«Η οικονομία βρίσκεται στο όριο. Τα ταμεία αδειάζουν και αν συνεχίσετε έτσι σε λίγο καιρό οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν ούτε το… κινητό τους». Με αυτά τα λόγια τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καλωσόρισαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Ευκλείδη Τσακαλώτο και τρεις συμβούλους τους που τους συνόδευαν στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εν όψει της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Το πρώτο ερώτημα που ετέθη από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν: «Αν καταγγελθεί το μνημόνιο, πόσο θα αντέξει το Δημόσιο να πληρώνει;». Και η απάντηση ήταν: «Δεν καταλαβαίνετε ότι την επομένη θα γίνει πανζουρλισμός, κανένας δεν θα πληρώνει τίποτε, αυτόματα θα στερέψουν οι τράπεζες;».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα έσοδα του κράτους, μετά το πρώτο τρίμηνο που παρουσίασαν μικρή αυξητική τάση, μειώθηκαν κατά 13% τον Απρίλιο και κατέρρευσαν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου παρουσιάζοντας μείωση 17,5% στις εισπράξεις από ΦΠΑ και 20% στο σύνολο. Υπό αυτές τις συνθήκες το Δημόσιο αντέχει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις ως το τέλος Ιουνίου.


Τα έσοδα του κράτους καταρρέουν
Οπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, «το Δημόσιο εισπράττει μόνο τα έσοδα που παρακρατούνται στην πηγή – Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, ειδικοί φόροι στα καύσιμα, τσιγάρα και ποτά – και τους φόρους από τις λίγες συναλλαγές που γίνονται στην αγορά των αυτοκινήτων και στην κτηματαγορά».
«Ο κόσμος δεν πληρώνει άλλες οφειλές από τακτικούς ή έκτακτους φόρους, πολλοί καθυστερούν την πληρωμή ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεων. Εχει δημιουργηθεί κλίμα στον κόσμο και περιμένει την καταγγελία του μνημονίου».
Ο κ. Λαφαζάνης επανήλθε λέγοντας ότι θα καταγγελθεί το μνημόνιο και θα αλλάξει το κλίμα. Στη συζήτηση παρενέβη ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είπε «έχετε δίκιο» και έθεσε το ερώτημα αν το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σενάρια – αν έχει «plan B» – για το πώς θα κινηθεί και θα λειτουργήσει το Δημόσιο στην περίπτωση καταγγελίας του μνημονίου, αν «παγώσουν» οι δόσεις της βοήθειας με απόφαση είτε της Ελλάδας είτε της τρόικας.
Δεν υπάρχει «plan B»
Κατά τις πληροφορίες η απάντηση ήταν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επεξεργαστεί τέτοια σενάρια – τουλάχιστον σε υπηρεσιακό επίπεδο – αλλά το Γενικό Λογιστήριο είχε έτοιμους πίνακες τους οποίους παρέδωσε στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Για το δανειακό πρόγραμμα και τις ανάγκες του κράτους ως προς την εξυπηρέτηση τόκων και ομολόγων που λήγουν ως το 2020.
2. Προβολή για την εξέλιξη των εσόδων και των δαπανών του κράτους ως το τέλος του έτους υπό κανονικές συνθήκες, που περιορίζουν το έλλειμμα στο 6% περίπου του ΑΕΠ.
3. Προβολή για την εξέλιξη εσόδων υπό ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που φαίνεται να δημιουργούνται προεκλογικά. Σ’ αυτή την περίπτωση το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι το 10% του ΑΕΠ, ενώ από τον Ιούλιο κιόλας θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πληρωμών από το κράτος.
Οι πίνακες αυτοί παραδόθηκαν στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ανάλυσή τους στη δίωρη συνάντηση που έγινε στο κτίριο του ΓΛΚ στην οδό Πανεπιστημίου, η συζήτηση κύλησε σε ήπιους τόνους.
Αλλωστε αυτή η στροφή αποτυπώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Γιάννη Δραγασάκη και του κ. Γιώργου Σταθάκη, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τη ρητορική άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (όπως του κ. Λαφαζάνη, ο οποίος επιμένει στο δικό του καταγγελτικό ρεύμα).
Ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας το 1989 στην οικουμενική κυβέρνηση, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο με τον οποίο διατηρεί στενή σχέση από την εποχή που ήταν και οι δύο μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Ο κ. Προβόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, αναφέρθηκε στην «κοιλιά» των εσόδων που πήγαιναν καλά ως τον Μάρτιο αλλά κατέρρευσαν τον Απρίλιο εν όψει των εκλογών.
Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τα επίπεδα ρευστότητας της οικονομίας που συρρικνώνονται μέρα με τη μέρα, ενώ υπάρχει αγωνία για την αντοχή των τραπεζών στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες.
Αλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος, καθηγητής κ. Γιάννης Μηλιός αλλά και ο κ. Τσακαλώτος, ενημερώθηκαν για τεχνικά θέματα που αφορούν τις τράπεζες και τη χρηματοδότησή τους μέσω του ELA, του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας που τις κρατάει ζωντανές.

Το σενάριο της αναδιαπραγμάτευσης
Η τρόικα αναμένεται να ακολουθήσει σκληρή γραμμή σε πολιτικό επίπεδο. Ηδη ανακοίνωσε δημόσια ότι δεν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου και ώσπου να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ωστόσο στο παρασκήνιο έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας προσπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης διεμήνυσε στην Αθήνα ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου υπό τρεις όρους:
1. Τη χρονική μετατόπιση όλων των υποχρεώσεων της Ελλάδας και της εκπλήρωσης των στόχων για έναν χρόνο.
2. Την καταβολή του συνόλου της δανειακής βοήθειας (14,1 δισ. ευρώ) ως τον Σεπτέμβριο ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ρευστότητα στην οικονομία.
3. Το νέο πρόγραμμα θα δίνει έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και θα «παγώνει» κάθε μέτρο αύξησης της φορολογίας και της περικοπής μισθών και συντάξεων.

ΤΑ ΜΠΡΟΣ – ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ



Συζητήσεις και απορίες προκάλεσαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε βασικά οικονομικά ζητήματα. Οι θεατές και οι ακροατές των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών εκπομπών αντίστοιχα άκουγαν καθημερινά διαφορετικές και ενίοτε αντικρουόμενες θέσεις για ζητήματα όπως η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η μονομερής καταγγελία ή η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Η αρχική αντίδραση της Κουμουνδούρου ήταν ότι επρόκειτο για προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο η πολυφωνία συνεχίστηκε και εντάθηκε αναγκάζοντας το κόμμα να λάβει τα μέτρα του. Ηδη από την περασμένη Πέμπτη άρχισαν συσκέψεις για την οργάνωση των θέσεων που θα προβάλλονται για οικονομικά ζητήματα ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αλέξης Τσίπρας

«Δεν πρόκειται να επιστρέψω τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα σεβαστούμε τη λαϊκή εντολή. Θα προτείνουμε κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας με στόχο να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση για να ακυρώσουμε το μνημόνιο»
(προεκλογική ομιλία,
Λαμία, 29 Απριλίου 2012)

Π. Λαφαζάνης

«Εμείς μιλάμε για αριστερή έξοδο από το ευρώ, σε συνολική σύγκρουση με την ΕΕ και τον ολοκληρωτισμό της, από μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση»
(άρθρο, «Η “δικτατορία” του ευρώ!»,
iskra.gr, 6 Ιανουαρίου 2012)

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αλέξης Τσίπρας

«Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και άκυρες τις δεσμευτικές εντολές των κκ. Σαμαρά, Βενιζέλου προς Ευρώπη και ΔΝΤ»
(δήλωση 8 Μαΐου 2012
)

Π. Λαφαζάνης

«Το μνημόνιο θα ακυρωθεί, είναι θηλιά στον λαιμό του λαού»
(ΒΗΜΑ FΜ 11 Μαΐου 2012)

Ρένα Δούρου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έκανε λόγο για μονομερή αντιμετώπιση του μνημονίου»
(ΒΗΜΑ FΜ 11 Μαΐου 2012)

Γ. Δραγασάκης

«Πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν μιλάμε για μονομερείς ενέργειες. Αντιθέτως, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια δομική αλληλεξάρτηση στην ΕΕ και γι’ αυτό δεν μιλούμε για μονομερείς ενέργειες, αλλά για επαναδιαπραγμάτευση των πάντων, εκτός και αν υποχρεωθούμε σε μονομερείς ενέργειες»
(«Βήμα της Κυριακής» 13 Μαΐου 2012)

Αλέξης Τσίπρας

«Εμείς έχουμε σαφή στόχο την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, αλλά χωρίς τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας. Δεν μπορώ εγώ να εγγυηθώ ότι η ευρωζώνη θα είναι πάντα ενωμένη»
(Συνέντευξη στο ΑΠΕ 14 Μαΐου 2012)

Α. Θεοπεφτάτου

«Τι θα πάθουμε δηλαδή; Τι θα πάθουμε αν πληρώνουμε με δραχμές;»
(ΒΗΜΑ FM 14 Μαΐου 2012)

Αλέξης Τσίπρας

«Το μνημόνιο δεν καταγγέλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλθηκε από τον ελληνικό λαό με την απόφασή του. Αν θέλετε, ακυρώθηκε από την εφαρμογή του»
(πρακτικά σύσκεψης πολιτικών
αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 15 Μαΐου 2012)

Γ. Σταθάκης

«Σήμερα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για μια σοβαρή αλλαγή των όρων του μνημονίου, αναφορικά με το σκέλος που μας ενδιαφέρει στην Ελλάδα, την άσκηση εσωτερικής πολιτικής»
(ΝΕΤ FM 15 Μαΐου 2012)

Γιάννης Μηλιός

«Σε έναν αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων θα μπορούσε να φορολογηθεί ο τζίρος τους κατά 1%»
(δελτίο Mega,
16 Μαΐου 2012)

Μ. Γλέζος

«Το αν θα είμαστε εντός ή εκτός ευρώ δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για μας. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα είμαστε ή όχι στο ευρώ»
(Αnt1 16 Μαΐου 2012)

Π. Λαφαζάνης

«Αυτό που εμείς θα κάνουμε, κατ’ αρχάς ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια. Ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο. Παράλληλα, θα συνοδευτεί και από μια προσπάθεια διεκδίκησης, που θα τη θέσουμε εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης συνολικά του χρέους, σε μια λογική που θα επιδιώξουμε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του»
(ΒΗΜΑ FM 18 Μαΐου 2012)

Ρένα Δούρου

«Δεν είμαστε και παλαβοί να πιστεύουμε ότι μια χώρα που είναι εκτός αγορών μπορεί να υπάρχει και χωρίς δάνειο»
(Σκάι τηλεόραση 18 Μαΐου 2012)

ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΑΝ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗΚΑΝ

Δ. Στρατούλης

«Εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και θα τις χρησιμοποιήσουμε για την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας»
(ΒΗΜΑ FΜ 7 Μαϊου 2012)

Διευκρίνιση

«Οταν λέμε να αξιοποιηθούν τα χρήματα των τραπεζών για ανάπτυξη, εννοούμε για τη χρηματοδότηση δημόσιων, κοινωνικών και ιδιωτικών επενδύσεων για να υπάρχει παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα μας»
7 Μαΐου 2012

Μ. Γλέζος

«Εθελοντικό δάνειο ως προς τα φτωχά στρώματα και υποχρεωτικό δάνειο ως προς τους υψηλοεισοδηματίες, πάνω από 20.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο, μπορεί εκεί υποχρεωτικά να του πούμε να δίνει κάθε μήνα 100 ευρώ»
12 Μαΐου 2012

Διευκρίνιση

«Η πρόταση του Μ. Γλέζου για έναν εσωτερικό δανεισμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, υποχρεωτική για τα υψηλά εισοδήματα και προαιρετική για τους οικονομικά αδύνατους, αποτελεί ένα μόνο μέτρο, σε αντικατάσταση των χαρατσιών και των άλλων δυσβάστακτων αντικοινωνικών μέτρων, ενταγμένο σε μια δέσμη μέτρων κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης»
12 Μαΐου 2012

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ