Κατά τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας του, το Κέντρο Αλληλεγγύης του Solidarity Now στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν συνολικά 363 άτομα, προκειμένου να λάβουν δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας και νομική συμβουλευτική υποστήριξη. Το Κέντρο Αλληλεγγύης άνοιξε τις πόρτες του τον Ιανουάριο του 2014 προκειμένου να προσφέρει στήριξη στις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της πόλης που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014, καταγράφηκαν μεταξύ των επισκεπτών 197 Έλληνες πολίτες και 166 πολίτες ξένης υπηκοότητας, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επιπτώσεις της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει μια πολύ σημαντική μερίδα κατοίκων της χώρας. Το Κέντρο ιδρύθηκε από το Solidarity Now, ενώ τόσο η φιλοσοφία, όσο και η επιχειρησιακή λειτουργία του ευθυγραμμίζονται άμεσα με τον κεντρικό σκοπό του δικτύου να υλοποιεί δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, παρέχοντας άμεση στήριξη στους πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κατάστασης που έχει επέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
«Η έως τώρα πορεία του πρώτου Κέντρου Αλληλεγγύης του Solidarity Now στη Θεσσαλονίκη μάς εμψυχώνει, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και να προσφέρουμε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της χώρας. Από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του, αγκάλιασε όλους όσοι χρειάζονται στήριξη, προάγοντας τα δικαιώματά τους και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους» δήλωσε η κυρία Εύη Παπαθεοδώρου, Διευθύντρια του Κέντρου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πολιτών που ζητούν τη βοήθεια του Κέντρου Αλληλεγγύης αυξάνεται με σταθερό ρυθμό κάθε μήνα.
Δωρεάν ιατρική φροντίδα
Σε στενή συνεργασία με δύο ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις ΑΡΣΙΣ (www.arsis.gr) και PRAKSIS (www.praksis.gr), το Κέντρο προσφέρει δωρεάν νομικές και ιατρικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου, 171 άτομα, αποκλεισμένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έλαβαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας μέσω του ιατρικού τμήματος. Οι εν λόγω πολίτες, στο σύνολό τους ανασφάλιστοι, έλαβαν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τους επαγγελματίες ιατρούς της ΜΚΟ PRAKSIS, οι οποίοι καλύπτουν τις ακόλουθες ιατρικές ειδικότητες: γενική ιατρική, δερματολογία, ωτορινολαρυγγολογία και ψυχιατρική.
Σημειώνεται πως μεταξύ των επισκεπτών του Κέντρου Αλληλεγγύης, συμπεριλαμβάνονται άτομα που διαγνώσθηκαν με ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα υγείας και χρήζουν συστηματικής και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον (π.χ. νεοδιαγνωσθέντες με κάποια μορφή καρκίνου). Με την άμεση συμβολή του Κέντρου, οι εν λόγω ασθενείς εντάχθηκαν άμεσα σε κάποιο πρόγραμμα θεραπείας και συστηματικής ιατρικής παρακολούθησης.
Δωρεάν παροχή νομικής υποστήριξης
Αντίστοιχα, 196 άτομα αναζήτησαν νομική συμβουλευτική υποστήριξη από τη νομική υπηρεσία που λειτουργεί στο Κέντρο. Οι συνεργάτες της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ ανέλαβαν συνολικά 268 νομικές υποθέσεις. Η πλειοψηφία των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου, αφορούσε ζητήματα αλλοδαπού δικαίου (20%), καθώς και κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας (19%), ενώ η ζήτηση για παροχή νομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών για ζητήματα ασφαλιστικά, ποινικού δικαίου, καθώς και ρύθμισης χρεών από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα ήταν ιδιαιτέρως υψηλή.
Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι ξεκινούν από την αδυναμία αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και της εξυπηρέτησης από τις δημόσιες υπηρεσίες μέχρι και την καθεαυτή αδυναμία πρόσβασης στη δικαιοσύνη λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η συμβολή της νομικής υπηρεσίας συνίσταται στην καθοδήγηση του πολίτη και την ενημέρωσή του σχετικά με τα δικαιώματά του, καθώς και την δικαστική του εκπροσώπηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι και μετανάστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες κατά τις συναλλαγές τους με τη διοίκηση και τα τραπεζικά ιδρύματα, ιδίως αυτοί που λόγω της ανεργίας έχουν εκπέσει της νομιμότητας και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για την ανανέωση της άδειάς τους.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί το πρώτο τέτοιου είδους Κέντρο του Solidarity Now στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή Βαλαωρίτου, Λέοντος Σοφού 26 και Εγνατία, 1ος όροφος και λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα-Παρασκευή, 09.00 –17.00, ενώ παρέχει υποστήριξη κατόπιν ραντεβού. Ήδη από τον Απρίλιο, λειτουργεί το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης στην Αθήνα (στην πλατεία Βικτωρίας). Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό του Solidarity Now, μέσα στους προσεχείς μήνες, προγραμματίζονται τα εγκαίνια του τρίτου κατά σειρά Κέντρου, εντός του Δήμου Αθηναίων.


Λίγα λόγια για το Solidarity Now

Πρόκειται για ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων στην Ελλάδα, το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 με πρωτοβουλία του Open Society Foundations, που συνεργάζονται για να βοηθήσουν αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Το Solidarity Now υποστηρίζει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δημιουργεί Κέντρα Αλληλεγγύης, δηλαδή χώρους στους οποίους μπορούν να συγκεντρώνονται όσοι πλήττονται από την κρίση και να βρίσκουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.

Μέχρι σήμερα, το δίκτυο έχει ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα παροχής θέρμανσης, στο πλαίσιο του οποίου διέθεσε 700.000 ευρώ (1 εκατ. δολάρια) στην παροχή πετρελαίου θέρμανσης σε διάφορα ιδρύματα της Ελλάδας όπως σχολεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, αθλητικά κέντρα και γηροκομεία. Το εν λόγω πρόγραμμα κοινή προσπάθεια του Solidarity Now και διαφόρων ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και πολλών δήμων σε ολόκληρη την Ελλάδα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, η Στυλίδα και το Πέραμα.

Ακόμα, στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ένα κοινωνικό πρόγραμμα διάθεσης τροφίμων σε συνεργασία με το δήμο και την εταιρεία «Μαρινόπουλος» για την περίοδο Νοεμβρίου 2013 – Απριλίου 2014, ενώ έχει επίσης προσφέρει υποστήριξη μέσω του προγράμματος παροχής θέρμανσης.