«Δημοψήφισμα για το μνημόνιο» χαρακτήρισε τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα ότι το δίλημμα είναι «μνημονιακή συγκυβέρνηση ή κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας, με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ».
Από τη Λάρισα, όπου μίλησε το βράδυ της Τρίτης (1.5.012) ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί «στην ιδρυτική πράξη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας της Αριστεράς, με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ», με κεντρικούς άξονες-δεσμεύσεις την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, την ακύρωση του Μνημονίου και την «ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αποτελούν την «ομόρρυθμη εταιρεία του μνημονίου» και είναι τα κόμματα που στηρίζουν οι δανειστές και η κυρία Μέρκελ, όπως είπε. Συνδύασε την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με τον στόχο να μην συγκεντρώσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , αθροιστικά, ούτε ποσοστό 51% ούτε 151 έδρες.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ρεαλισμό των προτάσεών του ΣΥΡΙΖΑ- Κοινωνικό Ενωτικό Μέτωπο και, ανταπαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, υπογράμμισε: «Εμείς εγγυόμαστε και τους μισθούς και τις συντάξεις του ελληνικού λαού στο ακέραιο».

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι την επομένη των εκλογών, «η νέα κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας θα κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και όλον τον κρατικό μηχανισμό για να υψώσει αμέσως ασπίδα προστασίας στην κοινωνία. Θα εφαρμόσουμε μέτρα αναδιανομής του εισοδήματος και του πλούτου άμεσης απόδοσης, που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα».
Αντιθέτως, όπως είπε, η μετεκλογική μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι η «καθαρή εντολή των δανειστών και της διαπλοκής».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με δεδομένο ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουν συνυπογράψει το μνημόνιο, περικοπές μισθών, συντάξεων, προτεραιότητα των δανειστών στις πληρωμές, «η πολιτική διαμάχη τους είναι εικονική. Άδεια από προγραμματικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Αφορά τους ρόλους του καθενός στην υλοποίηση του κοινού πολιτικού προγράμματός τους. Του Μνημονίου».

Απευθύνθηκε σε όσους δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε ακόμα αναποφάσιστοι – και το σεβόμαστε απολύτως. Δεν είστε, όμως, ούτε λωτοφάγοι ούτε αυτόχειρες, όπως σας θέλουν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς». Προέτρεψε να μην «σκορπίσουν» την ψήφο «εδώ κι εκεί, σε αντιμνημονιακές σημαίες ευκαιρίας ή στο εκκολαπτόμενο αυγό του φιδιού – τη Χρυσή Αυγή. Δεν τιμωρείτε έτσι αυτούς που έχουν φέρει το λαό και τον τόπο στο σημερινό χάλι. Αντίθετα, τους διευκολύνετε». Για να συμπληρώσει:

«Αυτό θέλουν. Να σπαταλήσετε τη δύναμη που κρατάτε στα χέρια σας. Μην το κάνετε. Ενισχύστε την προοπτική εξουσίας της Αριστεράς. Ενισχύστε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο».
Επανέλαβε ότι «δεν θα επιστρέψουμε τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει κυβέρνηση στη χώρα». Έδωσε έμφαση στη διατύπωση της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ ότι για πρώτη φορά η δυνατότητα κυβέρνησης αριστερής συνεργασίας «είναι τόσο κοντά» για να τονίσει παράλληλα ότι η λαϊκή ψήφος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει λάβει τη διερευνητική εντολή, θα ασκήσει πίεση στις άλλες αριστερές δυνάμεις.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «(…)Με την ψήφο σας στο ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρετε κοντά και τις πολιτικές ηγεσίες της Αριστεράς την επομένη των εκλογών.Αν πείτε το μεγάλο ναι στην ενότητα και την ανατροπή τότε κανείς δε θα επιμείνει στο μικρό του όχι.Θα τους υποχρεώσετε να σας ακούσουν.Να σεβαστούν την εντολή σας.
Γιατί ο λαός έχει πια συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη συγκεκριμένη, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη από τη Δευτέρα εναλλακτική πρόταση στο Μνημόνιο. Ότι ή Μνημόνιο ή Αριστερά».

Ο κ. Τσίπρας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, στις 19.30,στην πλατεία
Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.