Ιανουάριος: ο μήνας για αποφάσεις ζωής, νέα ξεκινήματα και δυναμικά ξεκαθαρίσματα. Τόσο στη ζωή όσο και στην TV. Με το που αρχίζει ο χρόνος τα κανάλια νιώθουν ότι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση που η σεζόν που αρχίζει παραδοσιακά από τον Οκτώβριο δεν πήγε τόσο καλά όσο εύχονταν ή… προσεύχονταν. Ποιοι είναι λοιπόν οι κρυμμένοι άσοι που οι σταθμοί περίμεναν να ρίξουν στην τηλεοπτική τσόχα στις αρχές Ιανουαρίου; Ποιοι κρατούν τους μπαλαντέρ και ποιοι απλώς ευελπιστούν να συνεχίσουν τη ρέντα με την οποία αποχαιρέτησαν το 2007;


* Οι κινήσεις του Mega


Με σταθερή την κυριαρχία του στον τομέα της ενημέρωσης – τόσο στο δελτίο ειδήσεων όσο και στις ενημερωτικές εκπομπές – το Mega για τη νέα χρονιά που διανύουμε θα περιοριστεί σε διορθωτικές κινήσεις στον τομέα της ψυχαγωγίας. Η αρχή θα γίνει με την πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή «Ομορφος κόσμος το πρωί» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, η οποία αν και την περασμένη σεζόν κατακτούσε την κορυφή της τηλεθέασης, εφέτος με δυσκολία βρίσκεται στη δεύτερη, ενίοτε και στην τρίτη θέση. Οι πληροφορίες αναφέρουν κάποιες αλλαγές στα πρόσωπα και ενδυνάμωση του σκελετού και της θεματολογίας της εκπομπής, αν και όλα θα κριθούν από τη διαμόρφωση του τοπίου στις πρωινές εκπομπές μετά την αποχώρηση της κυρίας Ελένης Μενεγάκη – λόγω τοκετού -, η οποία έχει κατακτήσει με άνεση την πρώτη θέση.


Στην απογευματινή ζώνη η καθημερινή σειρά «Μαρία η άσχημη» συνεχίζει τη σαρωτική πορεία της στον πίνακα της AGB ενώ μόλις πριν από μία εβδομάδα έκανε πρεμιέρα η νέα σειρά «Μια στιγμή, δύο ζωές» που θα αποτελέσει το νέο δυνατό χαρτί του καναλιού στις 18.30 καθημερινά. Στο prime time τα πράγματα σίγουρα δεν ήλθαν όπως θα τα ήθελε ο διευθυντής προγράμματος κ. Πέτρος Μπούτος, καθώς η μεγάλη επιτυχία που σημειώνει το «Αλ Τσαντίρι νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο (Alpha) έχει φέρει το Mega στη δεύτερη θέση, αν και ο μέσος όρος τηλεθέασης των σειρών του είναι μεγαλύτερος από τους αντίστοιχους του ΑΝΤ1 και του Alpha. Ηδη κόπηκαν οι αδύναμοι «31 δρόμοι», απογοητευτική ήταν η πορεία του ριάλιτι «Extra Large» ενώ μέτρια κινήθηκαν και αρκετά σίριαλ, μεταξύ των οποίων «Ενας μήνας και κάτι», «Μπαμπά, μην τρέχεις», ενώ το άνοιγμα του πολυαναμενόμενου «Εισοδηματία» με μόλις 33% δεν ικανοποίησε. Από εδώ και στο εξής λοιπόν αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα οι σειρές που δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης ενώ αργά και μεθοδικά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι νέες, όπως τα «Μαύρα μεσάνυχτα» και το «Μάντεψε ποιος», που συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους στο δεύτερο μισό της σεζόν. Για δεύτερη χρονιά θα προβληθεί το «So you think you can dance» με τη Βίκυ Καγιά στην παρουσίαση.


* Σε δύσκολη θέση ο ΑΝΤ1


Η κακή πορεία στον ψυχαγωγικό τομέα συνεχίζεται για μία ακόμη σεζόν για το κανάλι του Αμαρουσίου το οποίο, παρά τους υψηλούς του στόχους, προσγειώθηκε ανώμαλα. Ακόμη και τα σίγουρα χαρτιά των προηγούμενων ετών, π.χ. ο Χάρης Ρώμας, δεν πέτυχαν τα προσδοκώμενα, ενώ οι περισσότερες σειρές κινούνται κάτω του μετρίου. Η φιλόδοξη και πολυδάπανη παραγωγή του «Γιούγκερμαν» δεν κατάφερε να συγκινήσει ούτε να ενθουσιάσει, ενώ η προσφιλής συνταγή του καναλιού με σειρές οικογενειακού και μικροαστικού περιεχομένου απέτυχε παταγωδώς. Με σκαμπανεβάσματα στον πίνακα τηλεθέασης εξάλλου πορεύεται και ο «Πρωινός καφές», με την Ελεονώρα Μελέτη να μην αποτελεί το ιδανικό πρόσωπο που θα καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα τηλεθέασης που αντιμετωπίζει η εκπομπή, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί η αντικαταστάτριά της. Η καθημερινή σειρά του καναλιού «Ερωτας» βρίσκεται πλέον σταθερά στη δεύτερη θέση, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης απέναντι στη «Μαρία την άσχημη».


Ο κ. Γιάννης Λάτσιος προς το παρόν δεν σκοπεύει να κάνει μεγάλες αλλαγές. Μετά την περίοδο των επαναλήψεων οι σειρές θα επανακάμψουν με νέα επεισόδια, θα πραγματοποιηθούν διορθωτικές κινήσεις στις ώρες και ημέρες προβολών ενώ ήδη στο πρόγραμμα του σταθμού εντάσσονται ξένες σειρές («Προξενήτρα», «Prison break» κ.ά.) και παιχνίδια όπως το «Ελλάδα, έχεις ταλέντο» για δεύτερη σεζόν και το «Είστε πιο έξυπνος από έναν δεκάχρονο;».


* Ξανανοίγει το «Τσαντίρι»


Οσοι βιάστηκαν να χαρούν με τη σκέψη ότι ο Λάκης Λαζόπουλος θα βάλει λουκέτο στο «Τσαντίρι» του όσο βρισκόταν στην κορυφή της τηλεθέασης και της προτίμησης του κόσμου, θα αναγκαστούν να υποστούν το καυστικό χιούμορ του και κατά τη συνέχεια της σεζόν. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Ζαχόπουλου έχουν κάνει τους θαυμαστές του δημοφιλούς κωμικού να αδημονούν για τα σχόλιά του και όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του καναλιού, η επικαιρότητα θα τον κάνει να επιστρέψει στο «Αλ Τσαντίρι νιουζ» το συντομότερο δυνατόν. Πιθανότερη πρεμιέρα είναι η 22α Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη.


Μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει μάλλον και η πολυαναμενόμενη – μετά την παραίτηση της κυρίας Μάρας Ζαχαρέα – πρεμιέρα της κυρίας Ελλης Στάη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Η ίδια θα διατηρήσει και την εκπομπή της «Persona grata», η οποία ωστόσο σημειώνει πολύ χαμηλά νούμερα τηλεθέασης.


Ρισκάροντας να… γεννήσει στο στούντιο εν ώρα εκπομπής, η Ελένη Μενεγάκη δήλωσε στους συνεργάτες της ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει τον πρώτο σε τηλεθέαση «Καφέ». Ενώ όταν αναχωρήσει για το μαιευτήριο τη σκυτάλη θα πάρουν οι Μπέτυ Μαγγίρα, Ναταλία Γερμανού και το δίδυμο Φώτης Σεργουλόπουλος – Μαρία Μπακοδήμου, παρουσιάζοντας τον «Καφέ χωρίς την Ελένη» από μία εβδομάδα έκαστος.


Η ελληνική κομεντί «Amore mio» έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα ενώ προστίθεται και η δραματική σειρά «Η εξαφάνιση» με πρωταγωνιστές τη Ναταλία Δραγούμη, τον Σταύρο Ζαλμά και τον Νίκο Σεργιανόπουλο. Βασισμένη στη στήλη της free press εφημερίδας «Athens Voice» «Σε είδα» (Αθηναίοι/ες στέλνουν σύντομα μηνύματα σε κάποιους που ξεχώρισαν στο μετρό, στο λεωφορείο, σε ένα πάρτι, σε μια πλατεία αλλά δεν είχαν το θάρρος να τους πλησιάσουν) θα είναι η ομώνυμη σειρά που αρχίζει οσονούπω με φρέσκα πρόσωπα στο καστ. Το κανάλι έχει επιλέξει στην απογευματινή του ζώνη τη μεταγλωττισμένη σειρά «Πεντάμορφη».


Αέρας «Παρά πέντε» θα πνέει στο τάλεντ σόου «Baby Dance», καθώς η αλλοτινή «Αμαλία» Ζέτα Μακρυπούλια θα τελεί χρέη παρουσιάστριας και στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχει εκτός από τη χορογράφο Γκαλίνα Βελίκοβα και τη Νόνη Δούνια και ο Αργύρης Αγγέλου, ο «Φώτης» της επιτυχημένης σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη. Λιλιπούτειοι χορευτές θα διαγωνίζονται σε όλα τα είδη της ορχηστικής τέχνης και δεν αποκλείεται να δούμε την εκπομπή «απέναντι» από το τάλεντ σόου χορού ενηλίκων του Mega «So you think you can dance». Στα σκαριά βρίσκεται και το νέο ριάλιτι «Show sexy» με… στρατιές Ελληνίδων που έχουν βαλθεί να αποδείξουν τη σεξουαλικότητά τους στο πανελλήνιο να έχουν σπάσει τα τηλέφωνα δηλώνοντας συμμετοχή.


* Alter και Star


Το συμβόλαιο του κ. Νίκου Χατζηνικολάου μπορεί να λήγει το καλοκαίρι και τα σενάρια να έχουν αρχίσει να φουντώνουν για πιθανή αποχώρησή του, οι υπεύθυνοι του καναλιού πάντως δηλώνουν άκρως ικανοποιημένοι και πρόθυμοι να το ανανεώσουν, για να συνεχίσει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου αλλά και την εκπομπή του. Καλύτερα νούμερα από πέρυσι σημείωσαν η Μαριέττα Χρουσαλά με το πρωινό «Η Ελλάδα παίζει» και η Ράνια Θρασκιά με το «Κοιτάω μπροστά», οπότε και συνεχίζουν. Μοναδικός παραπονεμένος φαίνεται ο Τέρενς Κουίκ, αφού ο χρόνος διάρκειας της πρωινής εκπομπής του «Καλημέρα με τον Τέρενς» μειώθηκε εξαιτίας εκπομπής μαγειρικής που εντάχθηκε στο πρόγραμμα.


Καλά είναι τα νέα για τους φαν της αμερικανικής σειράς που είχε καταφέρει να καθηλώσει το ελληνικό κοινό «Nip/Tuck» με κεντρικούς ήρωες δύο πλαστικούς χειρουργούς: ο τέταρτος κύκλος έχει εξασφαλιστεί από το Star και θα αρχίσει να προβάλλεται, αφού έχουμε εμπεδώσει τους τρεις προηγούμενους χάρη στις απανωτές επαναλήψεις. Από τον Ιανουάριο θα ενταχθεί και η σειρά «NCIS», μέσα από την οποία διερευνώνται εγκληματικές υποθέσεις που αφορούν το Ναυτικό και το Ποινικό Δίκαιο. Το δυνατό χαρτί του καναλιού, που δεν είναι άλλο από τις ξένες ταινίες που προβάλλει σε τακτά χρονικά διαστήματα, εμπλουτίζεται από το 2008 με νέες παραγωγές.