Σ ε αναστολή όλων των θεραπευτικών μεθόδων τις οποίες εφάρμοζαν για την αντιμετώπιση του καρκίνου προχώρησαν χθες οι θεράποντες γιατροί του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου. Σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί δηλώνουν ότι «ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Χριστόδουλος,νοσηλευόμενος κατ΄ οίκον,παρουσίασε περαιτέρω επιδείνωση της κλινικής του κατάστασης».

Την ίδια ώρα στην αρχιεπισκοπική κατοικία ο κ. Χριστόδουλος δίνει με όλη του τη δύναμη την προσωπική του μάχη. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συντάξει τη διαθήκη του, με την οποία κληροδοτεί προσωπικά του αντικείμενα σε μοναστήρια, σε πνευματικά του τέκνα όπως ο Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής πρωτοπρεσβύτερος κ. Θ.Συνοδινός, στους διακόνους του και συνεργάτες του. Αίσθηση όμως έχει προκαλέσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο Αρχιεπίσκοπος η δημιουργία ιστοσελίδας στο Ιντερνετ στην οποία οι «εμπνευστές της» καλούν όσους την επισκέπτονται να προβλέψουν έναντι επάθλου την εξέλιξη της ασθένειάς του και την ημερομηνία μιας πιθανής κατάληξής του.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη χθες αργά το απόγευμα « ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Χριστόδουλος,νοσηλευόμενος κατ΄ οίκον,παρουσίασε περαιτέρω επιδείνωση της κλινικής του κατάστασης με κύρια εκδήλωση έντονη καταβολή των δυνάμεών του.Προς το παρόν εκρίθη αναγκαία η αναστολή της αντινεοπλασματικής αγωγής και η συνέχιση της συμπτωματικής και υποστηρικτικής αγωγής του.Η νοσηλεία του Μακαριοτάτου είναι δυνατόν να γίνει στην οικία του με την κατάλληλη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.Επιπλέον,αυτή η τακτική είναι σύμφωνη με την επιθυμία του, όπως σταθερά και διαχρονικά ο ίδιος την έχει εκφράσει». Το ανακοινωθέν φέρει την υπογραφή των οκτώ θεραπόντων γιατρών του, δηλαδή των κκ. Αθ. Δημόπουλου, Κ. Γεννημματά, Εμμ. Μάνεση, Σερ. Νανά, Διον. Βώρου,Χρ.Ζούπα,Χρ.Λιάπη και Ιω.Νανά.

Οι θεράποντες γιατροί αποφάσισαν να σταματήσουν τη χημειοθεραπεία που χορηγούσαν στον Αρχιεπίσκοπο μία φορά την εβδομάδα καθώς και τα ειδικά χάπια τα οποία λάμβανε έπειτα από σύσταση του κ. Ανδρ. Τζάκη- ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο είχε επιχειρήσει να τον υποβάλει σε μεταμόσχευση ήπατος, χωρίς τελικά να καταστεί δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χάπια που λαμβάνει αυτήν τη στιγμή ο κ. Χριστόδουλος είναι αναλγητικά – για την αντιμετώπιση των ισχυρών πόνων- και μορφίνες, μέσω των ειδικών εμπλάστρων που τοποθετούνται στο σώμα του. Ακόμη, λαμβάνει ινσουλίνη λόγω του χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζει με τον σακχαρώδη διαβήτη και χάπια για να αποφευχθεί η συγκέντρωση υγρού στην κοιλιακή χώρα.

Η επιδείνωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο κ. Χριστόδουλος ανέκτησε μέρος των δυνάμεών του και σύμφωνα με συνεργάτες του τις αμέσως επόμενες ημέρες συνέταξε τη διαθήκη του. Οπως λέγεται, ο κ. Χριστόδουλος έχει συντάξει δύο διαθήκες.

Η πρώτη είναι πνευματική και κατά τους βασικούς της άξονες είχε αρχίσει να συντάσσεται την εποχή που ο ίδιος ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος. Η δεύτερη αφορά τα πνευματικά του τέκνα και τους συνεργάτες του: τους κληροδοτεί εγκόλπια, μίτρες, πατερίτσες και άμφια. Και οι δύο διαθήκες βρίσκονται κλεισμένες στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου. Οι στενοί του συνεργάτες οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για την ύπαρξή τους αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τις λεπτομέρειες όσων αυτές προβλέπουν.