Τα περισσότερα κανάλια στην Τουρκία, τουλάχιστον μέχρι και το περασμένο Σάββατο, προτίμησαν να δείχνουν από…καλλιστεία μέχρι κινηματογραφικές ταινίες την ώρα που η αστυνομία έπνιγε στο αίμα και στα χημικά τις μεγάλες διαδηλώσεις με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «ξυρίσει» το πάρκο Γκεζί για να χτίσει ένα, ακόμη, εμπορικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.
Ομως οι περισσότερες εφημερίδες τήρησαν πιο κριτική στάση. Και σε πολλά ενυπόγραφα άρθρα τους κατακρίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τον εκρηκτικό συνδυασμό βίας και αδιαλλαξίας.
Ακόμα και η φιλοκυβερνητική ισλαμιστική καθημερινή εφημερίδα Yeni Safak δημοσιεύει άρθρο του Αλί Μπαϊάμογλου, ο οποίος εμφανίζεται εξαγριωμένος καθώς τιτλοφορεί το κείμενο του «Τι είδους ειρήνη είναι αυτή; Τι βιαιότητα είναι αυτή;». Μάλιστα αρκετές φιλοΐσλαμιστικές εφημερίδες προειδοποιούν το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι ο αυταρχισμός μπορεί να του στοιχίσει την εξουσία.
Ιδού μερικά από τα πρόσφατα ενυπόγραφα άρθρα του τουρκικών εφημερίδων:
– «Δυσανάλογα σκληρή στάση της αστυνομίας»
Μουράτ Γιέτκιν στην υπέρμαχο του κοσμικού κράτους αγγλόφωνη HURRIYET :
«Θα ήταν μεγάλη και πρωτοφανής έκπληξη εάν ο Ερντογάν υπέκυπτε στη θέληση των διαμαρτυρομένων και αναθεωρούσε το σχέδιό του για το πάρκο. Ομως η αποφασιστικότητα του και η δυσανάλογα σκληρή στάση της αστυνομίας έχουν καταφέρει να μετατρέψουν μια ειρηνική και σύγχρονη διαμαρτυρία σε ένα δημόσιο κίνημα διαμαρτυρίας».
– «Προς τί όλη αυτή η ισχυρογνωμοσύνη;»
Αλί Μπαϊράμογλου στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα YENI SAFAK :
«Πώς μπορεί η πολιτική εξουσία να επιτρέπει στα πράγματα να πάρουν τέτοια τροπή; Πώς μπορεί να εκλαμβάνει την πολιτική ως ένα μηχανισμό για να προκαλεί και να επιβάλει όσα λέει; Εάν υπάρχει δημόσια αντίδραση γιατί δεν σταματά (η κυβέρνηση) το σχέδιο, έστω προσωρινά, ώστε να συζητήσει με τους διαδηλωτές; Προς τι όλη αυτή η ισχυρογνωμοσύνη; Γιατί λειτουργεί τόσο βάναυσα και αντιδρά τόσο βίαια;»
– «Μπορεί να χάσουν το δήμο Κωνσταντινούπολης»
Ιχσάν Γιλμάζ στην αγγλόφωνη μετριοπαθή ισλαμιστική εφημερίδα TODAY’S ZAMAN
«Η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να ακούσει, όμως το ζήτημα του πάρκου Γκεζί μπορεί να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, το γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για ενδεχόμενη ήττα των κυβερνητικών, που έχουν τον δήμο της Κωνσταντινούπολης στα χέρια τους εδώ και 20 χρόνια, στις δημοτικές εκλογές.
– «Ενδυνάμωσε το αντιπολιτευτικό μέτωπο».
Αχμέτ Χακάν στην υπέρμαχο του κοσμικού κράτους τουρκόφωνη HURRIYET :
«Η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που δεν πέτυχαν τα κόμματα και τα κινήματα της αντιπολίτευσης εδώ και 10 χρόνια: αύξησε τον αριθμό όσων αντιδρούν στην κυβέρνηση και ενδυνάμωσε το αντιπολιτευτικό μέτωπο».
– «Δεν είναι ζωύφια, είναι πολίτες»
Ισμέτ Μπερκάν στην κεντροαριστερή εφημερίδα RADIKAL :
«Χιλιάδες ανθρώποι, που ουδέποτε άσκησαν βία και δεν απλώς κάθονταν και φώναζαν συνθήματα, ασφυκτιούσαν από τα δακρυγόνα. Δεν είναι ζωύφια, είναι πολίτες. Δεν είναι οι εχθροί της αστυνομίας, είναι πολίτες στους οποίους το κράτος οφείλει να παρέχει υπηρεσίες και ασφάλεια. Δυστυχώς, η αστυνομία όχι μόνο θεώρησε τους πολίτες εχθρούς, αλλά τους αντιμετώπισε σαν έντομα ψεκάζοντας τους με χημικά».
– «Απόδειξη της αδυναμίας του κράτους»
Ρουσέν Τσακίρ στην υπέρμαχο του κοσμικού κράτους εφημερίδα VATAN :
«Παγκοσμίως, εάν ένα κράτος χρησιμοποιήσει έντονη βία απέναντι στους πολίτες του, αυτό θεωρείται πάντοτε απόδειξη δικής του αδυναμίας και κακού χειρισμού. Εάν ένα κράτος πίστευε ότι είχε έπραττε σωστά, τότε θα έστελνε πολιτικούς ή τοπικούς αξιωματούχους αντί της αστυνομίας για να πείσουν το λαό».