Ωθηση στα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας έδωσαν το καθολικό κλείσιμο των πυλών και η είσοδος από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, κατά τον Ιούλιο, μήνας που σηματοδότησε τις δυο παραπάνω εξελίξεις, τα έσοδα του Ομίλου εμφάνισαν άνοδο σε ποσοστό 12,12%.

Παράλληλα, παρατηρείται διαρκής μείωση του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής. Σύμφωνα με εν εξελίξει έρευνα, το ποσοστό της εισιτηριοδιαφυγής σε λεωφορεία και τρόλεϊ συρρικνώθηκε στο 14%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβίβαση μόνο από την μπροστινή πόρτα αν και δεν ήταν στα αρχικά πλάνα του ΟΑΣΑ, καθώς προσέκρουε και στην αντίδραση των ίδιων των οδηγών, τελικά «επιβλήθηκε» για την καλύτερη εφαρμογή του νέου συστήματος συλλογής κομίστρου.
Περισσότερες από 1,18 εκατ. οι προσωποποιημένες και απρόσωπες κάρτες
Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περισσότερες από 800.000 προσωποποιημένες κάρτες ATH.ENA Card και 385.000 ανώνυμες κάρτες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των επιβατών που μετακινούνται με κάρτα σε πάνω από 1,18 εκατ. Από τις προσωποποιημένες κάρτες, οι εγκεκριμένες κάρτες για το μηνιαίο δικαίωμα της ανεργίας (μηδενικό κόμιστρο) έχουν ξεπεράσει τις 210.000 και οι αντίστοιχες για το δικαίωμα των ΑμεΑ τις 35.000.
Τέλος το «χάρτινο» ηλεκτρονικό εισιτήριο με μειωμένο κόμιστρο από 1η Οκτωβρίου
Από την 1η Οκτωβρίου 2018, τα δικαιώματα μετακίνησης με μειωμένο κόμιστρο θα παρέχονται αποκλειστικά σε κατόχους προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών. Μέτρο που ισχύει ήδη για τους δικαιούχους ελεύθερης μετακίνησης. Καταργείται δηλαδή το μειωμένου τύπου κόμιστρο σε μορφή χάρτινου ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket).
Οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου, δηλαδή άτομα άνω των 65 και κάτω των 18 ετών, φοιτητές, σπουδαστές, πολύτεκνοι, κ.ά., θα πρέπει να το πράξουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Οι φοιτητές που διαθέτουν ήδη προσωποποιημένη κάρτα μπορούν να φορτίζουν κανονικά όλους τους τύπους μειωμένου κομίστρου με τους υφιστάμενους τρόπους:
Α. Μέσω κινητού τηλεφώνου με τεχνολογία NFC
Β. Στα Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Εισιτηρίων
Γ. Στα εκδοτήρια