichols”.

Το δείπνο

Διαβάζω επίσης ότι ο Καραμανλής ένα από τα βράδια της παραμονής του στο Λονδίνο δείπνησε στην οικία της κ. Δ. Μακρή. Η κ. Δοξούλα Μακρή –αισθάνομαι την ανάγκη να σας ενημερώσω- ήταν η très chic γοητευτική σύζυγος του Τάκου Μακρή, ισχυρότατου Υπουργού στις πρώτες κυβερνήσεις Καραμανλή. Το σπίτι βρισκόταν σε μία από τις πλέον ακριβές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας. Εκεί είχαν φιλοξενηθεί ισχυρές προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Πολιτικοί, εστεμμένοι, jet setters και μεγαλοεφοπλιστές της παροικίας μας. Κάποιοι από αυτούς είχαν στενότατη σχέση με τον Καραμανλή. Το σπίτι αυτό πουλήθηκε τελικά από την Δοξούλα το 2002. Η Δοξούλα Μακρή πέθανε στην Αθήνα πριν μερικά χρόνια. Άφησε πίσω της δύο κόρες, την Μυρτώ και την Ιλεάνα.

Η Ιλεάνα και οι αδερφές Όλσεν
Η Ιλεάνα Μακρή είναι η ιδιοκτήτρια της boutique «Μαγεία» στο Κολωνάκι. Designer κοσμημάτων. Διεθνούς φήμης αφού οι δημιουργίες της βρίσκονται στο “Barneys” της Νέας Υόρκης, την “Colette” στο Παρίσι, το “Net-a-porter” στο Λονδίνο κ.α.

Η συνεργασία με τις διάσημες fashion designers, νεαρές billionaires αδερφές Όλσεν της σειράς “The Row” της έχει «χαρίσει» πολλά κολακευτικά δημοσιεύματα γύρω από τις επιχειρηματικές επιλογές της. Σε έντυπα όπως η “Vogue”, το “Vanity Fair”, το “Tatler”, το “Dazed”.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι κ η Μιμίκα Χανδακά υπογράφουν τη νέα κολεξιόν Zeus+Dione στην «Μαγεία»