Έρευνα για τις νέες πρακτικές και χρεώσεις που αφορούν τις αποσκευές των ταξιδιωτών και πρόκειται σύντομα να εφαρμόσει η αεροπορική εταιρεία Ryanair ξεκίνησαν οι αρμόδιες για τον ανταγωνισμό αρχές της Ιταλίας.

Από το Νοέμβριο, συγκεκριμένα, η κορυφαία σε επιβατική κίνηση αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης θα επιβάλει στις πτήσεις της στην Ιταλία επίναυλο «προτεραιότητας επιβίβασης» ύψους 6 ευρώ σε όσους ταξιδιώτες επιθυμούν να πάρουν μαζί τους δύο χειραποσκευές στο θάλαμο επιβατών.

Όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα 6 ευρώ, μπορούν να πάρουν στο θάλαμο επιβατών μία αποσκευή συγκεκριμένων διαστάσεων (και βάρους έως 10 κιλών), ώστε να χωρά κάτω από το μπροστινό κάθισμα και θα πρέπει να δώσουν τη δεύτερη τσάντα στο cargo του αεροπλάνου αφού χρεωθούν με 8 ευρώ.

«Οι χειραποσκευές αποτελούν βασικό στοιχείο των αερομεταφορών και το κόστος μεταφοράς τους πρέπει να περιλαμβάνεται στην αρχική τιμή του εισιτηρίου», εκτιμά η ιταλική αντιμονοπωλιακή αρχή.

«Θα συνεργαστούμε με την ιταλική αρχή. Όλοι οι πελάτες της Ryanair έχουν τη δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς μιας χειραποσκευής στο θάλαμο επιβατών. Αλλά κανείς πελάτης δεν έχει το δικαίωμα να μεταφέρει όσες τσάντες θέλει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής εταιρείας Κένι Τζέικομπς.

Ο επίναυλος «προτεραιότητας επιβίβασης» ισχύει για τη Ryanair στη Βρετανία, όπου οι επιβάτες επιτρέπεται να πάρουν μαζί τους στο αεροπλάνο δύο χειραποσκευές, αρκεί να πληρώσουν 5 στερλίνες. Αν δεν θέλουν να πληρώσουν το ποσό αυτό, η δεύτερη τσάντα κρατείται στο αεροδρόμιο δίχως, όμως να χρεώνεται ως ελεγχθείσα αποσκευή.

Η έρευνα των ιταλικών αρχών για την απόφαση της Ryanair διενεργείται έπειτα από προσφυγές που έκαναν σ’ αυτές ενώσεις καταναλωτών, που υποστηρίζουν ότι οι εμπορικές πρακτικές της εταιρείας είναι άδικες, ότι πρόκειται με πρόσθετα κόστη που δεν επιτρέπουν στον καταναλωτή να κάνει πραγματικές συγκρίσεις με τις χρεώσεις άλλων αερομεταφορέων.

Όπως μεταδίδει το BBC, τον περασμένο Αύγουστο η Ryanair είχε εξηγήσει ότι σκοπός της με τη χρέωση της δεύτερης χειραποσκευής δεν είναι να βγάλει χρήματα, αλλά «να βελτιώσει την ακρίβεια των πτήσεων και να μειώσει τις καθυστερήσεις στις πύλες επιβίβασης».

Ωστόσο, έρευνα της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων IdeaWorks, έδειξε ότι το τελευταίο 12μηνο η Ryanair κέρδισε 1,7 δισ. στερλίνες (1,9 δισ. ευρώ) από επίναυλους στις αποσκευές και για επιλεγμένες αεροπορικές θέσεις. «Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο από τα κέρδη της εταιρείας προέρχονται από ‘δευτερεύοντα έσοδα’, όπως λέγονται», σημειώνει το BBC.